Kad je pravo vrijeme za prvi posjet djeteta ortodontu?

mr.sc. Andrijana Kovačić, spec. ortodoncije
Kad je pravo vrijeme za prvi posjet  djeteta ortodontu?
Zašto je dentalno zdravlje važno?

Dentalno zdravlje je ogledalo općeg zdravlja.

Nepravilnosti zubi i čeljusti nisu samo estetski problem, već mogu ozbiljno narušiti oralno zdravlje te negativno djelovati na samopouzdanje i psihu djeteta. Pravilno postavljeni lijepi zubi osim što su "oku ugodni", važni su i za zdravlje žvačnog sustava, čeljusnog zgloba, mišića i okolnog zubnog tkiva. Jer, iza lijepog osmijeha skriva se veoma kompleksan sustav mišića, kostiju i zuba. Uostalom, ukoliko su zubi pravilno postavljeni lakše ih je četkati i održavati oralnu higijenu, a time se smanjuje mogućnost nastanka karijesa koji predstavlja najrašireniju bolest današnjice.
Problemi sa zubima uzrokuju probleme sa žvakanjem, što ograničava izbor hrane i negativno utječe na kvalitetu prehrane, a to se  sve odražava i na opće zdravlje.
Ukoliko se ne liječe, infekcije zuba mogu djelovati i na udaljene organe, jer se bakterije i toksini šire po organizmu. Posebno ugrožena skupina su djeca slabog imuniteta, djeca s oboljenjima srca i zglobova, dijabetesom.
Veliki broj novijih istraživanja potvrđuje značajan utjecaj oboljelih zuba na opće zdravlje i radnu i intelektualnu sposobnost djece, njihov uspjeh u školi i rezultate testiranja. Pored umanjenih intelektualnih sposobnosti, loše oralno zdravlje je povezano i sa lošijim socijalnim odnosima, povlačenjem u sebe i kasnije, lošijim uspjehom u životu.
 Važno je da roditelji shvate kako ne smiju biti pasivni promatrači  oralnog zdravlja djeteta, već aktivni sudionici, jer je oralno zdravlje djeteta u prvom redu njihova odgovornost, a doktor dentalne medicine je važna karika u prepoznavanju potreba i pružanju potrebne podrške i skrbi. Samo zajedničkim aktivnostima roditelja i doktora dentalne medicine (pedodonta, ortodonta) se postiže cilj, a to je zdravo i sretno dijete.
Biti roditelj najljepši je, ali ujedno i najteži posao na svijetu!


Što sve može upućivati na postojanje ortodontske anomalije?

Razlozi zbog kojih bi se trebalo javiti ortodontu su slijedeći:

*Nepogodne/nepodesne navike (sisanje prsta, grickanje usnice...);
*Prerani gubitak mliječnih zubi;
*Trajni zub počeo nicati, a mliječni se još nije rasklimao;
*Natisnuti (zgužvani) blokirani ili previše razmaknuti zubi
*Gornji i donji zubi se u zagrizu ne dodiruju, ili se preklapaju na "neobičan" način;
*Jako istaknuti prednji zubi (jako strše);
*Dijete diše na usta;
*Previše isturena ili uvučena čeljust;
*Poteškoće pri govoru, žvakanju ili    odgrizanju;
*Čeljusni zglob proizvodi zvukove   (škljocanje, škripanje);


Kad je idealno vrijeme za prvi ortodontski pregled?
Roditeljima je teško utvrditi da li njihovo dijete ima ili nema ortodontski problem. Čak i zubi koji izgledaju "estetski prihvatljivi" mogu skrivati brojne nepravilnosti. Većina roditelja dovodi djecu na prvi ortodontski pregled s 13,14 ili 15 godina, što je pogrešno.  
Ukoliko ne postoje indikacije koje upućuju na potrebu za ranijim pregledom, idelana dob za prvi posjet ortodontu je oko 7. godine života. To je razdoblje kad počnu ispadati mliječni zubi i zamjenjuju ih trajni. Preventivnim ortodontskim pregledom u ovoj dobi otkrivamo naznake problema kako bi na vrijeme mogli korigirati sve nedostatke koji bi se u budućnosti mogli pretvoriti u veći problem.
Prvi ortodontski pregled obavlja specijalist ortodoncije. Na prvi pregled se dolazi s ortopantomogram. Ortopantomogram ili ortopan je jedna od glavnih dijagnostičkih metoda u suvremenoj stomatologiji kojim se dobiva uvid u stanje denticije, prisutnosti svih zubi ili odsutnost nekih zubi, stanje kosti, parodonta... Predstavlja temeljnu radiološku snimku bez koje se ne počinju stomatološki terapijski postupci.
Tijekom prvog pregleda specijalist ortodont će porazgovarati  s roditeljima i "malim pacijentom" o njegovom problemu te napraviti klinički pregled.
Pregled podrazumijeva pregled stanja svih zuba, analizu ortodontskog problema i analizu ortopana.
Na temelju kliničkog pregleda pacijent će dobiti informacije o prirodi anomalije, mogućnosti liječenja i dobi u kojoj se terapija provodi.
Terapija u toj dobi vjerovatno neće niti biti potrebna, ali se može pretpostaviti da li će, kada i kakva terapija biti potrebna. U nekim slučajevima ortodont može preporučiti neki od oblika  interceptivne, ranije terapije dok se u ostalim slučajevima preporučuju periodični pregledi  čiji je cilj praćenje rasta i razvoja do trenutka kada treba početi s terapijom.
Većinu ortodontskih anomalija najbolje je tretirati između 8. i 14. godina.
Kada se donese odluka o početku terapije, provodi se potpuna dijagnostika. Uzimaju se otisci čeljusti za studijske modele, pacijent se fotografira (intraoralna i ekstraoralna fotografija), te se šalje na dodatna snimanja glave (na pr. latero-lateralni kraniogram LL).
Na osnovu anamneze, kliničkog i funkcijskog ispitivanja, analize rendgenskih snimaka, studijskih modela i fotografija, ortodont dobija sve relevantne podatke o ortodontskom problemmu pacijenta. Sve te podatke on sklapa u jedinstvenu dijagnozu i odlučuje koji terapijski postupak je najbolji za datog pacijenta. Nakon toga ortodont radi plan ortodontske terapije kojeg prezentira pacijentu odnosno roditelju.

Što je interceptivna (rana) ortodontska terapija?
Cilj rane interceptivne ortodontske terapije je prepoznati i spriječiti razvoj anomalije u puno veći problem koji bi se kasnije teže riješio.
Rana ortodoncija olakšava i skraćuje kasniju fiksnu terapiju ili je čak može učiniti i nepotrebnom. Početak same terapije ovisi o vrsti anomalije ali i fizičkoj i emotivnoj zrelosti djeteta, zbog suradnje koja je potrebna tijekom provođenja terapije. Intervencijom u ranoj dobi može se dobiti više prostora za trajne zube i na taj način spriječiti kasnije vađenje zuba, ispraviti nepravilnosti kao što je obrnuti pregriz (donji zubi idu preko gornjih), pomoći djetetu da se riješi nepogodnih navika (sisanje prsta, guranje jezika...), poboljšati izgovor djeteta...

Savjet roditeljima:

Kao roditelji morate biti svjesni činjenice da je zdravlje zubi Vašeg djeteta u najvećoj mjeri upravo u Vašim rukama.

Pravovremenim posjetom ortodontu omogućavate svojem djetetu zdrav i  lijep osmijeh. Jer, samo zdrav osmijeh je i lijep osmijeh!

Osim toga, promjena položaja zubi često izaziva i promjenu u vanjskom izgledu lica, te se i na taj način ortodoncijom može pridonijeti poboljšanju estetike, ali i samopouzdanja djeteta.

Dobro oralno zdravlje nije luksuz, već potreba!

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija