Četkica za zube – koju odabrati i koliko često je mijenjati

dr. Ante Stjepan Vidović, stomatolog
Četkica za zube – koju odabrati i koliko često je mijenjati

Važnost dobre oralne higijene nikada se ne može precijeniti – ne samo za zdravlje zuba, već i za vaše cjelokupno zdravlje. Naime, poznato je da su bolesti desni veliki faktori rizika za razvoj ozbiljnih zdravstvenih stanja, uključujući bolesti srca i dijabetes.

Jedan od najboljih načina za očuvanje zdravlja zubi i desni već od malih nogu jest redovito četkanje zubi. No koju četkicu za zube odabrati kada većina trgovina s proizvodima za oralnu higijenu na policama ima opsežnu kolekciju različitih vrsta četkica?

Ručna ili električna? Mekša ili tvrđa? U nastavku donosimo stručne savjete naših stomatologa!

 

Klasična ili električna četkica?

Provedena su mnoga istraživanja o učinkovitosti obiju vrsta četkica te nisu pronađene veće razlike. I klasična i električna četkica gotovo su jednako učinkovite u održavanju zdravlja zubi.

Međutim, neke razlike u četkicama svakako postoje. Tako je automatska četkica značajno skuplja od klasične ručne četkice, ali zahvaljujući velikom broju okreta može pomoći pri temeljitijem čišćenju zubi. Također vas vibracijskim signalom može obavijestiti kada ste dovoljno dugo četkali zube, tj. kada su istekle preporučene 2 minute.

Budući da nema značajne razlike u učinkovitosti, odabir između ručne i električne četkice ovisit će prvenstveno o vašim potrebama i mogućnostima.

 

Mekša ili tvrđa četkica?

Bez obzira na to hoćete li se odlučiti za ručnu ili električnu četkicu, moći ćete birati između četkica s mekim, srednjim i tvrdim vlaknima, tj. softmedium i hard četkica. 

Četkica s mekim vlaknima je najudobniji i najsigurniji izbor za većinu ljudi. Razlog tome je što četkice sa srednjim i tvrdim vlaknima zapravo mogu oštetiti desni, površinu korijena i zubnu caklinu ako su vam zubi slabiji ili energično četkate.

Prema tome, osim ako vaš stomatolog ne preporučuje četkanje zubi srednjom ili tvrdom četkicom, najbolje je držati se meke četkice.

 

Veličina glave četkice za zube 

Idealna glava četkice trebala bi vam omogućiti lak pristup svim površinama zubi, odnosno svim dijelovima usne šupljine. 

Manje glave četkica tako će biti bolji izbor jer ćete uz pomoć njih moći dosegnuti sva područja u ustima, uključujući i teže dostupne stražnje zube, odnosno stražnje i bočne strane kutnjaka. Upravo se ta područja često zanemaruju, odnosno nedovoljno ili neučinkovito četkaju kada je glava četkice prevelika.

 

Ručka četkice za zube 

Pri odabiru idealne četkice također je važno razmotriti dužinu i oblik ručke. Četkica svakako treba imati dovoljno dugačku ručku kako biste je mogli udobno držati u ruci i dosegnuti sva područja u ustima.

Osim toga, ovisno o vašoj specifičnoj situaciji i potrebama, možda će vam trebati ili jednostavno dobro doći i četkica s ručkom koja ne klizi ili četkica s fleksibilnim vratom.

 

Koliko često trebam mijenjati četkicu za zube?

Zlatno pravilo je da se četkica treba mijenjati svaka tri mjeseca. Vlakna na četkici se redovitim korištenjem istroše i postanu manje učinkovita, a postoji i mogućnost oštećenja desni ako je četkica previše deformirana. Osim toga, s vremenom se počnu skupljati štetni mikrobi i bakterije koje mogu negativno utjecati na zdravlje vaše oralne šupljine.

Četkicu je ponekad preporučljivo promijeniti i ranije, primjerice, kada primijetite da se značajno istrošila iako nisu prošla tri mjeseca. Poželjno ju je promijeniti i nakon prehlade i sličnih bolesti jer se, kao što smo prethodno spomenuli, na njoj skupljaju mikrobi koji mogu dovesti do reinfekcije.

 

U Videntisu je vaš osmijeh naša briga

Održavanje dobre oralne higijene kod kuće vrlo je važno, a u tome će vam uvelike pomoći odgovarajuća četkica za zube.

Uz kućnu oralnu higijenu, druga važna praksa jest redovit odlazak stomatologu na pregled i profesionalno čišćenje zubi, idealno jednom u šest mjeseci. Tako ćete spriječiti veće stomatološke poteškoće te se pobrinuti da vam zubi ostanu zdravi i blistavi. 

U Videntis Dental centru na raspolaganju smo vam za sva pitanja o oralnom zdravlju i sve vrste stomatoloških usluga. Obratite nam se s povjerenjem!

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija