Sve što trebate znati o alveotomiji – kirurškom vađenju umnjaka

dr. Ante Stjepan Vidović, stomatolog
Sve što trebate znati o alveotomiji – kirurškom vađenju umnjaka

Kao jedan od najčešćih zahvata u stomatologiji, alveotomija predstavlja kiruršku ekstrakciju, odnosno vađenje umnjaka ili „zuba mudrosti“. Umnjaci se, dakako, mogu izvaditi i na uobičajeni način, poput ostalih zuba, no postoje određene situacije i stanja kod kojih je alveotomija jedino i najbolje rješenje.

U nastavku otkrijte što točno alveotomija podrazumijeva, kada je ona najbolje rješenje i zašto se nikada ne bi trebala odgađati.

Što je alveotomija?

Alveotomija je kirurški zahvat vađenja umnjaka, koje još zovemo i treći molari, a izvodi je specijalizirani oralni kirurg.

Umnjaci su, naime, zubi koji izrastaju posljednji, a često se događa da samo djelomično niknu ili ne niknu uopće zbog nedostatka mjesta ili fizičke prepreke koja može biti susjedni zub ili čvrsta kost donje čeljusti. 

Alveotomija rješava upravo takve i slične smetnje uzrokovane otežanim nicanjem umnjaka. Osim toga, kirurško vađenje umnjaka može se preporučiti i osobama s upaljenim ili pokvarenim umnjakom te osobama kod kojih postoji mogućnost da će umnjak u budućnosti stvarati smetnje.

Kada govorimo o djelomično izniklim umnjacima, poznato je da oni često uzrokuju upale zubnog mesa zbog zaostajanja hrane u mekom tkivu. U ovakvim slučajevima ponekad će biti dovoljno jednostavno čišćenje zuba, no ako dolazi do čestih upala umnjaka i komplikacija, tada će alveotomija biti bolje dugoročno rješenje. Vađenjem umnjaka spriječit će se nastanak upala u budućnosti, kao i mogućnost proširenja komplikacija na susjedni zub te okolnu kost i tkivo.

Kada je alveotomija najbolje rješenje?

Na kirurško vađenje umnjaka pacijent se u pravilu odlučuje u dogovoru sa stomatologom ako je dijagnosticirano otežano nicanje umnjaka, odnosno impaktirani ili retinirani umnjak. 

Neki od glavnih simptoma impaktiranih i retiniranih zuba su bol, oticanje, otežano otvaranje usta, zadah i povišena temperatura. U slučaju bilo kojeg od ovih simptoma ili njihovoj kombinaciji, važno je obratiti se stomatologu što prije. 

Impaktirani umnjak 

Impaktirani umnjak je potpuno formirani zub čije je nicanje spriječeno fizičkom zaprekom. Fizičke zapreke mogu biti nedostatak mjesta u zubnom luku, drugi zub na mjestu ili pokraj mjesta nicanja koji sprječava izlazak umnjaka ili nepovoljan oblik kosti donje čeljusti. 

U slučaju ovakvog otežanog nicanja umnjaka, stomatolog će kliničkim pregledom utvrditi treba li vaditi taj impaktirani zub, te će preporučiti vađenje ako zub uzrokuje smetnje ili ako postoji vjerojatnost da će se smetnje pojaviti.

Retinirani umnjak 

Retinirani umnjak je zub koji nije niknuo iz nekih drugih razloga, odnosno razloga koji nisu fizička zapreka. Takav umnjak postojan je unutar kosti, a uzroci za njegov trajno odgođeni izlazak iz mjesta razvoja zuba mogu biti različiti, primjerice pogrešan smjer rasta, predubok položaj zametka zuba i sl. 

Alveotomija se u ovom slučaju preporučuje kako bi simptomi upale trajno nestali te kako bi se spriječilo oštećenje okolnih područja (npr. razaranje korijena susjednog kutnjaka).

Zašto ne biste trebali odgađati alveotomiju?

Svako odgađanje liječenja zubi može rezultirati još većim teškoćama. To vrijedi i za impaktirane i retinirane umnjake koji uzrokuju upale. Alveotomija će vam u kratkom roku otkloniti smetnje koje vam stvaraju umnjaci, ali i spriječiti nastanak istih.

Ovim se postupkom uspješno ćete se riješiti svih trenutnih upalnih procesa i bolova te izbjeći sve poteškoće koje mogu nastati odgađanjem liječenja – migrene, resorpcija korijena susjednog zuba, frakture, ciste ili tumori.Nemojte čekati da bude prekasno i obratite nam se kako biste sačuvali zdravlje svojih zuba. Naš iskusni oralni kirurg u Videntis Dental centru na raspolaganju vam je za sva dodatna pitanja, kao i za besplatan specijalistički pregled!

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija