Što je ortopan?

mr.sc. Andrijana Kovačić, spec. ortodoncije
Što je ortopan?

Rendgenske snimke zuba su nezaobilazan postupak u suvremenoj stomatološkoj dijagnostici. One su nužne jer daju uvid u zdravstveno stanje dijelova usne šupljine koje ne možemo vidjeti prilikom kliničkog pregleda.
Postoji nekoliko vrsta rendgenskih snimki zuba i čeljusti, a najčešće korišteni su ortopantomogram (ortopan) i intraoralna snimka pojedinih zuba.
Ortopantomogram ili ortopan je jedna od glavnih dijagnostičkih metoda u stomatologiji. Predstavlja temeljnu radiološku snimku bez koje se ne počinju stomatološki terapijski postupci. Nakon analize ortopana, ukoliko je potrebno rade se i druge snimke (CBCT, intraoralne snimke...)

Ortopan je snimka koja obuhvaća sve zube, gornju i donju čeljust, čeljusni zglob, a djelomično i strukture smještene iznad usta (nosnu šupljinu, maksilarne sinuse). Osim zuba koje možemo vidjeti u ustima, na ovom snimku vidljivi su i zubi koji nisu iznikli (na pr. zameci umnjaka) - vidi se njihov približni položaj. Ortopantomogram je ekstraoralna tehnika, što znači da se tijekom snimanja film nalazi izvan usta.

U novije vrijeme sve se više koriste prednosti digitalne radiografije. Današnje digitalne snimke su vrlo precizne pa često zamjenjuju male, intraoralne snimke pojedinačnih zuba.
Kao i kod svih drugih rendgenskih snimanja, pri snimanju zuba pacijent je izložen potencijalno štetnom zračenju.
Zbog svoje digitalizacije i najnovije generacije tehnologija, suvremeni rendgen uređaji imaju smanjenu dozu zračenja, pa su postupci snimanja i zapacijenta i za osoblje postali sigurniji. Osim manje doze zračenja ovom se tehnikom dobiju vrlo kvalitetne slike koje se mogu pohranjivati i obrađivati u digitalnom obliku. Kod digitalnih ortopana značajno je povećana preciznost i dijagnostička vrijednost u odnosu na klasične ortopane. Snimke se izdaju na digitalnom mediju (CD) i na radiološkom filmu visoke rezolucije za gledanje preko negatoskopa.
Ortopan mogu snimati i djeca. Za snimanje svakog pacijenta koriste se zaštitne pregače kojima se štite ostali dijelovi tijela od nepotrebnog sekundarnog zračenja.
Jedina skupina koja ne bi smjela snimati rendgenske snimke su trudnice jer je upotreba rendgena tijelom trudnoće opasna, pogotovo u prvih dvanaest tjedana trudnoće, ali i kasnije, pa se trudnicama preporuča da odgode snimanje nakon poroda.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija