Dva načina liječenja policističnih jajnika koji prijete plodnosti

prim.dr.sc. Ulla Marton, ginekolog
Dva načina liječenja policističnih jajnika koji prijete plodnosti

Sindrom policističnih jajnika jedan je od najčešćih hormonskih poremećaja u žena, a povezan je s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa te raka jajnika i sluznice maternice. Koji je uzrok ovog poremećaja, te kako se i s koliko uspjeha liječi?

Za razliku od lakših oblika hormonskih disfunkcija koje danas obilježavaju žene mlađe životne dobi, sindrom policističnih jajnika odnosno PCO jedan je od najčešćih hormonskih poremećaja u žena. Povezan je sa širokom kliničkom slikom popraćenom brojnim metaboličkim promjenama koji bitno mogu utjecati na zdravstveni status žene tijekom cijelog njezinog života.

Glavna obilježja sindroma su neregularnost menstruacijskog ciklusa s izostancima menstrualnog krvarenja do čak pola godine i dulje, posljedično otežano zanošenje odnosno neplodnost te brojni kozmetiski nedostaci kao što su pojačana dlakavost tijela i lica, akne, seboreja i pojačano opadanje kose.

Ovulacija se može prepoznati i kod neredovitih ciklusa

Osim kozmetskih nedostataka koji najčešće potiču žene da potraže stručnu pomoć, uz PCO se vežu brojne moguće komplikacije koje bitno mogu ugroziti ženino zdravlje tijekom njezina života. Poznata je povećana učestalost povišenog krvnog tlaka odnosno kardiovaskularnih bolesti, razvoja šećerne bolesti, raka sluznice maternice, jajnika i dojke u odnosu na žene koje ne pate od ovog poremećaja

Uzrok nije posve razjašnjen

Uzrok razvoja policističnih jajnika nije posve poznat i razjašnjen, ali se smatra da veliku ulogu ima genetski poremećaj za pojedine enzime u metaboličkim procesima u tijelu žene. Primijećena je i velika povezanost sa smanjenom osjetljivošću na inzulin u pojedinih žena sa sindromom policističnih jajnika.

Policistični jajnici prijete ženskoj plodnosti

Vrlo je često ginekološka manifestacija samo jedan od niza brojnih endokrinoloških promjena koje se zbivaju u tijelu žene s PCO-om, pa može nastupiti neadekvatan rad gušterače (hiperinzulinemija), štitnjače, nadbubrežne žlijezde kao i promjena u distribuciji masnoga tkiva u ženinom tijelu.

Terapija je raznolika i prvenstveno ovisi o kliničkoj slici pacijentice, o tome da li je ostvarila svoju reprodukciju, o njezinim željama, laboratorijskim nalazima i terapijskim mogućnostima.

Kirurško i konzervativno liječenje  

Od definiranja sindroma početkom prošloga stoljeća terapija je krenula u dva smjera. Prvi je kirurško rješavanje bilo jednostranom ovarijektomijom (odstranjenje jednog jajnika), klinastom resekcijom kojom se odstranjuje dio tkiva jajnika ili drillingom jajnika, a sve s ciljem uspostave uspostave urednog menstrualnog ciklusa i spontanog zanošenja.

Policistični jajnici i planiranje trudnoće

Konzervativno liječenje podrazumijeva uporabu hormonske kontracepcije, antiandrogena ili lijekova za stimulaciju ovulacije. Primjenom ovih terapijskih opcija, nažalost, većinom rješavamo posljedicu nemogućnosti začeća, kozmetske promjene (dlakavost, akne, seboreju) ili preveniramo nastajanje raka sluznice dok uzročnik problema i dalje ostaje neriješen.

Kako odrediti plodne dane uz neredovit ciklus?

Potreban je individualan pristup

Suočene s ubrzanim tempom života, danas brojne mlade žene zbog još ne-sazrijevanja osovine hipofiza – hipotalamus-jajnik te pojačanog lučenja hormona stresa adrenalina i noradrenalina, razvijaju blaže hormonske disfunkcije koje dovode do duljeg krvarenja ili neregularnosti menstrualnog ciklusa s prolazim poremećenim vrijednostima hormonskog statusa.

Svakoj ženi potreban je individualan pristup ovisno o kliničkoj slici, ultrazvučnom nalazu, načinu života, hormonskom statusu terapija i općem tjelesnom statusu. Upravo stoga terapija treba biti ciljana i u skladu sa željama i životnim mogućnostima žene.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija