Utjecaj ambalaže prehrambenih proizvoda na dječje zube

dr. Ante Kovačić, stomatolog
Utjecaj ambalaže prehrambenih proizvoda na dječje zube

Kemikalije u ambalaži prehrambenih proizvoda i fungicidi mogu oštetiti dječje zube

Najnovija istraživanja pokazuju da dvije kemikalije koje pronalizimo u amabalaži prehrambenih proizvoda mogu uzrokovati oštećenja na dječjim zubima koja mogu uzrokovati razne probleme.

Izloženost BPA i vinklozolinu kod djece može oslabiti zubnu caklinu, što dovodi do veće mogućnosti za pojavu karijesa.  Osim toga, autorica ovog istraživanja dr. Katia Jedeon i njeni suradnici sa francuskog Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (INSERM), otkrili su da izloženost ovoj kemikaliji ometa rad hormona odgovornog za razvoj zubne cakline. Ova studija nije prva koja govori da BPA i vinklozolin ometaju normalan hormanalni rad i to ne samo kod ljudi, već i kod sisavaca, što povećava rizik od reproduktivnih problema, karcinoma i sl.

BPA se koristi u proizvodnji plastike od kojih se jedan dio koristi u prehrambenoj industriji kao ambalaža za hranu i piće, dok se vinklozolin koristi kao fungicid za zaštitu vinograda, voćnjaka i golf igrališta.

Hipomineralizacija kutnjaka i sjekutića(HKS)

Dr. Jedeon navodi da su prethodna istraživanja na životinjama pokazala da hormonalne promjene uzrokovane kemikalijama u ambalaži mogu biti povezane sa stanjem koje se naziva  
Hipomineralizacija kutnjaka i sjekutića (HKS), koji se procjenjuje da utječe na  do 18 % djece u dobi od 6-9 godina. To je stanje u kojem dolazi do raznih defekta na caklini na prvim trajnim zubima, najčešće kutnjaka i sjekutića. Takav kvar je nepovratan, s obzirom da se jednom oštećena zubna caklina ne može regenerirati!!!!

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija