Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Milošević pruža 10% popusta na pregled te potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Operacija deformacije stopala - čukalj - hallux valgus

  • Objavljen: 27. Veljača, 2019
15355_9kyYqMmr-photo-hallux-valgus-1-s-.png

 

 

 

 

 

 

ŠTO JE HALLUX VALGUS I KAKO NASTAJE?

Hallux valgus je deformacija palca stopala, u uznapredovalim slučajevima praćena promjenama i II prsta, do koje dolazi zbog promijenjenih biomehaničkih odnosa u stopalu.

Razlozi su anatomske prirode – građa našeg stopala sa spuštanjem svodova stopala, ali nastanku deformacije znatno doprinose i vanjski  utjecaji – nošenje uske i neudobne obuće, visoke pete, i sl.

Spuštanje svoda stopala dovodi do promjene mišićne ravnoteže u stopalu. S vremenom palac biva povučen snagom mišića u valgus položaj, tj. prema vanjskoj strani stopala, formira se tzv. pseudoegzostoza ili, kako je pacijenti često nazivaju, “kvrga” unutrašnje strane stopala u području baze palca. Javljaju se bolovi stopala, dok obuća postaje neudobna i pretijesna zbog novonastalih odnosa.

Često nastaje i flexus deformacija II prsta, tj. primjetno je skvrčavanje II prsta na čijoj se gornjoj strani formira bolni klavus ili «kurje oko». Vrlo često baš to kurje oko dovodi pacijenta liječniku nakon što su iscrpljene sve pedikerske mogućnosti.

Operacija uključuje brušenje koštane izbočine, no često i strukturno poravnanje iskrivljene kosti. U blažim slučajevima, dovoljno je brušenje kosti uz zglob palca.

Teže deformacije se mogu ispraviti rezanjem kosti ili procesom fuzije uz potpuno poravnanje kosti. Cijeljenje kostiju traje otprilike 6 tjedana.

Donosimo vam najčešće „mitove“ o operaciji deformacije palca, ali i stručne odgovore koji će Vam pomoći u odluci za ovaj operativni zahvat!

 

MITOVI O OPERACIJAMA STOPALA

Ova operacija nije posebna po pitanju bolova!

Operacija stopala općenito može dovesti do povećane postoperativne boli, a povećani dotok krvi može stvoriti osjećaj pulsirajuće boli.  Iako je osjet boli subjektivna kategorija, svako oticanje može nadražiti živce, uzrokujući bol.  Za bol se mogu preporučiti lijekovi i određeni program vježbi za smanjenje boli.

 

 
 

KONAČNO

Operacija palca stopala kao i svaka druga operacija okružena je određenim mitovima. Obzirom da postoji toliko mnogo vrsta (veličina i problematike) deformacije palca, sve informacije se ne mogu primijeniti u svakoj situaciji i za svaku osobu.

Saznajte sve što možete o operaciji deformacije palca prije nego se odlučite za nju.

Djelatnici Poliklinike Ribnjak stoje Vam na usluzi za sva pitanja ili nejasnoće koje imate. Obratite nam se s povjerenjem.

 

Što nam govori doktor Milan Milošević o ovoj temi, možete pogledati ovdje!

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Črnomerec /
  • Poliklinika Ribnjak /
  • Grada Mainza 17
  • Telefon: 01/551-0832
  • e-pošta: info at poliklinikaribnjak dot hr
  • komentara: 32,
  • ukupno ocjena: 95
5
Pogledajte sve objavljene članke