Prevencija raka vrata maternice

prim.dr. Lidija Pejković, ginekolog
Prevencija raka vrata maternice

 

Europska udruga za rak vrata maternice ECCA (European Cervical Cancer Association) podupire suzbijanje raka vrata maternice u Europi time da podiže svijest o raku vrata maternice i načinima kako ga se može spriječiti.


-Sve što trebate znati kako bi izbjegli rak vrata maternice

-Sve što trebate znati ako imate loš Papa-nalaz

  1. Abnormalni nalaz Papa – testa ne znači da imate rak vrata maternice, ali je to znak upozorenja kojega treba pažljivo pratiti.

2. Praćenje žena s nalazom Papa - testa koji nije uredan podrazumjeva ponavljanje Papa-testa ili temeljitiji pregled vrata maternice pomoću kolposkopa.

3. Promjenjene stanice vrata maternice, koje ne nestaju same od sebe ili su jako promjenjene, trebaju se odstraniti kako bi se smanjio rizik od razvoja raka vrata maternice. To je liječenje vrlo jednostavno i uspješno i može se obaviti ambulantno.

 

ABNORMALAN NALAZ PAPA-TESTA?

Abnormalan nalaz jednostavno znači da su Papa - testom nađene promijenjene stanice vrata maternice. Te promjene su uglavnom blage i ne znače da imate rak. Štoviše, mnoge žene s takvim promjenama ne trebaju nikakvo liječenje. Međutim, neke će trebati, stoga se sve žene s abnormalnim nalazom Papa - testa moraju redovito pratiti kako bi se spriječio razvoj raka vrata maternice.

 

ŠTO JE KOLPOSKOPIJA?

Kolposkopija omogućava ginekologu da vidi vrat maternice pod povećalom i tako detaljnije pregleda promjene vrata maternice pomoću posebnog instrumenta koji se naziva kolposkop. Kolposkopski pregled nije neugodan jer se kolposkop nalazi izvan rodnice, a položaj žene tijekom pregleda je isti kao i pri uzimanju uzorka za Papa- test.

 

ŠTO JE BIOPSIJA?

Ako liječnik tijekom kolposkopije uoči ikakve abnormalne promjene uzeti će komadić uzorka s abnormalnog područja, odnosno obaviti biopsiju. Uzorak tkiva šalje se u laboratorij na pregled mikroskopom, nakon čega će patolog odrediti stupanj abnormalnosti, a ginekolog na temelju tog nalaza odrediti što dalje.

 

ŠTO SE DOGAĐA NAKON BIOPSIJE?

Abnormalnosti uočene biopsijom nazivaju se cervikalne intraepitalne neoplazije (CIN). Abnormalnosti se s obzirom na svoju težinu označavaju stupnjevima CIN-a od 1 do 3.

 

KAKO SE LIJEČE?

Promjene s abnormalnim stanicama vrata maternice treba odstraniti, kako se ne bi razvile u rak. Radi se uglavnom o jednostavnom postupku koji se obavlja u ginekološkoj ordinaciji bez hospitalizacije.

Postoji nekoliko pristupa koji su jednako učinkoviti u odstranjivanju abnormalnog područja:

- krioterapija - uništavanje promjena smrzavanjem

- laserska vaporizacija - zagrijavanje i vaporizacija pomoću laserske zrake

- odstranjivanje električnom omčom - odstranjivanje malom žičanom omčom, prethodno zagrijanom prolaskom struje

- konizacija - izrezivanje tkiva skalpelom, u obliku stošca.

 

ŠTO SE DOGAĐA NAKON LIJEČENJA?

Liječenje CIN-a je najčešće vrlo uspješno i većina žena neće više imati nikakvih problema. Mali broj žena će trebati dodatno liječenje. Zato je vrlo važno nastaviti s pregledima sve dok vam liječnik ne kaže da je sve u redu. Potom idite na redovne preglede osim ako vam liječnik ne savjetuje drukčije. Liječenje obično ne utječe na vaš spolni život ni na buduću mogućnost rađanja.

 

ŠTO JE RAK VRATA MATERNICE?

Rak vrata maternice se razvija u dijelu maternice koji se otvara u rodnicu. Rak nastaje kada se stanice vrata maternice promjene i počnu nekontrolirano rasti. Potrebno je mnogo godina da se promijenjene stanice stadija prije raka razviju u rak vrata maternice. Srećom stadiji prije raka se lako liječe. Kako, međutim, ne postoje očiti znakovi ni simptomi bolesti, oni se mogu otkriti samo probirom.

 

ZAŠTO SE PODVRGNUTI TESTOVIMA PROBIRA?

Osnova probira za rak vrata maternice je pronaći promijenjene stanice vrata maternice u ranom stadiju kada se promjene lako odstranjuju, tako da se ne razviju u rak vrata maternice. Liječenje uznapredovanog raka vrata maternice je puno teže i manje uspješno.

 

KOGA TESTIRATI?

Redovito bi se trebale testirati sve žene između 20. i 65. godine života. Probir bi se u početku trebao obavljati jednom na godinu. Nakon dva uzastopna negativna Papa-testa, probir bi se trebao nastaviti svake tri godine. Probir raka vrata maternice nudi najbolju zaštitu ako se redovito ponavlja.

 

ŠTO JE POTREBNO NAPRAVITI?

Da biste obavili Papa - test morate se javiti svom ginekologu. Test bi trebalo obaviti u vrijeme kad nemate mjesečnicu. Dva dana prije Papa - testa izbjegavajte spolne odnose i nemojte koristiti nikakva sredstva ni lijekove za rodnicu.

 

U ČEMU SE SASTOJI PROBIR?

Probir se uglavnom zasniva na Papa - testu. Tijekom bezbolnog i kratkog ginekološkog pregleda, liječnik će nježno uzeti uzorak stanica vrata maternice pomoću špatule ili četkice. Taj se uzorak potom šalje u citološki laboratorij gdje pod mikroskopom traže promijenjene stanice.

 

KOJI JE  UZROK  RAKA VRATA MATERNICE?

Rak vrata  maternice uzrokuju određeni tipivi humanog papiloma virusa (HPV). Postoji  više od 100 tipova HPV-a , a oko 15-ak ih može izazvati promjene stanica vrata maternice koje se mogu razviti u  rak vrata maternice.

Kod  većine žena zaraženih HPV-pm infekcija će nestati sama od sebe u razdoblju od 6 do 24 mjeseca. Međutim žene kod  kojih se to ne dogodi, imati će povećani rizik za razvoj raka vrata maternice.

 

KAKO DOBIVAMO INFEKCIJU HPV-OM?

HPV se uglavnom prenosi  tijekom spolnog odnosa, a može  se prenijeti i izravnim dodirom s osobe na osobu, a ne samo tijekom snošaja. HPV je vrlo proširen, stoga će većina odraslih u neko doba života biti inficirana.

Rak  vrata  maternice se razvija u dijelu maternice koji se otvara prema rodnici. Rak nastaje kada se stanice vrata maternice promijene i počnu nekontrolirano rasti. Osnova za probir za rak vrata maternice je pronaći promjenjene stanice vrata maternice u ranom stadiju. Tada se promjene lako odstranjuju kako se ne bi razvio rak vrata maternice.

Redovito bi se trebale testirati sve žene generativne dobi (od prve menstruacije do menopauze) koje imaju spolne odnose, jednom godišnje. U menopauzi svake dvije godine.

 

KAKO SE MOŽETE ZAŠTITI?

Iako su barijerna sredstva (kondomi) učinkovita protiv većine spolno prenosivih infekcija, ona ne nude potpunu zaštitiu u slučaju HPV-a, vjerojatno zato što HPV može biti prisutan i na predjelima kože koji nisu zaštićeni.

Danas je dostupno cjepivo koje bi zaštitilo žene od najučestalijih tipova HPV-a.  Sva cjepiva štite od 2 najučestalija tipa HPV-a: tip 16 i 18, a koji uzrokuju 2/3 svih slučajeva raka vrata maternice i mnoge abnormalne nalaze Papa - testa. Ovo cjepljenje će biti najučinkovitije bude li primjenjeno prije moguće infekcije HPV-om tipa 16 i 18, ali neće  biti učinkovito protiv  svih tipova HPV-a. Dakle iako cjepljene, žene bi se ipak trebale podvrgnuti  testovima probira. Zajedno probir i cjepljenje  protiv HPV-a pružiti će najučinkovitiju zaštitu  protiv raka vrata maternice.

 

MOŽE LI SE GENITALNI HPV LIJEĆITI?

Postoje lijekovi protiv hpv-a koji uzrokuje genitalne bradavice, no oni nisu djelotvorni protiv svih tipova HPV-a koji uzrokuju rak vrata maternice. Na sreću, većina HPV infekcija  nestaju same od sebe u razdoblju  6 mjeseci do 2 godine bez ikakvih posljedica.

 

MOŽE LI HPV UTJECATI NA TRUDNOĆU?

Tipovi HPV-a  koji uzrokuju rak vrata maternice jako su prošireni i nije poznato imaju li nepovoljan učinak na trudnoću.  Ako i imate HPV, nema potrebe mijenjati uobičajen nadzor trudnoće.

 

ŠTO JE TESTIRANJE NA HPV?

Testiranje na hpv koristi se kako bi se doznalo imate li HPV. Iako trenutno nema lijeka za  tipove HPV –a koji uzokuju rak vrata maternice, podatak o tome imate li HPV ili ne pomaže utvrditi rizik od bolesti.  Ako nemate HPV rizik je vrlo mali i možete sa sigurnošću obavljati rutinske testove probira. U slućaju da imate HPV, koji ne nestaje sam od sebe , preporuča se dalje praćenje kako bi se otkrile promjenjene stanice vrata maternice i otklonile prije nego se razviju u rak.

Kakao je HPV jako proširen ali i kratkog životnog vijeka u maldih žena, HPV- test se ne preporuča u žena mlađih od 30 godina jer bi se otkrilo previše infekcija koje će nestati same od sebe bez ikakvih posljedica.

 

KOJE JE ZNAČENJE NALAZA HPV-TESTA?

U Hrvatskoj se HPV- test uglavnom koristi za praćenje žena čiji Papa - test upućuje na blage promjene(ASCUS i  LSIL) .

*Ako je HPV - test negativan, rizik za razvoj raka vrata maternice je  vrlo nizak. Savjetuje se ponoviti Papa-test za godinu dana.

*Ako je HPV – test pozitivan rizik za razvoj raka vrata metrnice je veći i preporuča se kolposkopija, odnosno pregled vrata maternice povećalom. Ako se nađe promjena, ginekolog će vas uputiti na daljnje preglede.

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija