Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktorica Marton pruža 10% popusta na pregled te potrebnu uslugu novoj pacijentici koja se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Kada odvesti kćer na prvi ginekološki pregled?

  • Objavljen: 07. Siječanj, 2019
5211_Izrezak.PNG

 

 

Prvi spolni odnos nije nužan da bi se ostvario prvi kontakt s ginekologom i upoznalo se tijelo, njegove funkcije, moguća odstupanja, ali i dobile prve spoznaje o oblicima i mogućnostima kontracepcije prije samog stupanja u spolni odnos.

 

 

Nema striktnog pravila kada bi se trebao napraviti prvi ginekološki pregled, ali svakako postoje napuci kada bi to bilo itekako poželjno. Iako se prva menstruacija može pojaviti u razdoblju od devet do šesnaest godina, većina djevojčica prvu mjesečnicu dobila je do svojih 14 godina i to može biti vrijeme za prvi posjet ginekologu. 

Prvi spolni odnos nije nužan da bi se ostvario prvi kontakt s ginekologom i upoznalo se tijelo, njegove funkcije, moguća odstupanja, ali i dobile prve spoznaje o oblicima i mogućnostima kontracepcije prije samog stupanja u spolni odnos. Ova spoznaja je posebno važna ne samo djevojkama, već i njihovim roditeljima.

Kako izgleda pregled? Pregledi djevojka koje nisu imale spolni odnos olakšani su uvođenjem novijih tehnološkim dostignuća u svakodnevni rad. Tako se pregled izvodi pomoću transabdominalne ultrazvučne sonde, gdje se prislanjanjem ultrazvučne sonde izravno na trbušnu stijenku mogu raspoznati maternica, debljina njezine sluznice, kao i izgled i veličina oba jajnika. Upravo ovakvim pregledom, kod kojeg istodobno ginekolog na ekranu raspoznaje uredan nalaz od patološkog i prikuplja podatke o eventualnim odstupanjima u fiziologiji menstruacijskog ciklusa ili mogućoj patologiji spolnih organa, i sama pacijentica pogledom na ekran može dobiti prvu sliku o svojim spolnim organima uz olakšano razumijevanje njihovog izgleda i položaja u tijelu.
 

Problemi koje ne smijete zanemariti: Važno da svaki roditelj prepozna pojedine situacije gdje mora intervenirati i slušati svoje dijete; ukoliko se vaša djevojčica ili djevojka tuži na pojačan iscjedak iz rodice ili na pojačani svrbež stidnice, nemojte to zanemariti jer obriskom sa stidnih usna i predvorja rodnice možete dobiti odgovor na njezine tegobe uz istodobnu analizu urin sa sedimentom i urinokulturom. Ako njezin ciklus ima znatna odstupanja u duljini, intenzitetu i trajanju (ciklusi kraći od 21 ili dulji od 35 dana, posebice uz prisustvo pojačane dlakavosti oko nausnice i iznad pubične dlakavosti) nemojte to potisnuti i zavaravati se idejama o mogućim spontanim samoregulacijama ciklusa. Ako vam se dijete tuži na cikličke bolove u maloj zdjelici jednom mjesečno, a bez evidentnog menstruacijskog krvarenja i pri tome ima uredne spolne osobine hitno se morate javiti ginekologu.
 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Donji Grad /
  • Poliklinika - dr. Marton /
  • Andrije Hebranga 20
  • Telefon: 01/481-1336, 098/355-769
  • e-pošta: ulla dot marton1 at zg dot t-com dot hr
  • komentara: 53,
  • ukupno ocjena: 135
4,61
Pogledajte sve objavljene članke