Što su zubni mostovi i kada se koriste?

dr. Ante Stjepan Vidović, stomatolog
Što su zubni mostovi i kada se koriste?

Ako ste izgubili dva ili više zuba, bilo zbog ozljede, zdravstvenog stanja ili prirodnih uzroka, možda razmišljate o njihovu nadomještanju.

Nedostatak zuba može stvoriti neuglednu prazninu u čeljusti koja vam može narušiti samopouzdanje, ali i uzrokovati zdravstvene ili funkcionalne poteškoće. Tako, primjerice, možete osjetiti bol prilikom žvakanja, nelagodu u čeljusti i druge probleme uzrokovane promjenom zagriza.

A jedno od najčešćih rješenja za problem nedostatka zuba jest postavljanje zubnog mosta. U nastavku vam otkrivamo što je točno zubni most, kakve vrste postoje te za koga je on idealno rješenje. Nastavite čitati!

Što je zubni most?

Ako vam nedostaju zubi, vaš stomatolog može zatvoriti – ili premostiti – praznine u vašem osmijehu zubnim mostom.

Zubni most je niz zubnih krunica koji se postavlja na mjesto u čeljusti gdje nedostaje nekoliko zuba. Drži se na mjestu pomoću implantata ili preostalih zuba koji se nazivaju zubi nosači.

Zubni mostovi najčešće se izrađuju od keramike (porculana) ili kombinacije metala i keramike. Bojom i izgledom u potpunosti se estetski uklapaju među vaše prirodne zube te preuzimaju funkciju prirodnih zuba.

Postoje dvije glavne vrste zubnih mostova s obzirom na način na koji se pričvršćuju u ustima:

Zubni most na prirodnim zubima

Ovo je najčešća vrsta fiksnog zubnog mosta, a sastoji se od dvije ili više međusobno povezanih krunica. Postavlja se tako što se pričvrsti na postojeće prirodne zube, s time da zubi i desni moraju biti zdravi. Ako postoji neki manji zdravstveni problem s njima, poput karijesa ili upale desni, mora se sanirati prije postavljanja mosta.

Zubni most na dentalnim implantatima

Ova vrsta mosta postavlja se na zubne implantate umjesto na prirodne zube. Uglavnom se koristi kada nedostaju svi zubi jedne čeljusti ili pak više susjednih zubi, zbog čega nije moguće koristiti prirodne zube kao nosače. Postavljanju ovakvog zubnog mosta stoga prethodi ugradnja jednog ili više zubnih implantata.

Kada se zubni mostovi koriste?

Zubni mostovi su idealno rješenje kod nedostatka jednog ili više zuba uslijed karijesa, bolesti desni i ozljede, a mogu se koristiti i kao rješenje ako imate zube koji su već predviđeni za vađenje zbog istrošenosti, slabosti ili dentalnih problema.

Nadomještanje zubi koji nedostaju vrlo je važno ne samo iz estetskih razloga, već i iz prethodno spomenutih zdravstvenih i funkcionalnih razloga. Naime, kada postoji praznina među zubima, preostali zubi često se pomiču gore, dolje ili ustranu prema praznom prostoru, što može uzrokovati:

  • Probleme sa zagrizom
  • Poteškoće sa žvakanjem
  • Bolnost preostalih zuba i čeljusti zbog dodatnog stresa
  • Samosvijest o estetskom izgledu osmijeha.

Uživajte u svom novom osmijehu uz Videntis

Izrada i ugradnja zubnog mosta odlično je i učinkovito rješenje za nedostatak zuba, a cijeli proces je brz i jednostavan.

U Videntis Dental centru svakom pacijentu pristupamo individualno te uvijek pronalazimo rješenje koje odgovara vašim potrebama. Obratite nam se s povjerenjem i prepustite zdravlje i ljepotu svojih zuba u iskusne ruke našeg tima!

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija