Postupak ugradnje zubnih implantata po 5 razina zahtjevnosti

dr. Ante Stjepan Vidović, stomatolog
Postupak ugradnje zubnih implantata po 5 razina zahtjevnosti

Svaki postupak ugradnje zubnih implantata nije isti rutinski zahvat. Postoje kompliciraniji postupci, ovisno o neophodnoj strukturi kosti, čimbenicima rizika, teškim anatomskim uvjetima ili velikom broju implantata koji mogu operaciju učiniti puno težom, a time i slučajem za pravog stručnjaka u implantologiji. Oko 90 posto slučajeva u implantologiji odnosi se na razinu 1, 2 i 3, dok onih 10 posto odlazi na složene 4 i 5 razine.

1. RAZINA ZAHTJEVNOSTI

Jednostavan postupak ugradnje implantata podrazumijeva kratku operaciju u slučaju kada pacijent ima dovoljno kosti, područje implantiranja je dostupno, ima dovoljno mjesta za implantat i pozicija ugradnje je dobro definirana susjednim zubima. Ovo su slučajevi u kojima je pacijent potpuno zdrav i nema rizika.

 

2. RAZINA ZAHTJEVNOSTI

Na ovoj razini operaciju već kompliciraju neki faktori kao što je nadogradnja kosti. Čak i ako ima dovoljno kosti, možda je potrebno pripaziti na anatomske strukture sa živcem, čeljusti i okolnim zubima. Postupak ugradnje implantata zahtjeva dobro poznavanje anatomije i materijala koji se koriste.

 

3. RAZINA ZAHTJEVNOSTI

Ova razina obično uključuje velik broj implantata po čeljusti što je izazovno zbog dobrog pozicioniranja kako bi kasnije protetika savršeno sjedala. Ovo su postupci ugradnje implantata koji zahtijevaju nadogradnju kosti i možda sinus lift. Moguće su komplikacije kao krvarenje ili anatomske poteškoće kao izraženi jezik koji ometa. Vješt i iskusan implantolog će za ovakve zahvate trebati manje vremena, što operaciju čini kraćom i sigurnijom za pacijenta.

 

4. RAZINA ZAHTJEVNOSTI

Na ovoj razini nadogradnja kosti postaje složenija. Ne radimo samo s membranom i malo nadogradnje, već tehnikama treba postići određenu visinu ili širinu kosti. Ovdje već govorimo o, primjerice, korištenju titanskih mrežica i o “Bone splitting” tehnici (rascjepljenje kosti/grebena) koja nudi mogućnost istovremenog postavljanja implantata i horizontalne augmentacije kod uskih rezidualnih koštanih grebena minimalne širine od 4mm. Izazov predstavlja i šivanje rane zbog povećanog volumena. Na ovoj razini obično su potrebne dvije operacije, jedna za nadogradnju i tek onda nakon nekog vremena slijedi postupak ugradnje implantata. Ovakvi zahvati traže iskustvo te dobro uhodan tim i vrhunsku aparaturu.

 

5. RAZINA ZAHTJEVNOSTI

Najsloženija razina uključuje kompleksne zahvate s razine četiri, ali na više zuba istovremeno. Kod ovakvih zahvata česta je i sedacija, a kompleksnost može uključivati i rekonstrukciju čitave čeljusti. Često se radi o atrofiji kosti, ugradnji vrlo velikih implantata i drugim izazovima koji za pacijenta ne znače više samo estetiku, već povratak kvalitete života koja im je oduzeta. Vrlo mali postotak operacija spada u ovu kategoriju i zahtjevaju pravog stručnjaka.

 

Zubni implantati su zamjenski korijeni zuba. Implantati pružaju snažne temelje za fiksne (trajne) ili mobilne zamjenske zube napravljene tako da odgovaraju vašim prirodnim zubima. Dobra su opcija za kandidate kojima nedostaje više od jednog zuba i jedina su opcija za restauraciju zuba koja čuva prirodnu kost. U Videntisu imamo opsežno iskustvo sa svim razinama zahvata i nudimo besplatne stručne konzultacije, stoga nam se obratite s povjerenjem!

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija