Obiteljsko nasljeđe određuje najbolje vrijeme za trudnoću

prim.dr.sc. Ulla Marton, ginekolog
Obiteljsko nasljeđe određuje najbolje vrijeme za trudnoću

Saznajte koje je, s ginekološkog gledišta, najpovoljnije razdoblje za prvu trudnoću te kada je žensko tijelo spremno za sljedeću

Idealno biološko razdoblje za ostvarenje roditeljstva su dvadesete godine, jer je tada dovoljno ginekoloških godina u životu žene iza nje, što je dovelo do sazrijevanja ginekoloških organa i stabilizacije endokrinološke osovine hipotalamus – hipofiza - jajnik.

Žene se rađaju sa svojom ovarijskom rezervom, odnosno s točno određenim brojem jajnih stanica, a kako odmiče životna dob, smanjuje se broj jajnih stanica, odnosno ovarijska rezerva. Odmicanjem reprodukcijske dobi morate imati na umu da nije svaki ciklus "ovulacijski" i da se broj "ovulacijskih" ciklusa značajno smanjuje nakon 35. godine života.

Također bitnu ulogu igra i žensko obiteljsko nasljeđe. Ako je vaša majka ili baka ranije ušla u menopauzu, morate imati na umu da takvo obiteljsko nasljeđe nije povoljno za odgađanje majčinstva. Hormonske promjene prije samog ulaska u menopauzu počinju se zbivati i više godina ranije (čak pet do deset godina) i je to razdoblje obilježeno smanjenom mogućnošću zanošenja. Upravo ove činjenice morate imati da umu kada donosite odluku o tome želite li i kada imati dijete.

Za drugu trudnoću najbitnija je emocionalna spremnost

Za odluku o drugoj trudnoći najvažniji je osjećaj žene o njezinim mogućnostima da ponovno ostvari trudnoću. Definitivno je oslanjanje na vlastiti instinkt izuzetno bitno. Završetkom babinja tijelo postupno, kroz mjesec do dva, dolazi u svoje prijašnje stanje, s tim da je tijek babinja izuzetno individualan. Vrijeme tjelesnog oporavka ovisi o načinu i tijeku poroda, veličini ploda, je li se radilo o višeplodnoj trudnoći ili ne, o tijeku same trudnoće i općoj kondiciji majke.

Već nekoliko mjeseci nakon poroda, žena može biti fizički spremna za drugu trudnoću, ovisno o svojoj općoj kondiciji, no emocionalna spremnost za ulazak u drugu trudnoću je dodatni, neizmjerno bitan čimbenik.

Naravno svi napuci koji vrijede za ulazak u prvu vrijede i za ulazak u drugu trudnoću. Između ostalog to su preporuke za unošenje folne kiseline, magnezija, cinka, selena i omega 3 masnih kiselina šest do osam tjedna prije planiranog zanošenja.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija