Preuranjena ejakulacija (PE) i nova metoda liječenja

dr.med. Neven Kapun, urolog
Preuranjena ejakulacija (PE) i nova metoda liječenja

Preuranjena ejakulacija je mora svakog muškarca koji ima ili je imao taj problem, a s njime se teško nose i njihove partnerice. Po definiciji to je stanje kad muškarac svrši i ejakulira prije penetracije, za vrijeme penetracije ili unutar dvije minute nakon penetracije, ili ako smatra da mu je vrijeme do ejakulacije bitno kraće nego prije. Dakle nesposobnost odgode ejakulacije. Znamo ga nazivati i ejaculatio precox ili rapid ejakulationem. Može se javiti od samih početaka seksualnih odnosa ( life long) ili je stečena , tj. javi se u određeno doba života.

Epidemiološka istraživanja su pokazala da je pojavnost tegoba prisutna kod 18 do 25 % muškaraca, ovisno o životnoj dobi i učestalija su nego npr. erektilna disfunkcija . Muškarci kao uzrok preranog vrhunca navode preveliku seksualnu uzbuđenost, pojačan osjetljivost na dodir, prerijetke odnose, osjećaj tjeskobe i starenje. Srednja vrijednost kod pacijenata koji se žale na PE je u 67 % slučajeva manja od 2 minuta. Smanjena količina neurotransmitera serotonina znači i bržu ejakulaciju. Liječenje se do nedavno sastojalo od primjena bihevioralnih i kognitivnih metoda npr. vježbi po Master-Jonsonu, upotrebom lokalnih anestetika, lijekovima ( triciklički antidepresivi , PDE-5 inhibitori ), te vrlo rijetko kirurški ( dorzalna neurotomija penilnih vlakana ). Prošle godine je u SAD i Europi registriran novi lijek, dapoksetin, koji je i jedini od lijekova odobren za liječenje preuranjene ejakulacije i nalazi se u smjernicama Europskog urološkog društva. Lijek spada u skupinu tricikličkih antidepresiva, ali se za razliku od drugih iz te skupine brzo apsorbira i nekoliko sati nakon primjene izluči iz tijela. Samim time su popratne pojave lijeka vrlo male ili ih nema. Lijek se uzima 1-3 sata prije odnosa. Postoje dvije koncentracije od 30 i 60 mg. Ragistriran je na našem tržištu pod imenom Priligy i cijena mu je oko 90 kn po tableti. Preporučuje se muškarcima u dobi od 18 do 64 godine.

Treba napomenuti da se kod novostečenih preuranjenih ejakulacija treba pokušati pronaći i riješiti uzrok nastanka preuranjene ejakulacije.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija