Pacijenti pitaju!

dr.med.dent. Inga Vučković, stomatolog
Pacijenti pitaju!

 

 

 

Najčešće postavljena pitanja stomatologu od strane pacijenata!

 

 

 

 

 

  1. Koja pasta i četkica su najbolje za mene?

Pravilno održavanje higijene usne šupljine neophodno je za zdravlje. U tome najveću ulogu ima pacijent sam, a četkice i paste su samo pomoćno sredstvo. Preporučamo korištenje mekane zubne četkice koja ima isključivo vlakna (dlačice) što gušće raspoređene, a paste mijenjajte ovisno o željama i potrebama. Na tržištu postoje medicinske i nemedicinske paste, one sa većom ili manjom abrazivnošću, za izbjeljivanje i sl. Također, za potpunu oralnu higijenu koristite zubni konac i interdentalne četkice, te tuš za usta ukoliko imate specifične potrebe za njim.

Za malu djecu do treće godine života, preporučaju se paste sa smanjenim udjelom fluora, zbog toga što djeca u toj dobi često gutaju pastu. Također se preporuča da roditelji do sedme godine života djetetu peru zube ili kontroliraju nakon što dijete samo opere, jer često ostane dosta mjesta koja nisu očišćena. Preporuča se korištenje ručnih četkica, ne električnih, kako bi djeca razvijala motoričke vještine.

  1. Zašto mi zubno meso krvari?

Krvarenje zubnog mesa prilikom četkanja znak je upale. Upala se razvija zbog zubnih naslaga, zubnog plaka i kamenca koji duže vrijeme stoje na zubnim površinama uslijed nedovoljne oralne higijene. Upala zubnog mesa – gingivitis, ako se ne izliječi može prijeći u kronični oblik – parodontitis, koji zahtjeva dugotrajnije liječenje te ukoliko se ne liječi dovodi do gubitka zubi.

  1. Boli me zub na slatko/hladno/kad zagrizem...

Bolovi zuba mogu biti različitog intenziteta i kvalitete. Bolovi prilikom konzumacije slatke hrane, nedvojbeni su znak karijesa. Oštri bolovi, pulsirajući ili podmukli i tupi znak su upale živca. Mogu se javiti na tople ili hladne podražaje ili na pritisak tj. zagriz.

  1. Koliko često moram doći kod stomatologa?

Preporučamo kontrolni pregled svakih 6 mjeseci. Potrošit ćete svega nekoliko minuta, a ukoliko postoji nešto što zahtijeva terapiju, uočit ćemo to na vrijeme te adekvatno zbrinuti prije nego osjetite bolove.

  1. Je li izbjeljivanje štetno za moje zube?

Nije. Zubi se mogu posvijetliti na više načina, a mi preferiramo laserom. Kombinacija gela vodikovog peroksida i laserskih zraka, brzo i lako te bezbolno posvjetljuje Vaše zube za samo pola sata, čak do 4 nijanse. Izbjeljivanje zuba se ne preporuča ako imate nesanirane karijese, velike ispune s lošim rubovima, ogoljene zubne vratove i abradirane zube, jer bi mogli osjećati bolove i neko vrijeme nakon tretmana bi mogli patiti od preosjetljivosti.

  1. Želim promijeniti oblik/boju zuba, a ne želim da ih moj stomatolog brusi...

Riješene za takve situacije su keramičke ili kompozitne ljuskice. Kompozitne ljuskice možete dobiti odmah, izmodeliraju se direktno na Vašim zubima, poput ispuna. Za keramičke ljuskice je postupak malo duži, ali kvalitetniji. Uključuje rad dentalnog laboratorija. Keramičke ljuskice pružaju veće mogućnosti u korekciji boja i veću estetiku od kompozitnih.

  1. Kada treba dovesti dijete na prvi pregled?

Idealno bi bilo negdje u trećoj godini života. Dijetetu su tada već iznikli svi mliječni zubi i možemo obaviti pregled. Sobzirom da su djeca u toj dobi još malena i često se boje nepoznatih ljudi, dobro ih je dovesti na upoznavanje kako bi se opustili u ordinaciji, upoznali sa stomatologom i instrumantarijem. Kako bi dijete izraslo u zdravu, samostalnu osobu koja brine o svom oralnom zdravlju, i zadovoljnog i sretnog pacijenta, potrebno je puno strpljenja i nježnog rada.

  1. Treba li popravljati mliječne zube?

Apsolutno. Zdravi mliječni zubi su osnova za zdrave trajne zube i sretnog pacijenta. Zdravi mliječni zubi poštediti će dijete boli i neugodnih i strašnih odlazaka zubaru, prisilnih liječenja te trauma koje iz toga proizlaze. Zdravi mliječni zubi također omogućuju pravilan razvitak čeljusti, koje se pripremaju za erupciju trajnih zuba. Ukoliko se mliječni zubi izgube prerano, vrlo je vjerojatno da će dijete u adolescenciji trebati ortodontsku terapiju.

  1. Što je to pečaćenje zuba?

Pečaćenje zuba je izrada preventivnog ispuna na novoizniklim mliječnim i trajnim zubima. Ispuni se postavljaju bez brušenja i služe kako bi se ispunile brazde (fisure) na griznim plohama zuba kako bi se hrana manje zadržavala i kako bi dijete lakše održavalo higijenu.

  1. Tko je kandidat za ugradnju implantata?

Svaka zdrava osoba starosti iznad 18 godina može biti kandidat za ugradnju implantata ukoliko postoji potreba za njim. O ugradnji implantata odlučujete Vi u suradnji s nama, nakon detaljnog pregleda i analize RTG snimki. Implantatima se danas može nadomjestiti gotovo sve. Od nedostatka jednog zuba, pa do svih zuba u obje čeljusti. Pacijenti kojim se ne preporuča ugradnja implantata su svi koji boluju od nekih sistemskih bolesti, npr. dijabetesa ili su srčani bolesnici, itd. te im bolest nije potpuno pod kontrolom. Svaka osoba je jedinstvena i svakome pristupamo na njemu najoptimalniji način. Ukoliko imate neku sistemsku bolest, a s terapijom ju držite pod kontrolom, to nije kontraindikacija za implantat.

 
 
 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija