Protetika

dr. Ante Kovačić, stomatolog
Protetika

Gubitak zuba je estetski, funkcionalni i socijalni hendikep, za djelomično i potpuno bezube pacijente. Ordinacija Kovačić na osnovu dosadašnjeg iskustva, prateći suvremene trendove i u suradnji sa vodećim dental laboratorijima jamči najveću kvalitetu krunica, mostova i mobilnih proteza. Nedostatak jednog ili grupe zuba se sa uspjehom nadoknađuju krunicama ili mostovima izrađenim od metal-keramike ili čiste "zirkonia" keramike kojom su zadovoljeni visoki estetski zahtjevi i funkcionalna komponenta prirodnog zubala. Tamo gdje smo primorani izraditi pokretne proteze, njih stabiliziramo teleskop sistemima, raznim attachmenima i kvalitetnim akrilatnim zubima čiji oblik i transparencija odgovara prirodnim. Ne zaboravljamo ni pacijente koji su iz ovih ili onih razloga ostali bez svih zuba tako što im nudimo kvalitetne, lake proteze čiji zubni nizovi skoro u potpunosti imitiraju boju i oblik ranijih zuba. Sve ovo prati ekipa iskusnih zubnih tehničara koji pri izradi nadoknada koriste moderne materijale koji su netoksični, neiritativni i biokompatibilni sa tkivima usne šupljine.

 

FIKSNA PROTETIKA

 

KRUNICA  

Što je krunica?

Krunica je terapijsko sredstvo zubu načinjeno od aloplastičnog materijala i prekriva brušeni dio zuba.

U kojim je slučajevima potrebna krunica?

• Ako je zub jako oštećen karijesom i nema dovoljno zubne strukture koja bi podržala ispun i održala funkcionalnost.
• Ako je veliki dio zuba polomljen i ne može se izraditi kompozitna nadogradnja
• Ako imate implantat umjesto zuba, krunica će biti postavljena na njega.
• Nakon liječenja korijenskog kanala, krunica je često potrebna za jačanje zuba.
• Ukoliko ste oštetili zube do točke na kojoj su krunice jedina opcija.
• Iz estetskih razloga, za poboljšanje osmijeha, možete se odlučiti za keramičke estetske krunice.

Od kojih materijala mogu biti izrađene krunice?

U suvremenoj stomatologiji postoji širok izbor dentalnih materijala koje možete izabrati. Neke krunice su napravljene od čistog zlata, druge su od legure metala na koje se postavlja keramička navlaka. Nakon nekog vremena, metalo - keramičke krunice mogu početi prikazivati tamne linije desni koje nisu estetski privlačne. Potpuno keramičke krunice su najbolji izbor za prirodni izgled zuba.

Kako izgleda postupak postavljanja zubne krunice?

Nakon što ste se konzultirali sa svojim stomatologom i razmotrili sve mogućnosti liječenja, on/ona će pripremiti zub za postavljanje krunice. Prva faza je čišćenje zuba, uklanjanje karijesa i brušenje pomoću posebnih svrdala za oblikovanje zuba u lokalnoj anesteziji.

 

Nakon što se pripremi zub, uzima se otisak. Otisak se šalje u zubotehnički laboratorij, gdje će se pomoću njega napraviti krunica koja će se savršeno uklopiti. To obično ne traje duže od dva tjedna. Tokom tog vremena, stomatolog će vam pomoću privremene krunice zaštititi pripremljeni zub.  

U sljedećoj posjeti, Vaš stomatolog će ukloniti privremenu krunicu i vanjsku površinu zuba će tretirati posebnom kiselinom kako bi zubnom cementu napravio dobru površinu za prijanjanje. On će postaviti krunu na zub da vidi da li se uklapa u osmjeh i da li ima pravu nijansu i oblik. Nakon što ste i Vi i stomatolog zadovoljni izgledom krunice, stomatolog će pomoću cementa krunu učvrstiti na svom mjestu.

Koji je vijek trajanja krunica?

To će uvelike zavisiti od toga kako brinete o Vašim zubima. Krunice zahtijevaju isti stupanj brige kao i prirodni zubi. Pod uvjetom da imate dobru oralnu higijenu, redovno posjećujete svog stomatologa, pravilno se hranite i ne radite stvari kao što su otvaranje pivske flaše zubima, kvalitetne krunice mogu trajati 10-15 godina.

MOST

Kao što im i samo ime kaže, dentalni mostovi povezuju prekinute zubne nizove u jednu cjelinu. Pomoću zubnih mostova moguće je postizanje prirodnog izgleda i osmjeha poslije gubitka zuba. Zubni mostovi su jedna od opcija koju stomatolozi koriste da popune praznine stvorene uslijed gubitka jednog ili više zuba. U zavisnosti od tipa zubnog mosta koji je odabran, postupak i cijene će se razlikovati.

Što je zubni most? 

Zubni most se sastoji od dvije zubne krunice (sidra) za zube, sa obe strane praznine, i umjetnog zuba (međučlana) između njih. Prirodni zubi, dentalni implantati, ili kombinacija prirodnih zuba i zubnih implantata mogu se koristiti za podupiranje mosta. Tip mosta koji ćete izabrati će zavisiti od stanja vašeg osmjeha, cijene koju ste spremni platiti i estetskih rezultata koje želite.

Bez obzira da li tražite privremeno ili trajno rešenje za gubitak zuba, postoji zubni most koji odgovara vašim potrebama.

Vrste zubnih mostova

Postoje tri vrste zubnih mostova:

Klasični most  

Ova vrsta zubnog mosta se sastoji od dvije zubne krunice za zube sa obe strane praznine i umjetnog zuba (međučlana) između njih tj. oslanjaju se bar na dva zuba. Ovakva vrsta mostova se najčešće izrađuje i ima najveću stabilnost. Nedostatak ovakvom tipu mosta je to što se pri izradi moraju brusiti barem dva zuba. Napravljeni su od keramike spojene na metal (metalo-keramički) ili su u potpunosti napravljeni od keramike (skelet napravljen od staklo-keramike ili cirkona). Ako ne postoje zubi okolo da podupru krunice, mogu se koristiti zubni implantati da drže most na mjestu.

Krilni ( Privjesni ) mostovi

Krilni ili takozvani privjesni mostovi imaju oslonac samo na jednom zubu, dok su sa druge strane bez oslonca. Ovakva vrsta mostova ima prednost u tome što se brusi samo jedan zub. Međutim, oni su indicirani samo u malom postotku slučajeva . Velika mana mu je loša stabilnost koja može dovesti do gubitka i zuba koji nosi čitavu konstrukciju. Ova vrsta zubnog mosta se koristi kada postoje zubi samo na jednoj strani praznine u ustima.

Inlay most 

Nedostatak jednog zuba moguće je nadomjestiti tzv. inlej mostom. To je vrsta mosta koja na najmanji mogući način oštećuje susjedne zube, nosače mostne konstrukcije.

Zubi se ne bruse cijelim opsegom, već se nedostajući zub pomoću keramičkih inlay-a vezuje na njih. Na taj način se čuvaju i zubi, ali i parodont (zubno meso) susjednih zuba.

Procedura postavljanja zubnog mosta

Stomatolog će početi izradu mosta brušenjem susjednih zuba kako bi se na njih mogle čvrsto postaviti krunice. Zatim će stomatolog napraviti otiske zuba, koji će se koristiti da bi se napravio most u zubotehničkom laboratoriju.

Kada most bude spreman, potrebna je još jedna posjeta stomatologu kako bi ga postavio na zube. Tokom vaše završne posjete, stomatolog čvrsto zacementira krunice preko okolnih zuba da bi popunio prazninu u vašem osmjehu pomoću mosta.Nakon cementiranja ne jesti najmanje 2 sata. Uz pravilnu njegu, mostovi će trajati deset do petnaest godina, a u nekim slučajevima i više.

Briga o zubnom mostu i reparature

Važno je pravilno se brinuti o zubnim mostovima da bi produžili njihov vijek i održali zdravlje svojih desni i prirodnih zuba. Svakodnevno pranje i čišćenje dentalnim koncem, pored redovnih kontrola kod stomatologa, će očuvati vaš zubni most i oralno zdravlje u odličnom stanju.

Oral-B ® Super Floss ® je idealan zubni konac za čišćenje ispod mostova te širokih razmaka između zuba. Odlikuje se trima jedinstvenim elementima - ojačani dio, spužvasta nit i standardna nit - koji omogućuju maksimalni učinak.

Značajke proizvoda

+ Ojačani dio za lagano umetanje ispod međučlana mosta
+ Spužvasti zubni konac čisti ispod međučlana mosta
+ Standardna nit uklanja naslage ispod razine zubnog mesa
+ U pakiranju se nalazi 50 unaprijed odrezanih niti
+ Dostupno sa standardnim okusima ili s okusom metvice

Mobilna protetika

U slučajevima kada iz različitih razloga nije moguće ugraditi fiksne protetske nadomjestke, mobilna protetika nudi adekvatno rješenje. Mobilne proteze mogu biti potpune (totalne) ili djelomične (parcijalne). Potpune proteze mogu se usidriti na impalantate.

Potpuna (totalna) proteza  

Potpuna proteza nadomješta nedostatak zuba i tkiva kod potpune bezubosti. U slučaju da se pacijentu mora izvaditi nekoliko preostalih zuba najprije se izrađuje imedijatna (privremena) proteza koja se nosi sve dok tkivo ne zacijeli te se čeljust u potpunosti ne formira. Kada se više ne očekuju promjene u čeljusti izrađuje se konvencionalna, završna proteza. Imedijatna proteza predstavlja privremeno rješenje, te tek s konvencionalnom protezom pacijent može potpuno normalno jesti, govoriti i smijati se.

Djelomična (parcijalna) proteza  

Djelomične proteze se koriste za nadoknađivanje više zuba u slučaju da je nemoguće izraditi most. Proteza može biti u
potpunosti izrađena od akrilata, no preporuča se metalni kostur na kojega se umeće umjetno tkivo i zubi. Ova proteza
se pričvršćuje kvačicama za zdrave zube.

 

Djelomična proteza sa zglobnim vezama (attachments) 

Djelomična proteza može biti pričvršćena za zube pomoću zglobne veze za krunicu koja se obično nalazi na zadnjem
zubu u nizu. Za razliku od obične djelomične proteze, ova je mnogo preciznija, manje opterećuje prirodne zube, te je
estetski prihvatljivija.

Djelomična teleskopska proteza  

Kod djelomične teleskopske proteze koriste se dvostruke krunice. Unutarnja se cementira na zub, a vanjska se ugrađuje
u protezu. Retencija se ostvaruje trenjem dviju krunica. Krunica na zubima nosačima je najčešće zlatna. Ova proteza
predstavlja svojevrsni prijelaz između mobilne proteze i cementiranog mosta.

Implantatima podupirane proteze 

Kada se potpuna mobilna proteza ne može dovoljno dobro pričvrstiti te otežava govor ili žvakanje, rješenje je proteza
podupirana implantatima. Najmanje dva implantata (optimalno 4) postavljaju se u donju čeljust, dok je u gornju je
potrebno ugraditi 4. Kada se implantati integriraju u kost (oseointegracija) mogu se spojiti prečkom ili se na njih mogu postaviti kuglaste spojnice. Na prečku ili spojnice stavlja se proteza koja im savršeno prianja. Tako postavljena proteza se uvijek može skinuti radi čišćenja, a više ne predstavlja rizik od ispadanja i neugodnih situacija

Thermopress proteza  

Proteza čiji je skelet izrađen od elastičnog materijala u boji zuba. Prednosti u odnosu na metalni skelet su: bolja estetika, manja težina i povećana udobnost.

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija