Pretrage koje biste trebali napraviti prije trudnoće

prim.dr.sc. Ulla Marton, ginekolog
Pretrage koje biste trebali napraviti prije trudnoće

 

Uzimanje bakterioloških obrisaka na klamidiju, ureaplazmu, mikoplazmu i aerobne bakterije može znatno olakšati tijek trudnoće, kao i razdoblje neposredno nakon poroda te olakšati novorođenčetu prve dane života

 

 

 

 

 

Iako se najveći broj trudnoća ostvaruje spontano i bez plana, donošenje odluke o trudnoći s profesionalnog stajališta trebalo bi svakako biti racionalni izbor. Idealno bi bilo kada biste ideju o planiranju trudnoće iznijeli vašem liječniku i kad bi vas on proveo kroz medicinsku pripremu i ciljanu obradu.

Posebna pažnja mora biti usredotočena na ginekološko zdravlje buduće majke, što znači da bi trebalo napraviti papa obrisak i ultrazvučni pregled maternice i jajnika. Uzimanje bakterioloških obrisaka na klamidiju, ureaplazmu, mikoplazmu i aerobne bakterije može znatno olakšati tijek trudnoće, kao i razdoblje neposredno nakon proda te, što je najvažnije, olakšati novorođenčetu prve dane života.

U slučaju infekcije liječe se i muškarac i žena

Pojedine bakterije mogu dovesti do ranog ili kasnog spontanog pobačaja, prijevremenog poroda, ali i do teške neonatalne sepse u novorođenčeta, kao i do postporođajne upale maternice i mekih dijelova porođajnog kanala uz mogući razvoj sepse u rodilje. Moramo imati da umu da se najčešće radi o istodobnoj infekciji s više uzročnika. Analizom urina i liječenjem oboje partnera možemo spriječiti najčešće upale koje nastaju tijekom trudnoće (upale mjehura i mokraćnih puteva i bubrega).

Pored analize urina oboje partnera, ciljana obrada trebala bi uključivati uzimanje obriska iz rodnice žene i bakteriološku obradu ejakulata muškarca. Prilikom pozitivne izolacije pojedinog uzročnika, poput klamidije, mikoplazme ili ureaplazme, terapija je istovjetna za oba partnera. Po provođenju terapije nužna je kontrola.

Ako žena boluje od kronične bolesti, kao što su astma, kolitis, dijabetes, hipo ili hipertireoza, nužno je stabiliziranje njezinog općeg stanja, ciljana priprema za trudnoću i primjena adekvatne terapije koja je moguća i tijekom trudnoće.

Prestanite pušiti barem četiri mjeseca prije planiranog začeća

Uvođenje u prehranu folne kiseline (šest do osam tjedana prije zanošenja) smatra se jednim od najvažnijih postupaka u prevenciji defekata neuralne cijevi (spina bifida – rascjep kralježnice). Pretjerano konzumiranje alkohola kao i pušenje ponašaju se kao anti-nutrijenti, sprječavajući apsorpciju hranjivih tvari (vitamina i minerala) koji su nužni za uredno molekularno funkcioniranje našeg tijela. Stoga je preporučljivo barem četiri mjeseca prije ostvarenja trudnoće prestati s pušenjem i konzumacijom alkohola.

Moramo imati na umu da sve što unosimo kroz naša usta utječe na svaku stanicu našeg tijela, stoga je nesumnjivo prehrana izuzetno bitna u ženskom zdravlju. Osobito je važan pravilna unos esencijalnih masnih kiselina (omega 3 i 6 masne kiseline), cjelovitih žitarica, mahunarki, svježeg voća i povrća te organske soje.

Kondicijskom pripremom tijela i pravilnom prehranom bogatom vitaminima i mineralima stvaramo odlično okruženje za dijete, a majka je spremna za razdoblje čarobnog putovanja tijekom trudnoće i u vrijeme razdoblja babinja.  

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija