Zubni konac

mr.sc. Andrijana Kovačić, spec. ortodoncije
Zubni konac
U održavanju oralne higijene čišćenje međuzubnih prostora je iznimno važno. Zubni konac je nužan dio oralne higijene koji se često zanemaruje. Četkanjem “klasičnom četkicom” se očiste tri od pet ploha stražnjih zuba, odnosno dvije od četiri plohe prednjih zubi. Da bi se očistile preostale dvije plohe, konkretno prostor između dva zuba,  pomoći će nam zubni konac. Naglašavam da se zubni konac treba pravilno upotrebljavati kako ne biste oštetili zubno meso i u protivnom imali više štete nego koristi. Kao što ste i sami primijetili, današnje tržište nudi razne vrste zubnog konca (navošteni,nenavošteni, flouridirani, superflos. Često se pitamo koji konac odabrati? Najbolje se posavjetovati sa svoijm stomatologom koji će vam pomoći oko odabira zubnog konca i pojasniti tehniku korištenja zubnog konca.


Kako koristiti zubni konac?

Trideset do četrdeset centimetara zubnog konca se omota oko srednjeg prsta svake ruke, prihvati se palcem i kažiprstom, ostavljajući 3-5 cm slobodno. Palcem se konac usmjerava između gornjih zuba, a kažiprstima između donjih. Konac se uvodi u međuzubni prostor nježno cik-cak pokretima pazeći da se ne ošteti zubno meso. Konac se omota oko zuba i povlači gore - dole klizeći prema površini zuba te blago ispod ruba zubnog mesa. Svaki zub se čisti neupotrebljenim (čistim) dijelom zubnog konca.


Koliko često upotrebljavati zubni konac?

 Pacijenti nas često pitaju kada se upotrebljava konac? Koristite zubni konac svakodnevno (jednom dnevno), jer nagomilavanje dentalnog plaka dovodi do karijesa i oboljenja desni.

Nekoliko minuta dnevno koje odvojite za oralnu higijenu puno znači za zdravlje vaših zubi. Iako na početku djeluje komplicirano, nakon što savladate tehniku pravilnog korištenja zubnog konca više vam neće biti potrebno puno vremena.


Što napraviti ukoliko konac zapinje između nekih zubi i trga se?

Obično se radi o nekom dotrajalom ispunu, karijesu ili kamencu. S obzirom da zapinje konac, to je znam da na tom jestu  zapinje i zaostaje  hrana, što ga čini pogodnim za nastanak karijesa. Moj savjet je da svakako čim prije posjetite stomatologa koji će utvrditi o čemu se točno radi, i ukloniti "zapreku".

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija