Ljuskice/Veneers

dr.med.dent. Inga Vučković, stomatolog
Ljuskice/Veneers

Osim zdravlja zubi izgled zuba je bitan. Lijepim izgledom zuba možemo podići svoje samopouzdanje i smijati se bez brige da će pogled na naše zube odvratiti pozornost u lošem smislu.  Da li ste ikad skrivali svoj osmjeh? Zubnim ljuskicama možemo napraviti osmjeh koji ste oduvijek priželjkivali, one su umjetnički rad stručnjaka i ako su napravljene kako treba, zubi će i dalje zračiti prirodnom ljepotom,  razlika u osmjehu će biti velika, ali nitko neće primijetiti da je riječ o protetskom nadomjesku. Ovo rješenje je dugotrajno.

Ljuskice su rješenje problema ako:
·         Želite promijeniti oblik zuba ili ispraviti liniju zubnog luka.
·         Želite promijeniti boju zuba, a ne želite ili ne možete izbjeljivati zube.
·         Imate više ispuna na prednjim zubima, a ne želite krunice.
·         Otkrhnuo vam se komadić zuba i više puta ste odlazili svom liječniku dentalne medicine da vam postavi ispun, no ispun stalno ispada.
·         Imate izraženu abraziju zuba.

Zubne ljuskicesu fiksno-protetski nadomjestak koji se trajno cementira na zub. Mogu se izraditi potpuno od keramike ili od kompozita. Mogu biti individualno izrađene prema isključivim potrebama pacijenta ili mogu biti tvornički izrađene – takve se još zovu konfekcijske ljuskice. Individualne keramičke ljuskice se izrađuju u zubotehničkom laboratoriju, a individualne kompozitne ljuskice se izrađuju ili u zubotehničkom laboratoriju ili odmah u ordinaciji. Konfekcijske ljuskice je potrebno dodatno prilagođavati direktno u ustima pacijenta i dolaze u ograničenom broju oblika i boja, tako da su estetski rezultati lošiji od individualno izrađenih ljuskica.

Za ljuskice nije uvijek  nužno brušenje.
Ljuskice su indicirane kada se želi nadomjestiti manji dio zuba, npr. kada se zub otkrhne, kada se želi promijeniti oblik ili boja zuba, itd. Najčešće se ljuskice ugrađuju na prednje zube, no moguće ih je ugraditi i na stražnje zube. Za ugradnju ljuskica zube je ili potrebno vrlo malo brusiti ili ih nije potrebno uopće brusiti, ovisno o ciljevima terapije. Vrlo su tanke i daju izvrsne estetske rezultate. Keramičke ljuskice su svojim svojstvima najsličnije prirodnoj caklini te tako čine i najljepše restauracije, no izrada je dugotrajnija od kompozitnih. Kompozitne ljuskice se izrađuju od najkvalitetnijih visokoestetskih kompozita koji u potpunosti oponašaju estetiku prirodnih zuba.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija