Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Kovačić pruža besplatan pregled te 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Jedan francuski poljubac prenosi i do 80 milijuna bakterija!?

  • Objavljen: 02. Srpanj, 2018
25008_b30c7a6981bc04bf1a388f6847b5e08a.jpg

 

 

Jedan francuski poljubac prenosi i do 80 milijuna bakterija!?

 

 

 

 

 

Više od 100 triliona mikroba živi u našim tijelima, a uloga im je da nam pomažu u probavi i očuvanju zdravlja, a nekih 700 vrsta bakterija nastanjuje samo naša usta, prenosi Sigma. Sada su znanstvenici došli do zaključka da se samo jednim francuskim poljupcem može prenijeti i do 80 milijuna bakterija, a parovi koji se ljube devet puta dnevno dijele slične oralne bakterijske populacije. Ova otkrića objavljena su u časopisu Microbiome.

Naša mikroflora je određena raznim faktorima: genetskim, dijetetskim, starosnim, te ovisi o ljudima sa kojima smo najviše intimni. “Intimno ljubljenje koje podrazumijeva potpuni kontakt jezika i razmjenu sline karakteristično je za ljudsku vrstu, te je uobičajno u više od 90% poznatih kultura,” objašnjava Remco Kort sa TNO Mikrobiologije i Sistemske biologije.

Kort i njegove kolege su izvršili istraživanje na dvadeset i jednom paru, uzeli njihove uzorke sline, te brisove sa jezika da bi analizirali sastav oralne mikroflore ispitanika.

– Htjeli smo otkriti u kojoj količini partneri dijele svoju oralnu mikrofloru, i iz istraživanja je proizašlo da što se par više ljubi to imaju sličniji sastav bakterija - rekao je Kort.

Da bi izbrojali koji broj bakterija je u pitanju, dali su jednoj osobi u svakom od parova da popije probiotičko piće koje sadrži bakterije kao što su Lactobacillus i Bifidobacteria i koje su česte u jogurtima, a nakon toga da poljubi partnera. Količina tih bakterija u slini partnera koji nije popio piće povećala se trostruko. Pomoću određenih proračuna došlo se do zaključka da se tokom poljupca koji traje 10 sekundi razmjeni 80 milijuna bakterija.

 

 

 

O autoru članka

  • Splitsko-dalmatinska županija /
  • Grad Split /
  • Privatna ordinacija /
  • Poljička cesta 1a
  • Telefon: 021/534-035
  • e-pošta: info at dental-kovacic dot eu
  • komentara: 29,
  • ukupno ocjena: 119
4,71
Pogledajte sve objavljene članke