Vitamin D

prim.dr. Lidija Pejković, ginekolog
Vitamin D
Vitamin D, kalciferol, antirahitični vitamin, vitamin sunca


Ima steroidnu strukturu pa se svrstava i u vitamine, i u hormone. Proizvodi se u koži zbog čega je bitno izlaganje Suncu. Skupina vitamina D obuhvaća 7 vitamina koji se međusobno vrlo malo razlikuju u strukturi. Nije topiv u vodi, ali se otapa u masnoći, alkoholu, biljnim uljima i slično. 80% potreba za vitaminom D može se proizvesti u organizmu, a 20% iz prehrambenih izvora i dodataka prehrani.

Uloga vitamina D

Jedna od osnovnih uloga je iskorištavanje iona Ca i fosfata iz hrane putem probavnog trakta. Ima dokazan antikancerogeni učinak kod karcinoma kolona, rektuma i dojke. Povećava otpornost organizma na bakterijske upale i na tuberkulozu. Smanjuje rizik oboljevanja od autoimunih bolesti, multiple skleroze, psorijaze. Važan je za održavanje funkcije i ravnoteže gastrointestinalog sustava.

Normalne razine vitamina D
Širok raspon normale: od 75 do 250 nmol/L
Ozbiljan deficit vitamin D:
Intoksikacija: > 251 nmol/L

Preporučena dnevna količina vitamina D: 800 – 4000 IJ, simptomi hipovitaminoze su tjelesni i psihički, potreban je organizmu u svim životnim fazama rasta i razvoja.

Manjak vitamina D

Danas hipovitaminozu vitamina D ima 40% do 50% svjetske populacije, više od 80% zdravih, mladih muškaraca ima D hipovitaminozu, u Hrvatkoj gotovo 90% žena u postmenopauzi ima D hipovitaminozu.

Hrana bogata vitaminom D

Prisutan uglavnom u namirnicama životinjskog podrijetla, ali i u nekim gljivama i algama, najviše ga ima u ribi (losos, bakalar, sabljarka, tuna) i morskim plodovima, punomasnom siru, kefiru, maslacu i žumanjku. Ima ga i plava riba Jadranska srdela, skuša, inćuni, ali i konzervirani pripravci sardina. Konzumacijom 100 grama mesa plavih riba osiguravamo optimalne dnevne potrebe vitamina D.

Zaključak

U svijetu znanosti o prehrani vitamin D nazivaju vitaminskim čudom jer iz dana u dan doznajemo za njegove nove, korisne učinke na ljudsko zdravlje. Potreban je organizmu u svim životnim fazama rasta i razvoja. U fokusu je zdravstvenih djelatnika zbog hipovitaminoze kod gotovo polovice svjetske populacije što predstavlja velik javno zdravstveni problem.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija