Primjena Rhinophotobio (Biolaser) terapije u liječenju alergijskog rinitisa

prof.dr.sc. Ivica Klapan, otorinolaringolog
Primjena Rhinophotobio (Biolaser) terapije u liječenju alergijskog rinitisa

Alergijski rinitis, upala sluznice nosa alergijskog podrijetla, koji je osobito prisutan u proljetnim i ljetnim mjesecima, ali i rinopatije nealergijskog porijekla, kao i kronično upalno promjenjenu sluznicu nosa i sinusa, odnedavno je moguće liječiti primjenom UV/VIS rhinophotobio-terapijom, koja predstavlja mješavinu svjetlosti veoma precizno određene vidljive (VIS) i ultraljubičaste valne duljine (UVA i UVB). Svjetlost UV-valne duljine značajno utječe na smanjenje broja tzv. T-memory-stanica (tzv. stanica sa memorijom), ali nadasve i T-stanica odgovornih za produkciju interleukina-5 (IL-5), ali postupkom tzv. programiranog odumiranja (apoptoze) i na direktno smanjenje broja eozinofila, kao i ECP (eozinofil kation protein). Ovo je osobito važno jer ove T-stanice direktno utječu na smanjenje broja eozinofilnih stanica koje predstavljau jednu od najvažnijih efektorskih staničnih linija u alergo reakciji. UVA-svjetlo blokira otpuštanja histamina iz bazofila i mast stanica, a UVB-svjetlo ima istovjetni dodatni učinak na mast stanice. Ovo vjerojatno predstavlja najbitniji učinkoviti mehanizam djelovanja ove svjetlosne terapije (fototerepije) na sluznicu gornjeg-aero-digestivnog trakta u alergičara.

Cjeloviti tretman je odnedavno kao terapijski postupak primjenjiv u EU. Za sada, jedini takva rhinophotobio-terapija/tretman alergija u Republici Hrvatskoj koristi se sa velikim uspjehom u Poliklinici KlapanMedical Group u Ilici 191A u Zagrebu (kao i sva prick i specifična alergo testiranja). Prvi efekti tretmana (poboljšanje disanje, a potom i sekrecija, svrbež nosa, ...) osjete se već nakon prvih tretmana (prva pri tretmana tijekom prvog tjedna terapije). Dužinu tretmana kao i oblik i način aplikacije ove terapije određuje liječnik Poliklinike nakon detaljnog i cjelovitog pregleda pacijenta i njegove medicinske dokumentacije.

Ova se u cijelosti neinvazivna metoda može kombinirati sa terapijom klasičnim lijekovima ili, kao što je najčešće, zasebno kao monoterapija (što je „san“ svih pacijenata), posebice u osoba koje ne žele ili ne smiju uzimati lijekove, kao što su npr. trudnice (dozvoljena je primjena biolasera u trudnoći), osobe alergične na lijekove ili aktivni sportaši, kod kojih je strogo zabranjeno koristiti najobičnije kapljice za nos, jer se smatraju doping sredstvom.

Zamislite koju korisnost ima ova terapija kod npr. profesionalnog sportaša koji je i alergičar, koji ima otečenu nosnu sluznicu, sa upornim svakodnevnim curenjem vodenastog sekreta na nos, na koji ne može disati, a za sve to vrijeme NE-smije uopće koristiti kapljice za nos?

Ovaj najnoviji oblik primjene biosvjetla u veoma učinkovitom tretiranju različitih alergijskih (cjelokupni spektar alergo-reakcija na sve peludi drveća, trava, korova) i nealergijskih rinopatija, kronično promjenjene sluznice nosa i sinusa (veoma značajan problem u zimskim mjesecima), a osobito za potrebe cjelovitog oživljavanja i stimuliranja sluznice u kirurgiji (najnovija primjena), poslije različitih operacija nosa i sinusa, dizajniran je kao uređaj koji ima poseban nastavak koji se prije svake primjene sterilizira, a po svojoj ergonomiji prilagođen je primjeni ove terapije u nosnicama svakog pacijenta.

Princip liječenja zasniva se na primjeni laserskog svjetla kroz poseban nastavak, položen u nosnicu pacijenta, čime se omogućuje tretiranje sluznice biostimulirajućom svjetlošću crvene boje. Jedan tretman traje 2-3 minute i posve je bezbolan. Terapijski učinak je i više nego zadovoljavajući, posebice kod vodećih simptoma koji se javljaju u pacijenata s alergijskim tegobama, kao što je otežano disanje kroz nos, oslabljen osjet mirisa, glavobolje i pojačana nosna sekrecija, osobito vodenasta. Po završetku tretmana, pacijenti kroz dulji vremenski period uopće, značajno manje ili uopće ne koriste kapljice za nos, sprejeve, aerosol, antihistaminike i slično, a iako su izloženi alergenima, ne javljaju im se tegobe i simptomi alergijske reakcije.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija