Regenerativna dentalna medicina – tijelo kao izvor obnavljajućih tvari

dr.med.dent. Inga Vučković, stomatolog
Regenerativna dentalna medicina – tijelo kao izvor obnavljajućih tvari

Razvitkom biološke terapije i otkrićem procesa razvoja i obnove stanica u mogućnosti smo replicirati te prirodne procese i upotrijebiti ih u medicinske svrhe kako bismo obnovili ili nadomjestili neko od tkiva u našem tijelu. Ljudsko tijelo je savršena tvornica koja sama sebe obnavlja i proizvodi sve komponente za rast i razvoj. Upravo su te procese obnove i regeneracije organizma iskoristili znanstvenici iz BTI Instituta kako bi stvorili 100% sigurnu tehnologiju koja omogućava obnovu tkiva preparatom iz vlastite krvi.

O čemu se tu ustvari radi?

Kada postoji ozljeda u organizmu, on luči tvari (proteine) koji potiču obnovu stanica i regeneraciju ili reparaciju ozlijeđenog tkiva. PRGF Endoret tehnologijom iz epruvete pacijentove krvi izvlačimo te proteine i koncentriramo ih u kompaktan pripravak koji se postavlja direktno na mjesto na kojem želimo regeneraciju.

PRGF Endoret (plazma bogata faktorima rasta) je jedinstven, patentiran sistem koji iz male količine pacijentove krvi izvlači faktore rasta (proteine) koji se postavljaju na željeno mjesto u organizmu kako bi potaknuli rast tkiva, obnovu stanica, olakšali i ubrzali sami proces zarastanja.

Najvažnija karakteristika ove tehnike je to što se za izradu takvog preparata koristi samo pacijentova krv, dakle, nema sintetičkih ili ksenogenih pripravaka koji mogu izazvati nepoželjne alergijske reakcije, odbacivanje preparata ili propadanje tkiva. To je 100% autologni pripravak, gdje se tijelu vraćaju vlastiti proteini samo u većoj koncentraciji kako bi organizmu bili dostupni u dovoljnoj količini za brzu obnovu i zarastanje.

Kada se  koristi?

PRGF koristimo u:

Kirurgiji - prilikom ugradnje implantata ili ekstrakcije zuba – da ubrzamo zarastanje, smanjimo mogućnost infekcije i smanjimo bol nakon zahvata. Kada kod pacijenta postoji gubitak zuba i kosti, a pacijentova je želja ugradnja implantata, moguće je učiniti augmentaciju kosti, koji podupremo vašom plazmom i fakorima rasta te tako formiramo novo i bolje ležište za implantat.

Parodontologiji – prilikom parodontoloških operacija, za obnovu mekog tkiva oko zuba, prekrivanje ogoljelih korijenova i slično. Kada zbog dugotrajne parodontne bolesti pacijent pati od generaliziranog gubitka kosti i prijeti mu vađenje zuba i kada se zubno meso povuklo, moguće je specifičnim malim zahvatima nadoknaditi gubitak kosti i mekog tkiva oko pojedinih zuba te ih tako spasiti od ekstrakcije.

Dermatologiji – u obliku dermalnih fillera, za pomlađivanje kože, vraćanje punoće i sjaja u kožu, za nestanak bora na licu.

Za sve informacije o ovoj relativno novoj tehnici, obratite se svojim doktorima dentalne medicine, reći će vam više o samim postupcima i rezultatima koje možete očekivati.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija