Najvažnije o spermi

dr.med. Neven Kapun, urolog
Najvažnije o spermi
Sperma (ejakulat) je mliječno mutna do blijedo žuta tekućina koja se pod određenim uvjetima izbacuje iz sjemenih puteva. Po pravilu kroz vanjski otvor mokraćne cijevi, ili rjeđe u mokraćni mjehur. Najčešće se to dešava za vrijeme spolnog odnosa (koitus) ili u toku samozadovoljavanja (onanije). Za vrijeme sna (seksualnog sadržaja) može doći do izbacivanja sperme u vidu polucije.

Nakon izljeva sperma je gusta, lijepljiva tekućina specifičnog mirisa (kestenov cvijet) te lužnatog okusa. Pod utjecajem enzima se razvodnjava (likvefakcija), u vremenu od 5-25 min. Njeni sastojci potječu od različitih organa. Sjemeni mjehurići (Vesiculae seminales) stvaraju veći dio- 60% tekućine i tvari, a prostata 20%. Ostatak sperme čine izlučevine tzv. Cowperove i Littreovih žlijezda. Funkcija svih tih tvari je zaštita spermija od štetnih utjecaja, omogućavanje kretanja te samu oplodnju jajne stanice. Ukupni volumen ejakulata u čovjeka iznosi u prosjeku 1,5-5ml (1/2 do 1 čajne žlice), što je znatno manje nego u nekih životinjskih vrsta (npr. vepar može u jednom ejakulatu izbaciti i do 500 ml sperme!). U njemu se nalazi oko 50 milijuna spermija od kojih je normalnih oblika nešto više od 60%, a dobro pokretnih 50%. Iako je čovjek plodan tokom cijele godine, utvrđeno je da koncentracija i broj spermija variraju tijekom godine. Kvaliteta sperme najveća je između veljače i svibnja, a najniža u rujnu (W.Tjoa,Houston,Fertility and Sterility,1982,vol.38). Za razliku od žene muškarac može biti plodan do duboke starosti; ipak, navodi se povećanost rizika od pojedinih bolesti (npr. shizofrenija) sa starošću oca.

Spermiji čine 1% cjelokupnog ejakulata. Stvaraju se u testisima, procesom spermatogeneze, koji traje 74 dana. Spermatogeneza je kompleksan proces gdje se primitivne stanice dijele, ili produciraju stanice kćeri koje se kasnije od spermatocita u šest faza razvijaju u spermije. Regulirana je mehanizmom povratne sprege hipotalamus-hipofiza- testis. Hipotalamus, integralni reproduktivni centar, prema informacijama iz centralnog živčanog sustava i iz testisa, regulira sintezu i sekreciju GnRH - hormona, koji stimuliraju izlučivanje hormon luteinizacije (LH) i folikul-stimulirajućeg hormona (FSH) iz hipofize. Oni se vežu za Leydigove i Sertolijeve stanice te na taj način utječu na stvaranje muškog spolnog hormona-testosterona i spermatogenezu.

U zdravih, mladih muškaraca testisi mjere u dužinu 4,5-5,1cm. Ukupnog su volumena 15-25ml. Intersticijsko tkivo čini 20-30% totalnog volumena testisa, a sastoji se od Leydigovih stanica, masnih stanica, makrofaga, živaca krvnih linfnih žila. Leydigove stanice su odgovorne za produkciju testosterona, a pod kontrolom LH hormona, koji se izlučuje iz hipofize. Germinativne stanice se nalaze između Sertolijevih stanica, koje su glavni činioci mikrookoliša u kojem se održava proces spermatogeneze. Za sam početak spermatogeneze u pubertetu odgovoran je FSH, a indirektno i LH čijom produkcijom se kod odraslih stvara testosteron, a odgovoran je za održavanje spermatogeneze. Između intersticijskog tkiva nalazi se 600-1200 cjevčica, tzv.tubula, ukupne dužine 250m. Spermiji kroz izlazne vodove tzv. eferentne duktuse odlaze u epididim (pasjemenik).

Pasjemenik se sastoji od glave, tijela i repa. Transport kroz njega traje 11-12dana. Na tom putu spermiji dozrijevaju te su za oplodnju sposobni oni iz repa pasjemenika. U epididimu se može pohraniti 440 milijuna spermija, više od 50% u samom repu. Nakon toga se sjemenovodom dužine 30 do 35cm potiskuju peristaltikom prema mokraćnoj cijevi. Sam čin ulaska sperme u stražnji dio mokraćne cijevi naziva se emisija, a izbacivanje sperme iz mokraćne cijevi ejakulacija. U vrijeme ejakulacije vanjski sfinkter se relaksira, a sjemena tekućina se ritmičkim grčevima mišića međice i uda (perinealnih i bulbukaveroznih mišića) izbaci iz mokraćni cijevi.

Kolekcija sperme

Sama sperma daje se u čisti kontejner najčešće u samom laboratoriju u kojem se vrši analiza ili kod kuće. Do većine uzoraka dolazi se masturbacijom, uz pomoć koitus interuptusa ili za vrijeme odnosa uz specijalni kondom, bez spermatotoksičnih agenasa. Kontejner se u laboratorij donosi u džepu, ili ispod košulje, kako bi se održala tjelesna temperatura. Predhodno je potrebna apstinencija od 48-72 sata. Sama analiza mora se izvršiti u roku 2 sata od uzimanja. Treba reći da u SAD-u već postoje i mogu se kupiti gotovi kitovi za osobnu kućnu analizu sperme.

Muškarci u urološku ambulantu dolaze zbog odsutnosti sperme, promjene njene boje ili krvi u spermi, te sterilnog braka.

Najčešći uzroci odsutnosti ejakulacije
su kod starijih muškaraca operativni zahvati na vratu mjehura (transuretralna resekcija prostate), kod mlađih muškaraca prirođena odsutnost sjemenovoda i sjemenih mjehurića, psihološki razlozi ili operativni zahvati u retroperitoneumu. Rjeđe se odsutnost ejakulacije javlja kod šećerne bolesti te uzimanja nekih lijekova.

Dijagnostika

Klinički urološki pregled, sediment urina nakon masturbacije, transrektalni UZV prostate, vazografija i spermiogram ako postoji malen volumen ejakulata. Terapija ovisi o uzroku. Najčešće se primjenjuju simpatomimetici te operativni zahvat ukoliko je uzrok začepljenje sjemenovoda.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija