Intrauterinarna kontracepcija

prim.dr. Lidija Pejković, ginekolog
Intrauterinarna kontracepcija

Intrauterini uložak (IUD) i intrauterini sustav (IUS) su nježne, malene i savitljive plastične kontracepcijske naprave koje se umeću u maternicu radi sprečavanja trudnoće.

IUD može biti u obliku slova T ili u obliku kuglice, a na sebi sadrži bakreni omotač i ne sadrži hormone , dok je IUS u obliku slova T i otpušta male količine hormona levonorgestrela izravno u vašu maternicu. Glavna im je razlika što IUS smanjuje obim i trajanje menstruacijskog krvarenja i menstruacijske grčeve. Zajedničko im je to što su djelotvorni do pet godina, a mogu se ukloniti kad god se za to pojavi potreba.
IUS je prikladan za vas ukoliko: imate obilne i bolne mjesečnice, želite imati još djece, ali ne odmah, dojite, želite pouzdanu kontracepciju o kojoj ne morate razmišljati.
IUS djeluje tako da: stvara prepreku koja ne dopušta spermijima da dođu do maternice, usporava kretanje spermija, stanjuje sluznicu maternice

IUS nije sredstvo za pobačaj
IUS ne štiti od HIV-a i spolno prenosivih bolesti

Preporuka je brojnih međunarodnih smjernica da bi IUS trebao biti prvi izbor u liječenju ponavljajućeg obilnog menstruacijskog krvarenja.

Kada i kako se umeće IUS?
IUS se obično umeće unutar 7 dana od početka mjesečnice. Većini žena proces umetanja nije jako nelagodan, obično je manje nelagodan nego što su to očekivale. Zahvat traje svega nekoliko minuta.
Nakon što je IUS umetnut, nećete ga osjetiti u svojoj maternici. Ginekolog će vam pokazati kako možete provjeriti niti i obično ih vaš partner ne bi trebao osjetiti tijekom spolnog odnosa.

Postoje li bilo kakve ozbiljne komplikacije IUS-a?
Perforacija (razdor na stjenci maternice)
Infekcija tijekom stavljanja
Izbacivanje, što znači da maternica kontrakcijama djelomično ili u potpunosti istisne IUS
Da bi se smanjila mogućnost navedenih komplikacija, vaš je lijeečnik obučen za umetanje IUS-a. Pravilan i sterilan način umetanja pomaže sprječiti navedene komplikacije.

Hoće li IUS promijeniti moj ciklus?
Prvih tri do šest mjeseci možete imati neredovite mjesečnice. Može doći do točkastog krvarenja ili laganog krvarenja. Nakon što vam se tijelo prilagodilo na IUS, može vam se smanjiti broj dana krvarenja ili možete primjetiti da su vam mjesečnice u potpunosti prestale.
Ništa od navedenog ne škodi vašem tijelu.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija