Ultrazvukom u 3. tromjesečju procjenjuje se težina ploda

prim.dr.sc. Ulla Marton, ginekolog
Ultrazvukom u 3. tromjesečju procjenjuje se težina ploda

 

Tijekom pregleda u kasnijim tjednima trećeg tromjesečja procjenjuje se i odnos položaja djeteta na porođajni kanal, a upravo je taj podatak, uz procjenu težine ploda, bitan za plan vođenja porođaja

Od minimalno tri preporučena ultrazvučna pregleda u trudnoći, treći se najčešće zbiva između 32. i 35. tjedna trudnoće s osnovnim ciljem ocjene količine plodne vode, stanja posteljice i procjene rasta fetusa mjerenjem biparijetalnog promjera glavice (BPD), opsega trbuha (AC) i duljine bedrene kosti (Fl).

Na temelju dobivenih podatka računalno ultrazvučnog aparata izračunava moguću tjelesnu težinu ploda, ali omogućuje i procjenu njegovog stanja. Izmjerene vrijednosti kao i procjena težine ploda uspoređuju se s krivuljama rasta i ocjenjuju se moguća odstupanja. Ujedno se tijekom pregleda ocjenjuje količina plodove vode i zrelost posteljice, a te su informacije od vitalnog značenja za ocjenu stanja ploda, posebice u pojedinim stanjima.

Tijekom pregleda u kasnijim tjednima trećeg tromjesečja procjenjuje se i odnos položaja djeteta (vodeća čest; glavica, zadak, sitne česti) na porođajni kanal, a upravo taj podatak i procjena težine ploda bitni su za plan vođenja porođaja.

Zbližavanje s djetetom

Uvođenjem doplerske tehnike moguć je nadzor stanja ploda, ocjena njegove prilagode na postojeće stanje kao i predviđanje ugrožavajućih stanja za plod. Uporaba ultrazvučne tehnologije donijela je neprocjenljive vrijednosti u suvremenom porodiljstvu. Ranom evaluacijom fetalne morfologije uporabom transvaginalne sonde krajem prvog i početkom drugog tromjesečja omogućeno je rano i točno raspoznavanje čitavog niza skeletnih anomalija, od kojih su pojedine nespojive sa životom, ocjena stanja ploda u pojedinim stanjima, kao i nove procjene u suvremenom načinu vođenja poroda.

Uporabom transvaginalne sonde moguća je i ocjena duljine i izgleda grlića maternice i ona je snažan aparat u predviđanju prijevremenog poroda. Napretkom tehnologije i uvođenjem 3D ultrazvučne tehnologije omogućio se još izravniji kontakt budućih roditelja sa svojim djetetom, njegovu vizualizaciju te uspostavljanje čvršće emocionalne veze.  

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija