Infekcije rodnice – prijetnja zdravoj trudnoći

prim.dr.sc. Ulla Marton, ginekolog
Infekcije rodnice – prijetnja zdravoj trudnoći

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naizgled bezazlene infekcije rodnice spadaju među najčešće prepreke začeću, jer mogu prouzročiti upale jajnika, jajovoda ili maternice te ugroziti ženinu mogućnost zanošenja ili iznošenja trudnoće, kao i rađanja zdravog djeteta

Najčešće zapreke zanošenju su odgođeno zanošenje (kasne tridesete ili početak četrdesetih godina života žene), neredovite ovulacije, endometrioza genitalnog trakta, stres kao posljedica načina života koji može uzrokovati hormonsku neravnotežu i različite infekcije. Društvena prihvatljivost učestalih promjena spolnih partnera kao i spolnih navika doprinijela je većoj rasprostranjenosti spolno prenosivih bolesti, koje za posljedicu mogu imati otežano zanošenje i iznošenje trudnoće.

Infekcije gornjeg i donjeg dijela ženskog genitalnog trakta vrlo često se otkrivaju tek pri ginekološkom pregledu, jer, nažalost, tijek same infekcije može proći posve nezapaženo. Njih možete smatrati tihim bombama u vašem tijelu, koje za posljedicu mogu imati trajno oštećenje jajovoda, kronične upale cerviksa s ili bez odstupanja u papa testu što sa sobom povlači cijeli niz posljedica, kako za ženinu reprodukciju, tako i zdravlje u cijelosti.

Utvrđivanje spolno prenosivog uzročnika temelji na laboratorijskoj analizi obrisaka. U slučaju infekcije, nužno je liječenje istovremeno za oba spolna partnera, kao i kontrola uspješnosti provedene terapije po njezinom završetku.

Budite oprezni prilikom promjene partnera

S promjenom spolnog partnera svakako je važno imati na umu da ste iznova izloženi novim spolno prenosivim bakterijama i virusima (trihomonas, klamidija, mikoplazma, ureaplazma, HPV, genitalni herpes, hepatitis B, HIV, gonoreja i sifilis). Stoga ne bilo na odmet da, uz korištenje kondoma (koji nije apsolutna zaštita za spolno prenosive bolesti!), od novog partnera pokušate doznati njegove spolne navike: dinamiku promjene partnera, spolnu orijentaciju, je li se liječio od pojedine spolne bolesti sam ili netko od njegovih bivših spolnih partnera.

Svakako pri uočavanju i najmanjih subjektivnih ili objektivnih promjena na spolovilu, pri osjećaju svrbeža ili nelagode, pojačanom iscjetku, crvenilu te pojavi izraslina, odmah se obratite vašem ginekologu s ciljem uzimanja obriska na spolno prenosive bolesti i radi prepisivanja terapije za vas i za vašeg partnera.

Različiti rizici bakterijskih i virusnih infekcija

Infekcije rodnice, koliko god se doimale bezazlenima, ovisno o uzročniku, za posljedicu mogu imati čitav niz komplikacija, kao što upale jajnika, jajovoda ili maternice, što za posljedicu može imati nemogućnost zanošenja ili iznošenja trudnoće, kao i rađanja zdravog djeteta.

Posebice su pogubne "tihe" klamidijske infekcije koje nisu nužno popraćene burnom kliničkom slikom, a mogu kao posljedicu ostaviti trajno upalno promijenjene jajovode i prouzročiti nemogućnost zanošenja ili pak izvanmaterničnu trudnoću. Sličnu dinamiku mogu imati i infekcije mikoplazmama.

Virusne infekcije HPV-om ili genitalnim herpesom čine čimbenike odgovorne za promjenu stanica i odstupanja u papa nalazu, zbog čega mogu biti potrebni zahvati na grliću maternice, koji za posljedicu mogu imati otežano ostvarivanje trudnoće i njezino otežano iznošenje.  

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija