Žene nitko ne priprema za burne promjene nakon poroda

prim.dr.sc. Ulla Marton, ginekolog
Žene nitko ne priprema za burne promjene nakon poroda

Razdoblje babinja traje šest tjedana, tijekom kojih majka prolazi kroz brojne fizičke, hormonalne i emocionalne promjene, a često je sva njezina pažnja, kao i pažnja okoline, usmjerena samo na dijete

 

 

 

 

 

S porođajem počinje razdoblje života žene kojem nije posvećeno dovoljno pažnje; sva emocionalna i socijalna briga okrenuta je prema djetetu, dok majka često ostaje zapostavljena i nezbrinuta. Puerperij, odnosno babinje, traje šest tjedana i to je razdoblje involucije genitalnih organa, ali i vraćanja ostalih organskih sustava žene u funkcioniranje kao prije početka trudnoće.

 

Promjene na dojkama i spolnim organima

Prva dva-tri dana po porodu, kada započinje dojenje, često su posebno teška, jer žene za njih nisu pripremljene, kao što nisu upućene ni u samu tehniku dojenja. Događaju se burne promjene tijela, poput nabreknutosti dojki s pojačanim vaskularnim crtežom i mijenjanjem konzistencija dojki unutar kratkog vremena. Mastitis, to jest upala dojkečesto se pojavljuje tijekom prvih tjedana po porodu, ali i u kasnijim mjesecima. 

Bezbrižna trudnoća, porođaj i babinje 

Odgovore na sva svoja pitanja o zdravlju žene tijekom trudnoće, porođaja i u prvim tjednima nakon porođaja, možete dobiti na radionici "Bezbrižna trudnoća, porođaj i babinje" koju vode certificirana aromaterapeutkinja, joga učiteljica, Fertile Body Method terapeutkinja, hipnoterapeutkinja i doula Petra Brzović i ginekologinja dr.sc. Ulla Marton. Sljedeći termini održavanja radionice su u subotu, 10.10.2015. od 10 do 13 sati, te u utorak 20.10. u 18 sati u Zivia studiju, Kamaufova 14. Više informacija i prijave

Metaboličko-imunološke snage tijela ne ulaze u ravnotežu u prvim danima babinja i time je tijelo izloženo brojnim nepogodnim čimbenicima. Meki dijelovi porođajnog kanala, kao i samo materište iznimno je pogodno za razvoj infekcije kroz otvorne krvožilne i lifne puteve, s mogućim širenjem u ostale dijelove tijela. 

Promjene mekih dijelova porođajnog kanala, kao što je zadebljanje stjenke rodnice(uslijed nagnječenja mekog tkiva i stvaranja edema) te urez međice, često izazivaju osjećaj nelagode. Kod brojnih žena raste strah od spolnog odnosa te se osjećaju neprivlačno. 

Hormonalne i emocionalne promjene

O problematici emocionalnih promjena koje obilježavaju razdoblje babinja rijetko se javno raspravlja. Nagla promjena fizičkog stanja (porod i porod posteljice kao hormonskog generatora) u iznimno kratkom vremenu za posljedicu ima dinamičnu mijenu hormonskog statusa pa tako i promjenu molekularnih mehanizama u mozgu, što može prouzročiti psihoze u ranom, ali i u kasnijem babinju (12.-14. dan babinja). 

Endokrini poremećaji te infektivni i toksični agensi mogu prouzročiti pojavu psihotičkih problema tijekom babinja. Ovo ostaje intenzivno, a nedovoljno artikulirano razdoblje u životu žene, koje zahtjeva pomni nadzor, kako od strane okoline tako i od strane liječničkog osoblja. 

Razdoblje babinja ipak ne mora biti neugodno, a od velike pomoći može biti već prihvaćanje da je u redu ponekad biti loše, da je normalno da je nekad teško, i da je ovo nešto što većina žena prolazi.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija