Kako odabrati najboljeg stomatologa za ugradnju implantata?

dr. Ante Stjepan Vidović, stomatolog
Kako odabrati najboljeg stomatologa za ugradnju implantata?

Ugradnja implantata je velika odluka i trebate si uzeti dovoljno vremena da prikupite relevantne informacije. Zubni implantati predstavljaju vremenski i financijski izdatak. Budite sigurni kako je vaše oralno zdravlje u dobrim rukama, a vrijeme i novac ispravno utrošeni. Ako su implantati dobro izvedeni, poboljšat će kvalitetu vašeg života, ali ako su izvedeni loše, možete završiti sa još gorom situacijom od početne. Implantolog sa provjerenim referencama i opsežnim iskustvom je važna stavka u procesu implantiranja.

Razina izobrazbe i iskustva koje stomatolog ima u implantologiji može varirati. Uz brzi tehnološki napredak i promjene u dizajnu implantatamaterijalima i načinu ugradnje, stomatolozi mogu imati različite razine znanja u području implantiranja. Raspitajte se o iskustvu i izobrazbi implantologa, postavljajte pitanja o njegovom radu i razgovarajte s drugim pacijentima.

Razgovor sa stomatologom može vam pomoći donijeti informiranu odluku o liječenju i njihovoj sposobnosti ugradnje implantata. Tako možete procjeniti želite li prijeći na sljedeću fazu.

Postoje neka pitanja koja trebate razmotriti prije odluke o odabiru stomatologa za ugradnju implantata:

1. Koliko dugo se stomatolog bavi ugradnjom implantata?

Iskustvo stomatologa je vrlo bitna stavka kod implantiranja i pridonosi uspjehu vaše operacije.

2. Koliko implantata ugradi godišnje?

Stomatolog za kojeg se odlučite bi trebao redovito ugrađivati implantate. Takvi zahvati bi trebali činiti velik dio njegovog cjelokupnog posla.

3. Koja mu je stopa uspjeha?

Stopa uspjeha zubnih implantata je visoka, oko 92% , ali kod manje iskusnog implantologa može biti niža.

4. Kakvo fomalno obrazovanje i trening stomatolog ima? Ulaže li kontinuirano u svoje znanje i pristupa tečajevima, kongresima, raznim edukacijama?

Pitajte za nazive tečajeva, datume, trajanje i gdje su ih stekli. Kvalifikacije bi trebale biti odobrene ili podržane od strane profesionalnih udruženja. Postupci ugradnje zubnih implantata neprestano napreduju i trebate stomatologa koji je u toku s novom tehnologijom i razvojem u industriji.

5. Koliko je postupaka nadogradnje kosti stomatolog obavio?

Da bi zubni implantat bio uspješan, pacijent mora imati dovoljno kosti u čeljusti. Ako vam je potrebna nadogradnja kosti, što je često slučaj s implantatima, ključ uspjeha je pronaći stomatologa s odgovarajućim treningom i kirurškim iskustvom.

6. Daje li složene ili teške slučajeve drugim specijalistima?

Ponekad bi mogao biti potreban specijalist za provođenje složenih kirurških tretmana za teške slučajeve. Svaki stomatolog treba biti svjestan svojih ograničenja. Implantologija objedinjuje oralnu kirurgiju, parodontologiju i protetiku pa osoba koja se bavi implantologijom mora imati znanja iz svih tih disciplina ili surađivati sa specijalistima iz tih područja.

7. Objašnjava li vam stomatolog detaljno postupak ugradnje implantata?

Važno je da stomatolog dobro i jasno komunicira sve faze zahvata te pruži sve relevantne informacije. Ne ustručavajte se postavljati i „najgluplja“ pitanja ako vas nešto brine. Dobar implantolog će vam rado odgovoriti na sva pitanja.

8. Kolike su cijene postupka implantiranja i da li je stomatolog unaprijed iskren u vezi troškova?

Opsežni zahvati kao implantiranje i protetika mogu imati neke dodatne, nepredviđene troškove u procesu, ali dobar stomatolog će vas u startu upoznati sa planom troškova i naglasiti činjenicu da može doći do dodatnih troškova.

9. Koju vrstu i marku implantata stomatolog koristi?

Upotreba provjerenih marki koje su duže vrijeme na tržištu znači i veću šansu uspjeha, kao i jamstvo da ćete u budućnosti moći doći do zamjenskih dijelova ukoliko bude potrebe.

10. Nudi li stomatolog garanciju na implantate?

Dobro je raspitati se kakvo jamstvo nudi na zubne implantate i što ono pokriva. Sa svakim ugrađenim implantatom trebali bi dobiti knjižicu implantata koja sadrži serijski broj i relevantne podatke o ugrađenom implantatu.

11. Radi li stomatolog samo ugradnju implantata ili se bavi i protetskim dijelom rada?

Važno je da znate tu informaciju kako bi se pripremili na potencijalni odlazak drugom stomatologu za protetski dio posla.

12. Kakve pred-operacijske provjere stomatolog obavlja?

Postupak ugradnje implantata zahtjeva vrhunsku preciznost. Važno je da stomatolog traži od vas sve relevantne medicinske podatke, da napravi snimke zuba (rtg, CT…) i detaljan stomatološki pregled prije zahvata.

13. Ima li stomatolog studije slučajeva koje vam može prezentirati?

Zatražite fotografije „prije i poslije“ zahvata. Slike prethodnih slučajeva mogu pomoći u prikazivanju vještine i sposobnosti stomatologa.

14. Kakvo je zadovoljstvo bivših pacijenata?

Zatražite da razgovarate s drugim pacijentima o njihovom iskustvu implantiranja kod dotičnog stomatologa. Osobno iskustvo pružit će vam precizan uvid u rad stomatologa.

15. Da li vas je stomatolog uputio da se i samostalno informirate o implantatima?

U ordinacijama možete dobiti razne brošure i članke sa informacijama koje su vam potrebne. Internet i knjižnice također mogu biti izvor informacija, uz neke upute što i gdje tražiti.

16. Koje je radno vrijeme stomatologa i ordinacije u kojoj radi?

Važno je da provjerite mogućnost usklađivanja svog slobodnog vremena sa onim stomatologa i ordinacije.

17. Koliko dugo se čeka na zahvat ili prijem pacijenta?

Važno je da provjerite koliko se u prosjeku čeka na slobodni termin te hoće li vam posvetiti dovoljno vremena kao pacijentu.

18. Kako izgleda ordinacija u kojoj stomatolog radi?

Da li je čista, uredna, moderno opremljena sa novom kvalitetnom tehnologijom? Zadovoljavanje svih higijenskih standarda je bitno kako ne bi pokupili neku infekciju. Važno je i da stomatolog koristi suvremenu tehnologiju kako bi bili sigurni da je ukorak s vremenom i napretkom u industriji.

19. Da li je lako doći do ordinacije u kojoj stomatolog radi?

Nakon operativnih zahvata važan je dobar i lak pristup ordinaciji, mogućnost parkiranja ili blizina javnog prijevoza, te olakšan pristup u samu zgradu ordinacije.

20. Da li je osoblje ordinacije ljubazno i susretljivo? Osjećate li se dobro i sigurno s njima?

Ne samo stručnost već i karakter stomatologa i osoblja klinike su vrlo bitni kod složenih zahvata koji zahtijevaju postoperativnu njegu. Želite se osjećati sigurno, opušteno i zbrinuto.

 

Za uspjeh implantološke terapije vrlo je važno međusobno povjerenje pacijenta i stomatologa, i zato odaberite iskusnog implantologa koji je sposoban odgovoriti na sve izazove u svakodnevnoj kirurškoj rutini i voljan vam je u potpunosti posvetiti svoje vrijeme i znanje.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija