Plak detektor

mr.sc. Andrijana Kovačić, spec. ortodoncije
Plak detektor


Kako provjeriti jeste li dobro oprali zube?

- Znate li što je plak detektor?


Redovito i pravilno održavanje oralne higijene je glavni preduvjet za zdrave i lijepe zube. Glavna svrha provođenja oralne higijene je sprečavanje nastajanja zubnog plaka. Zubni plak je ljepljivi film na zubima u kojem se nalaze bakterije i produkti njihovog metabolizma i on je glavni je uzročnik karijesa. Zubni plak čvrsto prianja uz zub, nije ga moguće odstraniti ispiranjem, već jedino mehaničkim čišćenjem – četkanjem četkicom i zubnom pastom. Stoga je u prevenciji bolesti zuba i parodonta od presudne važnosti mehaničko uklanjanje plaka pravilnim i redovitim četkanjem.

 
Četkanje zuba ne smije postati rutina. Nije samo važno koliko vremena posvetite četkanju zubi, već je važno i da to činite temeljito i sistematično – tako da vlaknima četkice očistite baš sve plohe zuba.

Kako biste bili sigurni da ste dobro oprali sve plohe zuba, učinite još jedan korak da to provjerite. Plak indikatori (plak revelatori, plak detektori ili prikazivači plaka) su pomoćna sredstva za motiviranje pacijenata u poboljšanju oralne higijene. Mogu biti u obliku tableta ili otopine i ugodnog su okusa. Vizualizacija dentalnog plaka bojenjem daje priliku da se pacijentu ukaže na postojanje golim okom nevidljivih naslaga na zubima. Ukoliko se koriste tekućine za otkrivanje naslaga plaka, usta se ispiru sa 10 ml tekućine kroz 30-tak sekundi, te se višak tekućine ispljune (ne smije se gutati). Sva obojena mjesta su mjesta na kojima je ostalo plaka. Ukoliko se odlučite za tabletu plak revelatora, otopite 1 tabletu u ustima kroz 30 sekundi, zdrobite je i slinom je prenesite po cijeloj usnoj šupljini. Mjesta koja ostaju obojena nakon primjene revelatora, nisu dobro očetkana. Kod sljedećeg pranja zuba potrebno je obratiti pažnju upravo na ta mjesta!  


Neki plak testovi osim što pokazuju ima li plaka na promatranim plohama zuba, daju nam i uvid u zrelost plaka i njegovu metaboličku aktivnost. Svježe zubne naslage (stare do 24 sata) obojat će se u crvenu boju, dok će se one starije obojati u tamniju boju - plavo.

Ovo je značajno i zbog toga što pacijenti i njihovi roditelji inzistiraju na tome da dobro i dovoljno često peru zube i da je sve drugo uzrok bolesti, ne prihvaćajući odgovornost za lošu oralnu higijenu.

Plak indikatori (plak revelatori, plak detektori) se mogu nabaviti u ljekarnama.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija