O problemu preuranjene ejakulacije i novim metodama liječenja

dr.med. Neven Kapun, urolog
O problemu preuranjene ejakulacije i novim metodama liječenja

 

Preuranjena ejakulacija je mora svakog muškarca koji ima ili je imao taj problem a s njime se teško nose i njihove partnerice. Dokazano je da ti muškarci imaju manju kvalitetu života, nesigurni su i nezadovoljni svojim životom. Po definiciji to je stanje kad muškarac svrši i ejakulira prije penetracije, za vrijeme penetracije ili unutar  minute nakon penetracije, ili ako smatra da mu je vrijeme do ejakulacije bitno kraće nego što bi želio. Simptomi bi morali biti prisutni barem 6 mjeseci a pojavnost tegoba bi morala biti prisutna u 3 od 4 odnosa.  Dakle nesposobnost odgode ejakulacije koja kod osobe izaziva značajnu patnju. Znamo ga  nazivati i ejaculatio precox  ili rapid ejakulationem. Može se javiti od samih početaka seksualnih odnosa tzv. cijeloživotna ili je stečena, tj. javi se u određeno doba života nakon što su do tada odnosi bili zadovoljavajući. Povišeni hormon štitnjače u krvi, upale prostate,  mokraćne cijevi ili donjih mokraćnih putova, anksioznost  ili uzimanje pojedinih lijekova mogu biti uzrok pojave stečene PE ( npr. psihostimilansi kao amfetamini ili kokain i dopaminergički lijekovi). Visoke vrijednosti testosterona povezuje se sa PE. Osobe koje imaju problem sa erekcijom češće imaju PE ili se ona s vremenom pojavi. Subjektivnu PE imaju  pacijenti koji ne zadovoljavaju prije opisane kriterije ali smatraju da je kod njih vrijeme do ejakulacije prekratko ili je postalo prekratko i da često zbog toga ne mogu zadovoljiti partnericu. Sve to je razlog dolaska kod nas. Povremenu PE a često situacijsku čine pacijenti koji u određenim situacijama ili sa određenim partnericama a u manje od 75% odnosa imaju prebrzu ejakulaciju. Ove dvije kategorije  novi dijagnostički kriteriji psihoseksologa ne svrstavaju u preuranjenu ejakulaciju.

Velika međunarodna istraživanja su pokazala da prosječan seksulani odnos do ejakulacije traje između 5-6 minuta. Pojavnost tegoba preuranjene ejakulacije  prisutna je kod 18 do 25 % muškaraca  gotovo neovisna o  životnoj dobi . U studijama muškarci  kao mogući uzrok   preranog vrhunca navode  preveliku seksualnu uzbuđenost, pojačan osjetljivost na dodir, prerijetke odnose, osjećaj tjeskobe ili starenje . Srednja vrijednost do ejakulacije je kod pacijenata koji se žale na PE je u 67 % slučajeva manja od 2 minuta. Uzrok tegoba je u smanjenoj količina neurotransmitera serotonina što za posljedicu ima bržu ejakulaciju. U samoj ejakulaciji sudjeluju i dopamin i norepinefrin.

Ejakulacija je kompleksan proces koji se sastoji od emisije i ekspulzije. Dok se kod emisije peristaltičkim kontrakcijama pasjemenika i sjemenovoda  te kontrakcijom sjemenih mjehurića, prostate i vrata mjehura ejakulat izbacuje u područje stražnjeg dijela mokraćne cijevi, kod ekspulzije se ritmičkim stiskanjem poprečnoprugastih mišića dna zdjelice i zatvaranjem mišića vrata mjehura uz istovremeno opuštanjem vanjskom mišića mokraćne cijevi sperma izbaci kroz vanjski otvor mokraćne cijevi. Jasno vam je da je mehanizam kompliciran i da voljni moment baš nema nekog velikog utjecaja.

 Liječenje se do nedavno sastojalo od primjena psihoseksualne edukacija , bihevioralnih tehnika npr. vježbi po Masteru i Jonsonovoj ( tehnika stezanja ) ili po Semansu (start-stop tehnika), kao i vježebanje mišića dna zdjelice (Kegelove vježbe) te seksualne terapije. Urolozi su upotrebom lokalnih anestetika, lijekovima (triciklički antidepresivi,SSRI inhibitora, PDE-5 inhibitora), te vrlo rijetko kirurški (dorzalna neurotomija penilnih vlakana) pokušali  pacijentima pomoći u rješavanju njihove tegobe. Od lokalnih anestetika najbolje rezultate postižemo sa upotrebom Emla kreme (kombinacija lidokaina i prilokaina). Maže se područje glavića ili udne navlake pola sata prije odnosa. Savjetuje se upotreba kondoma.  U liječenju cijeloživotne PE vrlo često smo koristili selektivne inhibitore ponovnog unosa serotonina: fluoksetin, paroksetin ili sertralin. Rezultati liječenja su bili zadovoljavajući ali  kad bi pacijenti prestali uzimati lijek često je prestao  i učinak  ili je duže uzimanje  dovodilo da pojave popratnih neželjenih pojava i prestanka uzimanja lijeka. Takozvano uzimanje lijeka samo prije odnosa npr. klomipramin 4-5 sati prije odnosa davalo je kod pojedinih pacijenata vrlo dobar učinak. Jedna od novijih terapija koje povremeno koristimo je i Tramadol (opioidni analgetik ). Lijek propisujemo sat do dva prije odnosa.

Od prije dvije godine  u SADu i Evropi registriran je novi lijek, dapoksetin, koji je i jedini od lijekova odobren za liječenje preuranjene ejakulacije i nalazi se  u smjernicama Evropskog urološkog društva. Lijek spada u skupinu tricikličkih antidepresiva, ali se za razliku od drugih iz te skupine brzo apsorbira i nekoliko sati nakon primjene  izluči iz tijela. Samim time su popratne pojave lijeka vrlo male ili ih nema. Uzima se 1-3 sata prije odnosa. U Hrvatskoj  se može nabaviti uz recept . Postoje dvije koncentracije od 30 i 60 mg. Ragistriran je  pod imenom Priligy  . Preporučuje se muškarcima u dobi od 18 do 64 godine.

Treba napomenuti da se kod na novo stečenih preuranjenih ejakulacija treba  pokušati pronaći i riješiti uzrok nastanka preuranjene ejakulacije. Kad izlijećimo upalu prostate ili uretritis (koji je kod mladih najčešće uzrokovan spolno prenosivim bakterijama) ili lijekovima dovedemo hormone štitnjače u normalu ili psihoterapeut izlijeći anksioznost u većini  slučajeva se simptomi PE izgube.

Imamo problem. Imamo muškarce koji pate zbog preuranjene ejakulacije. Sada je samo potrebno da shvate da za većinu postoji način liječenja ili lijek koji može riješiti njihov problem. Dakle, moraju samo doći na pregled.

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija