Jedan francuski poljubac prenosi i do 80 milijuna bakterija!?

dr. Ante Kovačić, stomatolog
Jedan francuski poljubac prenosi i do 80 milijuna bakterija!?

 

 

Jedan francuski poljubac prenosi i do 80 milijuna bakterija!?

 

 

 

 

 

Više od 100 triliona mikroba živi u našim tijelima, a uloga im je da nam pomažu u probavi i očuvanju zdravlja, a nekih 700 vrsta bakterija nastanjuje samo naša usta, prenosi Sigma. Sada su znanstvenici došli do zaključka da se samo jednim francuskim poljupcem može prenijeti i do 80 milijuna bakterija, a parovi koji se ljube devet puta dnevno dijele slične oralne bakterijske populacije. Ova otkrića objavljena su u časopisu Microbiome.

Naša mikroflora je određena raznim faktorima: genetskim, dijetetskim, starosnim, te ovisi o ljudima sa kojima smo najviše intimni. “Intimno ljubljenje koje podrazumijeva potpuni kontakt jezika i razmjenu sline karakteristično je za ljudsku vrstu, te je uobičajno u više od 90% poznatih kultura,” objašnjava Remco Kort sa TNO Mikrobiologije i Sistemske biologije.

Kort i njegove kolege su izvršili istraživanje na dvadeset i jednom paru, uzeli njihove uzorke sline, te brisove sa jezika da bi analizirali sastav oralne mikroflore ispitanika.

– Htjeli smo otkriti u kojoj količini partneri dijele svoju oralnu mikrofloru, i iz istraživanja je proizašlo da što se par više ljubi to imaju sličniji sastav bakterija - rekao je Kort.

Da bi izbrojali koji broj bakterija je u pitanju, dali su jednoj osobi u svakom od parova da popije probiotičko piće koje sadrži bakterije kao što su Lactobacillus i Bifidobacteria i koje su česte u jogurtima, a nakon toga da poljubi partnera. Količina tih bakterija u slini partnera koji nije popio piće povećala se trostruko. Pomoću određenih proračuna došlo se do zaključka da se tokom poljupca koji traje 10 sekundi razmjeni 80 milijuna bakterija.

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija