Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktorica Marton pruža 10% popusta na pregled te potrebnu uslugu novoj pacijentici koja se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Minimalno tri ultrazvučna pregleda u trudnoći

  • Objavljen: 27. Siječanj, 2019
15319_ulla.PNG
26609_824f3f7a54ba95d08b7793f1449ab303.jpg

 

 

Ultrazvučni pregledi tijekom trudnoće, posebice oni koji se izvode s ciljem probira za fetalne anomalije, ubrajaju se među najvažnije preglede tijekom cijelog našeg života.

 

 

 

 

Prema naputcima društva za perinatalnu medicinu, ultrazvučni pregledi nužni su barem jednom u svakom tromjesečju, odnosno pri postavljanju dijagnoze trudnoće te između 16. i 20. tjedna, kao i između 35. i 38. tjedna trudnoće.

 

 

 

Uvođenje ultrazvuka u svakodnevnu praksu ginekologa posljednjih 40-tak godina, uz dinamičan tehnološki napredak napose u posljednja tri desetljeća, omogućilo je intenzivno praćenje svih zbivanja unutar maternice tijekom trudnoće i time se otvorio novi svijet bogat burnim promjenama.

Ovo nadasve intrigantno i nepoznato poglavlje ljudskog razvoja bilo je donedavno rezervirano za patologe i embriologe, a sada je prisutno u svakodnevnom radu porodničara te dostupno budućim roditeljima, koji mogu pratiti dinamične promjene u razvoju svoga djeteta.

Ultrazvučni pregledi tijekom trudnoće, posebice oni koji se izvode s ciljem probira za fetalne anomalije, ubrajaju se među najvažnije preglede tijekom cijelog našeg života. Njima razabiremo normalno od abnormalnog i ujedno razabiremo uvjete rasta i razvoja ploda te možemo uočavati moguće probleme. Stoga je osnovni minimum - tri ultrazvučna pregleda tijekom cijele trudnoće.

Kako izgleda pregled?

Ultrazvučni pregledi su lagani i relativno jednostavni za ženu. Trudnica je ispružena na krevetu, a na razotkriveni trbuh joj se nanese gel koji pospješuje prolaz ultrazvučnog snopa. Ovalnom ultrazvučnom sondom ginekolog nježnim pokretima klizi po površini trbuha trudnice. Ultrazvučne slike se jasno prikazuju na monitoru ultrazvučnog aparata, i tako postaju dostupne ginekologu koji raspoznaje dobro od lošeg, ali i ženi i njezinom partneru.

 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Donji Grad /
  • Poliklinika - dr. Marton /
  • Andrije Hebranga 20
  • Telefon: 01/481-1336
  • e-pošta: ulla dot marton1 at zg dot t-com dot hr
  • komentara: 53,
  • ukupno ocjena: 135
4,61
Pogledajte sve objavljene članke