Trudnoća i oralna higijena

prim.dr. Lidija Pejković, ginekolog
Trudnoća i oralna higijena

 

Briga za zdravlje zuba počinje već u trudnoći a još intenzivnije se nastavlja i nakon djetetova rođenja. Uključuje kvalitetu prehrane i prehrambene navike, redovitu i pravilnu oralnu higijenu te redovite posjete stomatologu. Na prvi stomatološki pregled majka bi trebala otići čim dozna da je trudna, dok se kontrolni pregled treba obavljati jednom u 2 mjeseca.

Jedan od čestih simptoma u trudnoći jest povraćanje koje nastaje zbog povećane podražljivosti centra za povraćanje u mozgu i poremećaja hormonske ravnoteže. Ono uzrokuje sniženje pH usne šupljine pri čemu dolazi do stvaranja kiselog medija koji štetno djeluje na zube. Zbog disbalansa hormona dolazi i do povećane osjetljivosti gingive koja često burno reagira te dolazi donjene upale, krvarenja, stvaranja paradontnih džepova i hiperplazije gingive. Radi toga je tijekom trudnoće važno provoditi intenzivnu i adekvatnu oralnu higijenu.

Jedan od problema u trudnoći jest povećana učestalost karijesnih lezija.To objašnjavamo promjenjenim načinom prehrane, učestalijim konzumiranjem slatkiša, povećanoj kiselosti sline, neadekvatnom oralnom higijenom koja dovodi do prekomjernog nakupljanja plaka s posljedičnim gingivitisom i parodontitisom. Nažalost, rijetki odlasci trudnica stomatologu još više doprinose nastajanju ovakve kliničke slike. Buduće majke trebale bi se početkom trudnoće javiti svom stomatologu jer se zubi trebaju i moraju sanirati kada i ako je potrebno.

Kod stomatoloških zahvata rendgensko snimanje nije preporučljivo prvih 12 tjedana trudnoće tj. U vrijeme najintenzivnijeg razvoja ploda. Kasnije se može provoditi samo u najnužnijem slučaju i u ordinacijama s ispravnim rendgenskim aparatima.

Preporučljivo je, dakle, tijekom trudnoće posjetiti stomatologa barem svaka 2 mjeseca. Prema tome, nijedna trudnica koja se brine o svom oralnom zdravlju (provodi pravilnu i redovitu higijenu usne šupljine, kontrolira i sanira zube, liječi eventualne upalne promjene u ustima) neće imati posebnih problema i sačuvat će svoje oralno zdravlje.

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija