Upute pacijentima s fiksnim aparatom

mr.sc. Andrijana Kovačić, spec. ortodoncije
Upute pacijentima s fiksnim aparatom
Različita su iskustva pacijenata o nošenju fiksnog aparata. Svatko ima svoji “priču”, ali  i drugačiju situaciju u ustima.
Sada kada Vam je postavljen fiksni aparat, vjerojatno i Vi imate neka pitanja i nedoumice  na koja tražite odgovore.
Ovim putem bih htjela podijeliti s Vama nekoliko korisnih informacija.

Od čega se sastoji fiksni aparat?
Svaki fiksni ortodontski aparat se sastoji od bravica koje se postavljaju na sjekutiće, očnjake i premolare, zatim od tubica ili prstenova, koji se postavljaju na molare i od luka, koji povezan sa bravicama i prstenovima čini da svi njegovi elementi deluju kao cjelina.

Osjećaj preosjetljivosti, pomičnosti i bolnosti zuba – jesu li normalne pojave?
Liječenje fiksnim ortodontskim aparatima je najčešći i najučinkovitiji način korekcije ortodontskih anomalija. Međutim, prvih nekoliko dana nakon postave aparata, odnosno nakon njegove aktivacije može se osjetiti blaga nelagoda koja je prolazna.
Osjetljivost zuba je pojava koja obično spontano prolazi nekoliko dana nakon postavljanja naprave, koliko je pacijentu i potrebno da se navikne na novo „strano tijelo“ u ustima.
Lagana pomičnost (mobilnost) zuba tijekom ortodontske terapije je normalna pojava, koja ne treba zabrinjavati, a koja prolazi skidanjem naprave i stabilizacijom zagriza po završetku terapije.
Bol tijekom ortodontske terapije se obično javlja nekoliko sati nakon aktivacije naprave i može trajati do nekoliko dana (oko tri – četiri dana).Najjači intezitet boli se javlja nekoliko sati nakon samog postavljanja naprave, dok je sa svakom slijedećom aktivacijom bol također prisutna, ali je obično slabijeg intenziteta.Jačina osjeta boli je individualna, te nitko ne može predvidjeti koliko će i hoće li uopće pacijenta boljeti.
Ukoliko je bol toliko intenzivna da zahtjeva uzimanje lijekova, dozvoljeno je uzeti tabletu protiv bolova (paracetamol).
Razvojem novih ortodontskih materijala i tehnika fiksni su aparati postali znatno ugodniji za nošenje te se većina pacijenata na aparat privikne vrlo brzo.Nakon nekog vremena aparatić postaje dio Vas i zaboraviljate da ga imate!

Prehramene navike s fiksnim ortodontskim aparatom?
Prehrambene navike nije potrebno u većoj mjeri mijenjati, samo ih treba prilagoditi novoj situaciji u ustima.
Prvih nekoliko dana nakon postave naprave preporuča se jesti mekšu hranu zbog početne preosjetljivosti i navikavanja pacijenta.
Odgrizanje tvrde hrane može odlijepiti i oštetiti bravicu, odcementirati prsten te deformirati i odignuti ortodontski luk, što produžuje trajanje terapije.Stoga tijekom cijele terapije treba izbjegavati tvrdu i žilavu hranu.
Svakako treba izbjegavati i orašaste plodove (lješnjake, bademe, orahe, koštice).Posebno su opasne korice pizze, kruha i sendviči.Većinu hrane treba izrezati na male komade i polagano žvakati.
Jabuke, breskve, kruške i ostalo tvrdo voće se može konzumirati, samo ga treba usitniti na komade veličine zalogaja i pažljivo ih sažvakati (nikako ne trgati zubima).
Ljepljive slatkiše (karamele, gumene bombone…) također treba izbjegavati.
Gume za žvakanje bez šećera preporučuju se ortodontskim pacijentima, jer se povećava prokrvljenost potpornog tkiva zuba, povećava salivacija te se smanjuje mogućnost nastanka karijesa. Konzumiranje žvakaćih guma može započeti tek onda kada se pacijent u potpunosti navikne na ortodontsku napravu i kad usavrši održavanje oralne higijene.

Održavanje oralne higijene s fiksnim ortodontskim aparatom?
Pravilno održavanje oralne higijene od presudne je važnosti za oralno i opće zdravlje, a s fiksnim ortodontskim aparatom u ustima potreba za pravilnom i redovnom higijenom je višestruko povećana. Na taj način ćete izbjeći brojne komplikacije koje nastaju kao posljedica loše oralne higijene (gingivitis-upala zubnog mesa, hiperplazija- bujanje zubnog mesa, demineralizacija cakline – bijele pjege koje uz lošu higijenu prelaze u karijes).
Fiksni aparat zahtijeva malo više truda jer elementi (bravice, prstenovi, tubice) koji su pričvršćeni na zub itekako otežavaju pravilno održavanje oralne higijene.
Mekana četkica za zube i zubna pasta neka i dalje budu osnovno sredstvo za održavanje oralne higijene kojemu je poželjno pridružiti, interdentalnu četkicu (pomaže u odstranjivanju ostataka hrane ispod krilaca bravice, između bravica), zubni konac (mora se uvesti ispod luka), te tuš za zube koji pod pritiskom vodenog tlaka uklanjaju nečistoće odnosno odstranjuje naslage sa teško dostupnih mjesta. Mogu se koristiti i električne četkice s posebnim nastavcima za ortodontske aparate.
Na tržištu postoji veliki proj proizvoda koji su namjenjeni baš ortodontskim pacijentima.
Redovito posjećujte svog stomatologa koji će vam, po potrebi, ukloniti zubni kamenac i ispolirati zube, te sanirati karijes, ukoliko dođe do njegovog nastanka.

Iritacije sluznice – jesu li normalna pojava?
Blage iritacije sluznice normalna su pojava prvih desetak dana nakon postave aparata .Najčešća mjesta iritacije (žuljanja) su na molarima i u području trojki.
Elementi koji izazivaju iritacije na unutrašnjoj strani usana ili obraza mogu se prekriti komadićima ortodontskog voska.Komadić voska se otrgne, napravi se kuglica i pritiskom se zalijepi na dio aparata koji izaziva iritacije.
Ukoliko oštri dijelovi izazivaju veće neugodnosti, javite se ortodontu.

Što je retencijska faza terapije i koliko je važna?
Nakon završetka terapije fiksnim aparatima slijedi posljednja faza – faza retencije.Važno je naglasiti da ova faza terapije nije ništa manje važna od prethodne, a odnosi se na nošenje retencijske naprave.
Retaineri služe zadržavanju zubi u njihovom novom, ispravljenom položaju.Koliko će trajati retencijski period kao i samu vrstu retencijske naprava određuje ortodont.
Odgovoran ortodontski pacijent se pridržava gore navedenih uputa – pazi na svoj fiksni aparat, svakodnevno posvećuje dovoljno vremena održavanju oralne higijene i redovito dolazi na kontrole u ortodontsku ordinaciju!

I na kraju, uz puno truda i discipline, nakon skidanja fiksnog aparata čeka Vas  zaslužena nagrada – lijep i blistav osmijeh!

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija