Kada odvesti kćer na prvi ginekološki pregled?

prim.dr.sc. Ulla Marton, ginekolog
Kada odvesti kćer na prvi ginekološki pregled?

 

 

Prvi spolni odnos nije nužan da bi se ostvario prvi kontakt s ginekologom i upoznalo se tijelo, njegove funkcije, moguća odstupanja, ali i dobile prve spoznaje o oblicima i mogućnostima kontracepcije prije samog stupanja u spolni odnos.

 

 

Nema striktnog pravila kada bi se trebao napraviti prvi ginekološki pregled, ali svakako postoje napuci kada bi to bilo itekako poželjno. Iako se prva menstruacija može pojaviti u razdoblju od devet do šesnaest godina, većina djevojčica prvu mjesečnicu dobila je do svojih 14 godina i to može biti vrijeme za prvi posjet ginekologu. 

Prvi spolni odnos nije nužan da bi se ostvario prvi kontakt s ginekologom i upoznalo se tijelo, njegove funkcije, moguća odstupanja, ali i dobile prve spoznaje o oblicima i mogućnostima kontracepcije prije samog stupanja u spolni odnos. Ova spoznaja je posebno važna ne samo djevojkama, već i njihovim roditeljima.

Kako izgleda pregled? Pregledi djevojka koje nisu imale spolni odnos olakšani su uvođenjem novijih tehnološkim dostignuća u svakodnevni rad. Tako se pregled izvodi pomoću transabdominalne ultrazvučne sonde, gdje se prislanjanjem ultrazvučne sonde izravno na trbušnu stijenku mogu raspoznati maternica, debljina njezine sluznice, kao i izgled i veličina oba jajnika. Upravo ovakvim pregledom, kod kojeg istodobno ginekolog na ekranu raspoznaje uredan nalaz od patološkog i prikuplja podatke o eventualnim odstupanjima u fiziologiji menstruacijskog ciklusa ili mogućoj patologiji spolnih organa, i sama pacijentica pogledom na ekran može dobiti prvu sliku o svojim spolnim organima uz olakšano razumijevanje njihovog izgleda i položaja u tijelu.
 

Problemi koje ne smijete zanemariti: Važno da svaki roditelj prepozna pojedine situacije gdje mora intervenirati i slušati svoje dijete; ukoliko se vaša djevojčica ili djevojka tuži na pojačan iscjedak iz rodice ili na pojačani svrbež stidnice, nemojte to zanemariti jer obriskom sa stidnih usna i predvorja rodnice možete dobiti odgovor na njezine tegobe uz istodobnu analizu urin sa sedimentom i urinokulturom. Ako njezin ciklus ima znatna odstupanja u duljini, intenzitetu i trajanju (ciklusi kraći od 21 ili dulji od 35 dana, posebice uz prisustvo pojačane dlakavosti oko nausnice i iznad pubične dlakavosti) nemojte to potisnuti i zavaravati se idejama o mogućim spontanim samoregulacijama ciklusa. Ako vam se dijete tuži na cikličke bolove u maloj zdjelici jednom mjesečno, a bez evidentnog menstruacijskog krvarenja i pri tome ima uredne spolne osobine hitno se morate javiti ginekologu.
 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija