Najvažnije o spermi

dr.med. Neven Kapun, urolog

Sperma (ejakulat) je mliječno mutna do blijedo žuta tekućina koja se pod određenim uvjetima izbacuje iz sjemenih puteva. Po pravilu kroz vanjski otvor mokraćne cijevi, ili rjeđe u mokraćni mjehur. Najčešće se to dešava za vrijeme spolnog odnosa (koitus) ili u toku samozadovoljavanja (onanije). Za vrijeme sna (seksualnog sadržaja) može doći do izbacivanja sperme u vidu polucije.

Nakon izljeva sperma je gusta, lijepljiva tekućina specifičnog mirisa (kestenov cvijet) te lužnatog okusa. Pod utjecajem enzima se razvodnjava (likvefakcija), u vremenu od 5-25 min. Njeni sastojci potječu od različitih organa. Sjemeni mjehurići (Vesiculae seminales) stvaraju veći dio- 60% tekućine i tvari, a prostata 20%. Ostatak sperme čine izlučevine tzv. Cowperove i Littreovih žlijezda. Funkcija svih tih tvari je zaštita spermija od štetnih utjecaja, omogućavanje kretanja te samu oplodnju jajne stanice. Ukupni volumen ejakulata u čovjeka iznosi u prosjeku 1,5-5ml (1/2 do 1 čajne žlice), što je znatno manje nego u nekih životinjskih vrsta (npr. vepar može u jednom ejakulatu izbaciti i do 500 ml sperme!). U njemu se nalazi oko 50 milijuna spermija od kojih je normalnih oblika nešto više od 60%, a dobro pokretnih 50%. Iako je čovjek plodan tokom cijele godine, utvrđeno je da koncentracija i broj spermija variraju tijekom godine. Kvaliteta sperme najveća je između veljače i svibnja, a najniža u rujnu (W.Tjoa,Houston,Fertility and Sterility,1982,vol.38). Za razliku od žene muškarac može biti plodan do duboke starosti; ipak, navodi se povećanost rizika od pojedinih bolesti (npr. shizofrenija) sa starošću oca.

Spermiji čine 1% cjelokupnog ejakulata. Stvaraju se u testisima, procesom spermatogeneze, koji traje 74 dana. Spermatogeneza je kompleksan proces gdje se primitivne stanice dijele, ili produciraju stanice kćeri koje se kasnije od spermatocita u šest faza razvijaju u spermije. Regulirana je mehanizmom povratne sprege hipotalamus-hipofiza- testis. Hipotalamus, integralni reproduktivni centar, prema informacijama iz centralnog živčanog sustava i iz testisa, regulira sintezu i sekreciju GnRH - hormona, koji stimuliraju izlučivanje hormon luteinizacije (LH) i folikul-stimulirajućeg hormona (FSH) iz hipofize. Oni se vežu za Leydigove i Sertolijeve stanice te na taj način utječu na stvaranje muškog spolnog hormona-testosterona i spermatogenezu.

U zdravih, mladih muškaraca testisi mjere u dužinu 4,5-5,1cm. Ukupnog su volumena 15-25ml. Intersticijsko tkivo čini 20-30% totalnog volumena testisa, a sastoji se od Leydigovih stanica, masnih stanica, makrofaga, živaca krvnih linfnih žila. Leydigove stanice su odgovorne za produkciju testosterona, a pod kontrolom LH hormona, koji se izlučuje iz hipofize. Germinativne stanice se nalaze između Sertolijevih stanica, koje su glavni činioci mikrookoliša u kojem se održava proces spermatogeneze. Za sam početak spermatogeneze u pubertetu odgovoran je FSH, a indirektno i LH čijom produkcijom se kod odraslih stvara testosteron, a odgovoran je za održavanje spermatogeneze. Između intersticijskog tkiva nalazi se 600-1200 cjevčica, tzv.tubula, ukupne dužine 250m. Spermiji kroz izlazne vodove tzv. eferentne duktuse odlaze u epididim (pasjemenik).

Pasjemenik se sastoji od glave, tijela i repa. Transport kroz njega traje 11-12dana. Na tom putu spermiji dozrijevaju te su za oplodnju sposobni oni iz repa pasjemenika. U epididimu se može pohraniti 440 milijuna spermija, više od 50% u samom repu. Nakon toga se sjemenovodom dužine 30 do 35cm potiskuju peristaltikom prema mokraćnoj cijevi. Sam čin ulaska sperme u stražnji dio mokraćne cijevi naziva se emisija, a izbacivanje sperme iz mokraćne cijevi ejakulacija. U vrijeme ejakulacije vanjski sfinkter se relaksira, a sjemena tekućina se ritmičkim grčevima mišića međice i uda (perinealnih i bulbukaveroznih mišića) izbaci iz mokraćni cijevi.

Kolekcija sperme

Sama sperma daje se u čisti kontejner najčešće u samom laboratoriju u kojem se vrši analiza ili kod kuće. Do većine uzoraka dolazi se masturbacijom, uz pomoć koitus interuptusa ili za vrijeme odnosa uz specijalni kondom, bez spermatotoksičnih agenasa. Kontejner se u laboratorij donosi u džepu, ili ispod košulje, kako bi se održala tjelesna temperatura. Predhodno je potrebna apstinencija od 48-72 sata. Sama analiza mora se izvršiti u roku 2 sata od uzimanja. Treba reći da u SAD-u već postoje i mogu se kupiti gotovi kitovi za osobnu kućnu analizu sperme.

Muškarci u urološku ambulantu dolaze zbog odsutnosti sperme, promjene njene boje ili krvi u spermi, te sterilnog braka.

Najčešći uzroci odsutnosti ejakulacije su kod starijih muškaraca operativni zahvati na vratu mjehura (transuretralna resekcija prostate), kod mlađih muškaraca prirođena odsutnost sjemenovoda i sjemenih mjehurića, psihološki razlozi ili operativni zahvati u retroperitoneumu. Rjeđe se odsutnost ejakulacije javlja kod šećerne bolesti te uzimanja nekih lijekova.

Dijagnostika

Klinički urološki pregled, sediment urina nakon masturbacije, transrektalni UZV prostate, vazografija i spermiogram ako postoji malen volumen ejakulata. Terapija ovisi o uzroku. Najčešće se primjenjuju simpatomimetici te operativni zahvat ukoliko je uzrok začepljenje sjemenovoda.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija