Pravilno održavanje zubnih krunica i mostova

dr. Ante Stjepan Vidović, stomatolog
Pravilno održavanje zubnih krunica i mostova

Krunice i većina mostova su fiksna zubna protetika. Za razliku od mobilne protetike poput proteza, koje možete svakodnevno vaditi i čistiti, krunice i mostovi cementiraju se na postojeće zube ili implantate, a uklanja ih samo stomatolog.

Iako krunice i mostovi mogu trajati cijeli život, ponekad olabave ili ispadnu. Najvažniji korak koji možete poduzeti kako biste osigurali njihovu dugovječnost je prakticiranje dobre oralne higijene. Neophodno je da pacijenti budu informirani o najboljim metodama održavanja mosta, krunica i ostalih zuba kako bi produljili životni vijek protetike.

Krunice su izrađene od inertnih materijala koji se s vremenom ne kvare ali temeljni zubi su još uvijek skloni kvarenju i bolesti desni. Keramika na površini može se okrhnuti ili slomiti. Zato izbjegavajte žvakanje pretjerano tvrdih stvari poput leda ili kostiju. Najugroženiji dio krunice je rub ili spoj između zuba i krunice. Svakodnevno četkanje i čišćenje zubnim koncem su od ključnog značaja za održavanje dobrog oralnog zdravlja.

Most je protetski nadomjestak zuba pomoću susjednih zuba kao nosivih konstrukcija. Mostovi se obično izvode brušenjem zuba sa obje strane nestalog zuba, kao što je to slučaj i sa krunicama. Izrađene krunice se spajaju dodavanjem zuba između. Dobivena struktura se naziva most. Poput krunica, oni se izrađuju u laboratoriju sa istim materijalom i zatim se postavljaju u usta. Briga o održavanju mostova slična je skrbi za krunice. Fokus je na redovitom četkanjukorištenju zubnog konca i redovitim pregledima. Loša higijena mosta može utjecati na zdravlje susjednih zuba, što rezultira propadanjem zuba i bolešću desni.

Čak i uz odgovarajuću oralnu njegu, postoji mogućnost komplikacija kod nekih pacijenata. Zbog toga su vrlo važni redoviti pregledi kod Vašeg stomatologa kako bi se pratilo zdravlje mostova, krunica i okolnih zuba te poduzele potrebne mjere. Obično pacijenti dolaze na kontrolu dva puta godišnje, iako to ovisi o konkretnoj situaciji. Kontrole omogućuju stomatologu da pažljivo pregleda ima li znakova problema s protetikom ili okolnim zubima, a može se obaviti i profesionalno čišćenje protetike te ukloniti zubni kamenac. Svakom konzumacijom hrane, zubni plak se počinje nakupljati na površini zuba, posebno u blizini desni. Ako se ne ukloni pravodobno, može prouzrokovati niz negativnih učinaka kao što su gingivitis i povlačenje zubnog mesa.

SAVJETUJEMO:

  • Četkajte zube dva puta dnevno zubnom pastom koja sadrži fluor.
  • Svakodnevno koristite zubni konac između prirodnih zuba i ispod mosta.
  • Navečer isperite zube antibakterijskom vodicom.
  • Redovito profesionalno očistite zube kod stomatologa
  • Dolazite na redovite stomatološke preglede kako biste procijenili zdravlje protetike i okolnih zuba.
  • Da biste spriječili oštećenje nove krune ili mosta, izbjegavajte žvakanje tvrde hrane, leda ili drugih tvrdih predmeta.
  • Ako primjetite bilo kakvu nelagodu koja traje duže od nekoliko dana, dobro je zakazati sastanak sa stomatologom kako bi se istražila situacija.
  • U slučaju da se krunica okrhne ili ispadne, nemojte pokušavati sami ponovo pričvrstiti krunicu već odmah potraži savjet stomatologa.
  • Pridržavajte se zdrave i balansirane prehrane koja pomaže očuvati sveukupno zdravlje organizma

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija