Električna vs. ručna četkica za zube: Koju odabrati?

dr. Ante Kovačić, stomatolog
Električna vs. ručna četkica za zube:  Koju odabrati?

Pravilno četkanje je ključ dobrog oralnog zdravlja. Saznajte koja zubna četkica Vam najbolje odgovara: električna ili ručna.

Dobra, stara ručna zubna četkica dokazala je tijekom vremena  da je najbolja za obavljanje svog posla. Zadnjih godina električna četkica joj je postala ozbiljna konkurencija. S obzirom da su obje četkice napravljene za održavanje zdravlja usne šupljine, ona koju VI odabrete za održavanje Vaših zubi čistim ovisi o Vašem osobnom odabiru i zahtjevima.

 

Odstranjivanjezubnih naslaga

Svrha zubne četkice je odstranjivanje zubnih naslaga i stimuliranje desni radi prevencije zubnog karijesa i bolesti desni. Kada se električna četkica pojavila prvi puta na tržištu, nije bila velika razlika između nje i ručne četkice u otklanjanja zubnih naslaga. Danas,  kako sa dizajnom i napretkom tehnologije u dizajniranju zubnih četkica, za neke modele se sa znanstvenim dokazima može reći da uklanjaju zubne naslage bolje nego treadicionalna ručna četkica, pogotovo u teško dostupnim mjestima usne šupljine.

 

Tehnike četkanja

Četkanje zubi nije komplicirano, ali imamo pravilni i nepravilni način četkanja zubi. Ukoliko koristimo ručnu četkicu, vlakna četkice moraju biti nagnuta pod kutom od 45 stupnjeva prema Vašim zubima, krečući od linije desni. Koristeći lagane kružne pokrete, pomičite Vašu četkicu preko zubi.

S četkicom pravilne veličine i oblika moći će te doći do stražnjih djelova stražnjih zubi, bez problema. Prednost električnih četkica je njihova „glava“, koja je znatno manja nego kod standardnih ručnih četkica. To Vam dopušta bez problema na jednostavan način  dasegnuti stražnja mjesta Vaše usne šupljine.

Koristeči električnu četkicu za čišćenje Vaših zubi, tehnika četkanja ovisi o modelu kojeg koristite. Tehnologija koju koriste električne četkice varira od modela do modela: neki modeli za čišćenje koriste oscilirajuću-rotirajuću tehniku, vibracije ili zvučnu tehnologiju.

Bez obzira koji model izaberete, pročitajte upute prije korištenja i pobrinite se da koristite električnu četkicu pravilno. S obzirom da električna četkica obavi više posla nego korištenje ručne zubne četkice, morate obratiti pozornost na pravilno korištenje električne četkice kako bi se spriječilo oštećenje desni i oštećenje zubne cakline.

Udruga Kanadskih stomatologa preporučuje četkanje zubi od 2-3minute kako bi se osiguralo da su zubi čisti.  Pojedine električne četkice imaju ugrađeno vrijeme četkanja, a kraj istoga će biti označen vibriranjem ili zvukom kada isteknu 3 minute četkanja. Drugi modeli su dizajnirani da signaliziraju završetak čišćenja svakog kvadranta nakon ciklusa od 3minute. Za korisnike koji su nestrpljivi prilikom četkanja , ovakva vremenska ograničenja mogu pomoći da se zubi zaista očiste u tome vremenskom periodu.  Ako ste tehnološki ovisnik, na tržištu postoje električne četkice koje imaju bežićni ekranić na kojem možemo dobiti povratne informacije o četkanju.

 

Jednostavne za upotrebu

Dizajn ručnih četkica je jako jednostavan. Savršenog je oblika i dužine, te je za većinu ljudi jednostavna za upotrebu. No za osobe koje nemaju spretnosti ili sposobnosti  pravilnog korištenja četkice za zube, električna četkica može uvelike olakšati posao.

Uspoređujući ručnu četkicu za zube, električna četkica  je teža. Većinu modela možemo uvrstiti u grupu težina od 170- 400g, radi veličine i težine baterije koju koriste. Električne četkice imaju modele s punjivim baterijama koje treba puniti po potrebi. Prednost same električne četkice je da ona sama obavlja većinu posla.  Još uvijek je potrebno voditi četkicu za zube kako bi se osiguralo da je svaki pojedini zub čist, ali samo četkanje obavlja električna četkica.

 

Usporedba troškova

Kada smo kod usporedbe troškova, tradicionalana ručna četkica za zube je daleko prihvatljivija opcija. Ručne zubne četkice cjenovno se kreću od 10-40kn, ovisno od proizvođaća, dodataka i dizajna koji će omogućiti da rutina oralne higjene postane učinkovitija i zabavnija.

Naravno elektrićne četkice su puno skuplji izbor od ručne zubne četkice. Cijena električne zubne četkice se kreće od 90-1200kn ovisno o modelu. Kada govorimo o učinkovitosti čišćenja, skuplja električna četkica nužno ne znaći da je i bolja.  Možete biti oduševljeni dodacima na električnim zubnim četkicama kao npr: zaslon i vremensko ograničenje na nekim modelima koji podižu cijenu, ali i jeftina električna zubna četkica neće očistiti Vaš zub nista drugačije od skuplje varijante. 

Kupnjom električne zubne četkice , večinom u paku dobivate 1-2 zamjenske četkice, ali imajte na umu da zamjenske četkice ne traju zauvijek. Ovisno o modelu kojeg ste kupili, dodatne četkice mogu biti skupe, te se njihove cijene kreću od 50-100kn. Koju god zubnu četkicu izabrali, morate voditi računa da je mjenjate redovito  radi održavanja oralne higjene i same učinkovitosti održavanja zubi čistih. Stomatolozi preporučuju promjenu zubnih četkica svakih par mjeseci ili ukoliko dlačice na zubnim četkicama ne stoje uspravno i čvrsto.  

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija