Panorama test

prim.dr. Lidija Pejković, ginekolog
Panorama test

Prednosti Panorama testa u odnosu na druge NIPT-ove.

Panorama je neinvazivni prenatalni test (NIPT) nove generacije, jedini test koji koristi jedinstvenu SNP tehnologiju pri otkrivanju kromosomskih poremećaja. Razlikujući gene fetusa (cff) od gena trudnice (cf), Panorama za razliku od ostalih testova može utvrditi triploidiju, otkriti iščežujućeg blizanca, potpunu molarnu trudnoću te abnormalnosti majčinog X kromosoma koji su glavni uzrok lažnih rezultata kod ostalih NIPT-ova koji koriste metodu prebrojavanja („counting“).

Čemu riskirati lažno negativne rezultate?

Fetalna frakcija je bitna. Dok kod ostalih NIPT-ova osjetljivost opada ispod 8% fetalne frakcije, osjetljivost Panorama testa se ne mijenja s udjelom fetalne frakcije te već od 2,8% fetalne frakcije zadržava svoju osjetljivost od 99,99% za svaku od promatranih aneuploidija.

Jednako pouzdan već od 9. tjedna, kao i u kasnijim gestacijskim tjednima.
Dovoljno je da ste 9 tjedana trudni i Panorama može već od 2,8% fetalne frakcije odrediti spol fetusa te nosi li fetus trisomije (t21, t13, t18), spolne trisomije, monosomiju kao i triploidiju koju ni jedan drugi NIPT ne može prepoznati.

Zašto je važno otkriti 22q11.2 delecijski sindrom?

Panorama je jedinstvena i po detekciji 22q11.2 delecijskog sindroma, jednog od najčešćih razvojnih poremećaja i kongenitalnih bolesti srca, sa sam nešto manjom pojavnošću od sindroma Down. Iako se radi o jednoj od najmanjih mikrodelecija, Panorama svojom jedinstvenom SNP tehnologijom može prepoznati da taj dio kromosoma fali. Prepoznavanje ovog sindroma, važno je za pravovremeno liječenje.

Panorama test odlikuje se  mogućnošću  razlikovanja spola kod blizanačkih trudnoća.

U dosadašnjim testovima prisustvo Y kromosoma u rezultatima značilo je da je barem jedan plod muškog spola, ali se nije moglo odrediti jeli riječ o jednom ili su oba ploda muškog spola.

Panorama sa svojim detekcijskim mogućnostima ovdje radi iskorak i omogućuje precizno određivanje spola pojedinog blizanca.

Želite li znati nosite li jednojajčane ili dvojajčane blizance?

Panorama je jedini NIPT koji može genetski odrediti nosite li jednojajčane ili dvojajčane blizance, pružajući pojedinačnu fetalnu frakciju za dvojajčane blizance i vjerojatnost monosomje X kod jednojajčanih blizanaca. Identificiranje jednojajčane blizanačke trudnoće omogućuje raniju, ciljanu ultrazvučnu procjenu korioniciteta zbog mogućnosti javljanja sindroma međublizanačke transfuzije (TTTS).

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija