Kalendar trudničkih zbivanja

prim.dr. Lidija Pejković, ginekolog
Kalendar trudničkih zbivanja

 

 

Trudnoća i porod djeteta najljepša su zbivanja u životu svake obitelji. Za njih bi se trebalo pripremiti savjetovanjem i pregledima i prije začeća. Većina komplikacija može se predvidjeti i izliječiti primjenom suvremenih medicinskih saznanja.

 

 

Trudnoća traje 40 tjedana, računajući od prvog dana zadnje menstruacije, što znači da se računaju dva tjedna prije začeća. Ako sumnjate da ste trudni posjetite ginekologa između drugog i četvrtog tjedna od izostanka menstruacije jer samo on može utvrditi urednost trudnoće. Zanemarivanje ginekoloških pregleda ponekad može negativno utjecati na trudnoću. Ne propustite upoznati ginekologa sa bolestima u obitelji, mogućim ginekološkim problemima ili prethodnim trudnoćama. Redovit posjet ginekologu, održavanje osobne higijene i liječenje postojećih bolesti pridonosi suzbijanju neželjenih posljedica.

 

RITAM PREGLEDA TIJEKOM TRUDNOĆE

Prvi pregled bi trebalo učiniti između 8. i 12. tjedna trudnoće. Do 30. tjedna kontrole se obavljaju u razmacima od četiri tjedna a kasnije su učestalije. Od 30. do 36. tjedna obavljaju se svaka tri tjedna, od 36. tjedna svaka dva tjedna, a od 39. tjedna prema potrebi i procjeni ginekologa.

 

Na prvom pregledu ginekolog:

- uzima bris za Papa test (ako nije uzet tijekom prethodne godine dana)

- analizira stupanj čistoće radi otkrivanja infekcije u rodnici

- ginekološkim pregledom određuje veličinu i položaj maternice i stanje jajnika

- radi prvi ultrazvučni pregled kojim se prikazuje točno mjesto trudnoće, broj zametaka, određuje se točan početak trudnoće, izračunava se točan termin poroda, prikazuje srčana akcija

- daje upute o prehrani, navikama, fizičkim aktivnostima i spolnim odnosima

- određuje laboratorijske pretrage (kompletna krvna slika, razina glukoze u krvi i analiza mokraće)

- dogovara posjet stomatologu i po potrebi dodatne preglede (internistički pregled, EKG, urinokultura, bris vrata maternice)

 

Na svakom pregledu trudnici se kontrolira se tjelesna težina, krvni tlak i bjelančevine u mokraći.

 

12. - 15. tjedan: obavlja se kontrolni UZ pregled kojim se utvrđuje pravilna građa djetetovog tijela, razvoj unutrašnjih organa, srčana akcija i aktivnost djeteta. U 12. tjednu možete početi s vježbanjem, dišite duboko i uživajte.

 

15. - 18. tjedan: vrijeme je za kombinirani ili triple test krvi kojim se procjenjuje rizik od kromosomskih bolesti. Ako nalaz upućuje na povećani rizik u odnosu na dob trudnica se, ako želi, upućuje na amniocentezu. Ovom se pretragom pod kontrolom ultrazvuka uzima uzorak plodne vode i dobiva kariogram djeteta. Na ovu pretragu upućuju se i trudnice starije od 37 godina ali i sve druge koje u obitelji imaju neku kromosomsku bolest.

Vrijeme je za čitanje knjiga o trudnoći, roditeljstvu i dojenju.

20. - 25. tjedan: osluškujte pokrete svoje bebe koju već dobro možete osjetiti. Dodir je prvo čulo koje dijete otkriva. Sposobno je izraziti se i reagira na podražaje iz okoline: glas, milovanje... U sve uključite svog partnera.

Ponavlja se ultrazvučni pregled koji služi za detaljnu analizu građe tijela djeteta, funkcioniranje organa i određivanje položaja posteljice. Ovaj tjedan je pogodan i za 3D ultrazvuk kojim se detaljno prikazuje izgled djeteta, a možete doznati i njegov spol.

Ovo je vrijeme za test opterećenja šećerom - OGTT.

Ako osjećate poteškoće s leđima, zglobovima i težinom u nogama vježbanje može imati blagotvoran učinak.

28. - 32. tjedan: ponovite CKS i Combsov test (razina antieritrocitnih antitijela u krvi) ako vaš ginekolog smatra da je potrebno. Vaše dijete zauzima pravilan položaj sa rukama prekriženim na prsima i koljenima podignutim prema trbuhu. Tijekom jednog sata pomakne se i do 20 puta, a spava između 16 i 20 sati dnevno.

Vaše dijete već čuje, pričajte mu. Posebno dobro čuje duboke tonove poput glasa svoga oca. Prija mu glazba i pjesma. Krajnje je vrijeme za educiranje o porodu ukoliko to niste već obavili.

32. - 35. tjedan: obavite kontrolni ultrazvuk kojim se provjerava položaj i veličina djeteta, smještaj posteljice, količina plodne vode i stanje pupčane vrpce. Pregled se može nadopuniti dopler pregledom kojim se isključuju problemi u protoku krvi od posteljice do djeteta.

Ako je potrebno, još jednom se radi antiglobulinski test.

Preporuča se uraditi bris rodnice na Streptoccocus agalactiae – BHSB. Ako se ne

prepozna ova bakterija može uzrokovati neonatalnu sepsu.

Dijete otvara oči i zamjećuje zamagljene oblike.

34. ili 36. tjedan: vrijeme je za odlazak na porodiljski dopust.

U 36. tjednu spakirajte svoje i bebine stvari za rodilište. Perinealnom masažom počnite pripremati međicu za porod.

Od 38. tjedna po potrebi trudnoća se nadzire kardiotokografijom (CTG). Taj aparat bilježi srčani ritam djeteta. Uredan CTG zapis potvrđuje da je dijete u maternici dobro opskrbljeno.

Ako porod ne nastupi do predviđenog termina, stanje ploda se nadzire analizom količine i izgleda plodne vode - AMNIOSKOPIJOM ili analizom otkucaja srca djeteta -CTG-om. Vjerojatno ćete osjećati lažne trudove pa ih pokušajte iskoristiti za uvježbavanje relaksacije i dubokog disanja.

 

 

UKOLIKO JE PREDVIĐENI TERMIN PORODA PROŠAO POKUŠAJTE OSTATI MIRNI JER S VAŠOM JE BEBOM NAJVJEROJATNIJE SVE U REDU, SAMO JE ODLUČILA NEŠTO KASNIJE DOĆI NA SVIJET, OBAVITE AMNIOSKOPIJU ILI CTG I TJEŠITE SE MIŠLJU DA VAM JE JOŠ ZAISTA MALO OSTALO.

 

 

 

 

 

 

OPĆI SAVJETI:

SAN: spavajte najmanje 8 sati

STRES: izbjegavajte sve stresne situacije koliko god je to moguće

CIGARETE I ALKOHOL: izbjegavajte

HIGIJENA: preporuča se tuširanje, radije nego kupanje. Birajte blage sapune. Savjetuje se pranje nakon nužde.

PUTOVANJE: savjetuje se izabrati udoban transport sa čestim pauzama tijekom putovanja

ŠETAJTE ŠTO JE VIŠE MOGUĆE MIRNIM I PROZRAČNIM MJESTOM

 

PREHRANA U TRUDNOĆI:

Zdrava trudnoća počinje puno prije začeća. Ishrana žene nekoliko mjeseci prije trudnoće može biti jednako važna za dobrobit djeteta, kao i hrana koju jede tijekom trudnoće.

Dobro uravnotežena i raznolika ishrana koja sadrži veliku količinu složenih ugljikohidrata bogatih vlaknima (voće, povrće) a siromašna zasićenim masnoćama, pomoći će budućoj majci da bude dobro i ostane u formi, a fetusu pružiti sve neophodne hranjive tvari za zdrav razvoj.

Optimalan je prirast tjelesne težine od 8 do 16 kg. Tijekom trudnoće nije potrebno "jesti za dvoje".

 

POHRANA MATIČNIH STANICA: neposredno nakon poroda iz krvi pupkovine može se uzeti uzorak fetalne krvi za potrebe pohrane matičnih stanica.

CARSKI REZ je operacija koja sa sobom nosi rizike za majku i dijete. Veća je smrtnost majki, veći je gubitak krvi, poslijeporođajni oporavak je duži, povećana je mogućnost poteškoća kod dojenja, a i veća je pažnja potrebna u idućim trudnoćama.

PRISUTNOST BLISKE OSOBE smanjuje broj intervencija, smanjuje potrebu za lijekovima i olakšava iskustvo rađanja. Izbor partnera uvijek je prepušten trudnici pri čemu su povjerenje i emotivna povezanost najčešći kriteriji.

TEČAJEVI ZA TRUDNICE idealna su prilika medicinskog osoblja da polaznike nauči sve što bi trebali znati, ali im cilj nije samo edukacija nego i postizanje povjerenja i prijateljskog raspoloženja. Osmišljeni tečajevi za trudnice mogu umanjiti mnoge strahove i temeljito graditi pozitivan pristup događajima koji ih očekuju.

 

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija