Liječenje bolova i prijeloma kralježaka

dr. Milan Milošević, ortoped | traumatolog
Liječenje bolova i prijeloma kralježaka

Jedan od čestih tipova prijeloma kralješka je osteoporotski prijelom.

Uslijed promjena u kvaliteti koštanog tkiva, dolazi do promjena strukture kralježaka koji postaju skloni „urušavanju“. Javlja se jaka bol sa otežanim hodom, ograničenim kretnjama, dok takvi pacijenti često bezuspješno pokušavaju sanirati nastale promjene.

Vertebroplastika je ambulantni zahvat kojim se stabilizira područje prijeloma kralješka. Posebni, tzv. koštani cement injektira se u kralježnicu (vertebrae), odnosno u njen dio koji je napukao, ili je slomljen, vrlo često kao posljedica osteoporoze. Kada se koštani cement stvrdne on stabilizira frakturu i podržava Vašu kralježnicu.

Pacijente koji osjećaju vrlo jaku bol, koja često onemogućava normalno kretanje i život, vertebroplastika oslobađa boli, povećava njihovu pokretljivost te smanjuje potrebu za korištenjem lijekova protiv bolova.

Vertebroplastika se smatra minimalno invazivnim kirurškim zahvatom. Provodi se aplikacijom specijalnog cementnog preparata u područje prijeloma kralježaka. Cijeli zahvat obični traje 30-45 minuta.

Prije zahvata pacijent dobiva lokalnu anesteziju te blagi sedativ. To omogućava da je pacijent tijekom postupka budan, ali ne osjeća nikakvu bol.

Nakon sterilnog pranja i pokrivanja područja, pod kontrolom RTG uređaja uvodi se tzv. biopsijska igla. Uz pomoć iste, točno se lokalizira ozlijeđeno mjesto na kralježnici.

Kroz iglu se na mjesto frakture injektira poseban akrilični koštani cement, koji se stvrdnjava vrlo brzo, kroz 10-tak minuta.

On će stvoriti svojevrsni „oklop“ oko ozlijeđenog dijela kralježnice, koji će stabilizirati taj dio kosti.

Ubrzo nakon zahvata, pacijent se otpušta kući. Pritom se preporučuje da isti dan kada je proveden postupak, pacijent ne upravlja samostalno vozilom.

Nakon zahvata se postavlja imobilizacija u vidu steznika. U iduća 24 sata, pacijentima se preporuča mirovanje. Nakon toga se započinje sa lakšim aktivnostima, no postupno i oprezno. Tijekom slijedećih nekoliko dana moguća je pojava bolova, što je potpuno razumljivo jer sama procedura zahtijeva strpljenje do pojave prvih rezultata.

Nakon vertebroplastike, kod velikog broja pacijenata bol se drastično smanjuje.

Vertebroplastiku izvode specijalisti ortopedije, neurokirurgije ili spinalne kirurgije, koji su prošli posebnu edukaciju o korištenju koštanog cementa te provođenju zahvata pod kontrolom RTG uređaja.

Kod ovog zahvata komplikacije su izuzetno rijetke i pojavljuju se u manje od 3% pacijenata, a riječ je o infekcijama, krvarenju, utrnulosti ili trncima, pojačanoj boli u kralježnici ili paralizi.

Među ostale rizike ovog zahvata spada mogućnost da se koštani cement istisne u vertebralni kanal, kao i pojava pritiska na živčani korijen.

Ipak, ukoliko se zahvat vertebroplastike provodi po svim pravilima struke, ne očekuju se komplikacije. Poliklinika Ribnjak ekipirana je osobljem educiranim za pravovremenu intervenciju, u svrhu maksimalne skrbi za klijente. Vertebroplastika je doista metoda izbora koja može, u određenim slučajevima, zamijeniti operativne metode liječenja.

KRALJEŽNICA BEZ BOLI ZA MANJE OD 30 MINUTA

IZBJEGNITE OPERATIVNI ZAHVAT

Bolna kralježnica jedan je od vodećih razloga dolaska liječniku.

Bolovi križa sa propagacijom u donje ekstremitete, osjećaj “utrnutosti” natkoljenice, smanjena pokretljivost, samo su neki od simptoma koji govore u prilog vertebropatije.

Često su konzervativne metode liječenja ograničenog rezultata, dok je operativno liječenje rezervirano za refrakterne slučajeve.

Bilo da se radi o protruziji intervertebralnog diska i pritisku na živčane strukture, istegnuću muskulature, ili promjenama tzv. malih zglobova, ova metoda liječenja djeluje brzo i efikasno.

Moguće je smanjiti upalne procese i uspješno otkloniti bol, ukoliko pravilno indiciramo ovu vrstu liječenja.

Zahvaljujući dobroj orijentaciji pod RTG uređajem, sa sigurnošću se utvrđuje izvor boli. Potom slijedi davanje lijeka, koristeći biološku metodu liječenja kako bismo omogućili regeneraciju tkiva.

Kombinacija anestetika i kortikosteroida trenutno uklanja bol

Aplikacija autologne kondicionirane plazme (PRP), sa ili bez MATIČNIH STANICA, uspješno smanjuje upalni proces i dovodi do regeneracije mekotkivnih struktura – mišića, ligamenata i živaca!

Ovisno o kliničkoj indikaciji, koristimo:

  • Epiduralne injekcije
  • Transforaminalne injekcije – “Blokada” korijena živca
  • Injekcije u područje sakro-ilijakalnog zgloba

Prednosti tretmana

  • Nakon tretmana nije potrebno ležanje. Dopušteno je normalno kretanje.
  • Pokretljivost kralježnice se povećava, a bolovi smanjuju.
  • Ciljana individualna fizikalna terapija produžuje razdoblje bez tegoba.
  • Idealna terapija za Vašu kralježnicu
  • Ambulantni tretman
  • Rezultati odmah vidljivi

 

Video možete pogledati ovdje!

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija