Ispadanje zubi je prvi indikator opadanja životnih funkcija

dr. Ante Kovačić, stomatolog
Ispadanje zubi je prvi indikator opadanja životnih funkcija

 

 

Gubitak pamćenja i teža pokretljivost brže će sustići starije osobe koje su izgubile sve vlastite zube od onih koji imaju vlastite zube, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Američkog gerijatrijskog društva.

 

 

“Gubitak zuba može se koristiti kao rani pokazatelj  opadanja mentalnih i fizičkih funkcija kod starijih osoba, osobito između 60 – 74 godine starosti”, rekao je glavni autor dr. Georgios Tsakos, profesor epidemiologije i javnog zdravstva na University College London, za fakultetske novine. Dodao je kako su gubici zuba, te fizičko i mentalno opadanje “često povezani sa socioekonomskim statusom”, kao što su bogatstvo i obrazovanje.

Studija je obuhvatila 3.166 odraslih osoba u dobi od 60 ili više godina koje je podvrgla testovima pamćenja i pokretljivosti. Rezultati oba testa su pokazali kako su osobe bez vlastitih zubiju za 10% lošiji od osoba sa vlastitim zubima.

“Bez obzira na vezu koja stoji između gubitka zubiju i životnih funkcija, uočavanje prekomjernog gubitka zubiju predstavlja priliku za ranu identifikaciju opadanja fizičkih i mentalnih funkcija. Mnogi faktori bi mogli utjecati na to opadanje, poput načina življenja i psihosocijalnih čimbenika. Međutim, način življenja i određeni psihosocijalni čimbenici se mogu mijenjati i osoba na njih može na vrijeme početi utjecati”, rekao je dr. Tsakos.

Prema tvrdnji dr. Tsakosa, najobičnija zabluda je kako je gubitak zubiju neizbježan, te kako on dolazi s godinama. Ukoliko se na pravilan način brinete o zdravlju svojih zubiju, trajat će vam cijeli život.

    

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija