Prehrana u trudnoći

prim.dr. Lidija Pejković, ginekolog
Prehrana u trudnoći

JEDITE ZA DVOJE ALI NE DVOSTRUKO !!!

Brojne  su knjige o prehrani općenito, razni su savjeti o dijetama, zdravoj  hrani, a trudnoća je razdoblje koje zahtjeva posebnu pažnju.  Prehrana u trudnoći utječe na fizičke i psihičke  funkcije organizma majke i djeteta trudnice . U trudnoći   se zahtjeva kvalitetna prehrana, po mogućnosti iz kvalitetnog i /ili bio uzgoja . Prehrana mora biti izbalansirana sa dovoljnim udjelom  građevnih elemenata ( proteina ), masti i manjim udjelom  ugljikohidrata,  sa  dosta vlakana ( radi probave) , dovoljno minerala i vitamina .

 

U trudnoći je zahtjev za prehranom koja ne smije biti kalorična, a zahtjev je i da nema prekomjernog prirasta tjelesne  težine. Preporučeni  prirast tjelesne težine je 1 kg na mjesec, te ukupno 9-12 kg. tijekom trudnoće. Prekomjerni prirast tjelesne težine nosi sa sobom rizik razvoja dijabetesa, hipertenzije, edema, bolesti bubrega, a koji mogu dalje ugroziti zdravstveno stanje djeteta.

Brojni su načini prehrane: makrobiotička, vegetarijanstvo, veganstvo, prehrana po krvnim grupama, sirova prehrana . Po mom mišljenju najbolji je izbor KOMPATIBILNA PREHRANA. Još se  naziva i Hayov sustav prehrane. Radi se o pravilnom  kombiniranju spojivih namirnica  koje  dovodi do lakše i brže probave i stvaranja uvjeta za dobro zdravlje majke i djeteta. Pogrešna kemijska  stanja u tijelu osnova je za razvoj bolesti.

Probavni enzimi imaju definirane granice i kada jedemo na takav način da prelazimo te granice  stvaramo probavne smetnje. Pravilno kombiniranje hrane samo je samo razuman način poštivanja tih granica. Time osiguravamo  bolju i učinkovitiju probavu hrane.

Nemamo nikakve koristi od  hrane koja nije probavljena. Jesti i pokvariti hranu u probavnom sustavu je rasipanje hrane . Pokvarena – neprobavljena - hrana rezultira stvaranjem toksina koji su razlog smetnji poput nadimanja, žgaravice, podrigivanja, vjetrova, opstipacije.

 

PRAVILA KOMPATIBILNOG NAČINA PREHRANE

1.PRAVILNO JEDENJE VOĆA - voće se tretira kao samostalni obrok i jede se na prazan želudac , odnosno nakon što se prethodni obrok sasvim probavi. Voće je nesumnjivo najblagotvornija hrana koja stvara energiju i produžava život. Voće ima visoki sadržaj vode (80-90%) koja pročišćava. Skoro svi vitamini, minerali, ugljikohidrati i masne kiseline koje naše tijelo treba za opstanak mogu se naći u voću. Voće se u želucu ne probavlja, ono je već spremno za asimilaciju. Jedino se  banana, datulje i suho voće  dulje probavlja, nekih 20- 30 minuta. Važno je jesti voće na prazan želudac, odnosno 30 minuta prije prvog obroka ili najmanje 4 sata od prethodnog kombiniranog obroka. Voće koje se jede neposredno nakon obroka  ne može se iskoristiti   već prelazi u „truljenje“ i stvara nelagodne simptome. Tako je šteta  dvostruka. Razni  su stavovi o kombiniranju  slatkog i kiselog voća, ali većina smatra da nema zapreke u njihovom kombiniranju. Kod trudnica se ipak preporuča  izbjegavati voće većeg glikemijskog indeksa  kao što su banane, datulje i suho voće.

2.ŠKROB I PROTEINI SE NE JEDU U ISTOM OBROKU - kada se govori o škrobu misli se na koncentrirani škrob( žitarice, brašno, tjestenina, kruh) i proteine ( meso,riba,mlijeko, sir, jaja). Dakle u  istom obroku ne miješamo ove dvije grupe namirnica.

Savjetuje se jesti proteinski ili škrobni obrok. Za napomenuti je i to da se u proteinskom obroku može jesti više vrsta mesa koja se mogu kombinirati sa povrćem i salatama, ali ne sa mlijekom, jogurtom , sirom, odnosno sa mliječnim proizvodima, bez obzira što su ovi proteini. Razlog je međusobna nekompatibilnost.

Hrana za proteinski obrok

*PROTEINI – sve vrste mesa, riba, rakovi, školjke, divljač, jaja, sir, koštunjavi plodovi, sjemenke, svježe mlijeko, jogurt

*POVRĆE - zeleno povrće, korjenasto povrće (ali ne i krumpir) gljive,

*MASTI – maslo, vrhnje, žumance, svinjska ili guščja mast maslinovo, kokosovo i suncokretovo ulje

*SALATE - zelena, cikla, avokado, celerove stabljike, peršin, cikorija, krastavac, paprika, klice, rotkvice

*ZAMJENA ZA ŠEĆER - sok od naranče, med u manjoj količini, javorov sirup u manjoj količini

*PRELJEV ZA SALATU – preljev od vrhnja, majoneza, sok od limuna, jabučni ocat

Hrana za škrobni obrok

*ŽITARICE I PROIZVODI OD ŽITA - integralni: pšenica, zob, ječam, riža,raž, kukuruz, proso,heljda i kruh od integralnih žitarica

*POVRĆE - kao i za proteinski obrok, ALI i krumpir (kuha se u kori)

*JAJA - žumance, povremeno cijelo jaje

*ZASLAĐIVAČI - sve vrste u maloj količini ! - med, javorov sirup

*MASNOĆE - kao i za proteinski obrok

*PRELJEVI ZA SALATE - kao i za proteinski obrok

 

NAPOMENA - kod trudnica koje su sklone debljanju savjetuje se  u cijelosti izbjegavati  krumpir

 

3.PIĆE

Za proteinski obrok - biljni čajevi, svježe ocijeđeni voćni sok od kiselog voća,razblažen sa vodom, voda i vino u manjoj količini

Za škrobni obrok - biljni čajevi, svježe ocijeđeni voćni sok, ali ne od kiselog voća, razblažen sa vodom, voda i pivo u manjoj količini

 

4.PRETEŽNO KONZUMIRATI  NAMIRNICE  KOJE  STVARAJU  LUŽINE U ORGANIZMU

Uravnotežena prehrana sastoji se od 80% hrane koja stvara lužine i 20 % hrane koja stvara kiseline. Trebali bi dakle jesti četiri puta više lužnate hrane.

Hrana koja proizvodi lužinu:

-voće - za napomenuti je da i voće kiselog okusa (grejpfrut, naranča, bobičasto voće) stvara najveću količinu lužina, koštunjavi  plodovi, od žitarica  samo proso, povrće

Hrana koja proizvodi kiselinu:

-meso, riba, rakovi, školjke, sir, jaja, sve žitarice (osim prosa), kruh, svi proizvodi sa šećerom kao džemovi, gazirana pića, sladoled, kikiriki, orasi, indijski oraščići

 

5. OBROCI SE NE SMIJU PRESKAKATI

 

HRANA KOJU NE SAVJETUJEMO TRUDNICAMA

- sirevi sa plemenitom pljesni, nepasterizirani sirevi

- paštete uključujući i povrtne

- sirova jaja i hrana pripremljena od njih- majoneza, sladoled

- sirovo meso, sirova riba, ljuskari

 

U izradi ovog teksta koristila sam  brojnu literaturu, a za izdvojiti su:

  1. „Istine i laži o hrani“ – Anita  Šupe-
  2. „Volite li sebe „ - Siniša Štimac
  3. „Montignacova dijeta“- Michel Montignac
  4. 4 krvne grupe za 4 načina prehrane- drPeter  J D 'Adorno

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija