Utjecaj spavanja otvorenih usta na zube

dr. Ante Kovačić, stomatolog
Utjecaj spavanja otvorenih usta na zube

Spavanje otvorenih usta oštećuje zube, te uzrokuje dentalne bolesti podjednako kao i konzumacija zaslađenih pića prije spavanja!

Znanstvenici su utvrdili da spavanje otvorenih usta oštećuje zube jednako kao i gazirana pića prije odlaska na spavanje. Disanje na usta suši sluznicu i spriječava zaštitni učinak sline koja ima prirodnu sposobnost da ubija bakterije koje u ustima proizvode kiselinu. Razine kiseline se tijekom noći povisuju i  započnje erozija i propadanje zuba.

Znanstvenici vjeruju da će ovo otkriće pomoći stomatolozima da objasne zašto se ljudima koji tako dišu dok spavaju češće kvare zubi. Kvarenje zuba je jače na stražnjim zubima jer se pozadina suši više nego prednji dio. Ljudi sa astmom i opstruktivnom apnejom spavanja imaju veće šanse da više dišu na usta.

U normalnim uvjetima razina pH u ustima je neutralna, oko 7.7. Ali spavanje otvorenih usta smanjuje pH na blago kiselo cca na 6.6, kako kaže studija objavljena u Journal of Oral Rehabilitation. Kod nekih ljudi, pogotovo onih sa gastritisom, razina pH zna pasti na 3.6. Niže vrijednosti od prosječne izazivaju eroziju zubne cakline slično kao gazirana pića prije spavanja.

Ovo više pogađa muškarce jer ih trećina u snu diše kroz usta, a takvih žena je oko 5 posto. Dr Joanne Choi koja se bavi proučavanjem spavanja, i njezini suradnici sa Otago University u New Zealandu, izumili su aparat koji se noću zakači na zube. On snima kiselost u ustima i šalje podatke na kompjuter. Tim je proveo istraživanje na 10 volontera kojima su stavili štipaljku na nos pa su tako dok su spavali, trebali disati na usta.

Ovo je prva studija koja je kontinuirano mjerila promjenu pH u ustima kod zdravih odraslih osoba tijekom nekoliko dana. Rezultati studije podupiru pretpostavke da disanje na usta može biti glavni faktor koji uzrokuje dentalne bolesti kao što su propadanje zubne cakline i karijes.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija