Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktorica Marton pruža 10% popusta na pregled te potrebnu uslugu novoj pacijentici koja se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Ultrazvukom u 3. tromjesečju procjenjuje se težina ploda

  • Objavljen: 05. Ožujak, 2019
12486_e8a20976a76f8bec5a23.jpeg

 

Tijekom pregleda u kasnijim tjednima trećeg tromjesečja procjenjuje se i odnos položaja djeteta na porođajni kanal, a upravo je taj podatak, uz procjenu težine ploda, bitan za plan vođenja porođaja

Od minimalno tri preporučena ultrazvučna pregleda u trudnoći, treći se najčešće zbiva između 32. i 35. tjedna trudnoće s osnovnim ciljem ocjene količine plodne vode, stanja posteljice i procjene rasta fetusa mjerenjem biparijetalnog promjera glavice (BPD), opsega trbuha (AC) i duljine bedrene kosti (Fl).

Na temelju dobivenih podatka računalno ultrazvučnog aparata izračunava moguću tjelesnu težinu ploda, ali omogućuje i procjenu njegovog stanja. Izmjerene vrijednosti kao i procjena težine ploda uspoređuju se s krivuljama rasta i ocjenjuju se moguća odstupanja. Ujedno se tijekom pregleda ocjenjuje količina plodove vode i zrelost posteljice, a te su informacije od vitalnog značenja za ocjenu stanja ploda, posebice u pojedinim stanjima.

Tijekom pregleda u kasnijim tjednima trećeg tromjesečja procjenjuje se i odnos položaja djeteta (vodeća čest; glavica, zadak, sitne česti) na porođajni kanal, a upravo taj podatak i procjena težine ploda bitni su za plan vođenja porođaja.

Zbližavanje s djetetom

Uvođenjem doplerske tehnike moguć je nadzor stanja ploda, ocjena njegove prilagode na postojeće stanje kao i predviđanje ugrožavajućih stanja za plod. Uporaba ultrazvučne tehnologije donijela je neprocjenljive vrijednosti u suvremenom porodiljstvu. Ranom evaluacijom fetalne morfologije uporabom transvaginalne sonde krajem prvog i početkom drugog tromjesečja omogućeno je rano i točno raspoznavanje čitavog niza skeletnih anomalija, od kojih su pojedine nespojive sa životom, ocjena stanja ploda u pojedinim stanjima, kao i nove procjene u suvremenom načinu vođenja poroda.

Uporabom transvaginalne sonde moguća je i ocjena duljine i izgleda grlića maternice i ona je snažan aparat u predviđanju prijevremenog poroda. Napretkom tehnologije i uvođenjem 3D ultrazvučne tehnologije omogućio se još izravniji kontakt budućih roditelja sa svojim djetetom, njegovu vizualizaciju te uspostavljanje čvršće emocionalne veze.  

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Donji Grad /
  • Poliklinika - dr. Marton /
  • Andrije Hebranga 20
  • Telefon: 01/481-1336
  • e-pošta: ulla dot marton1 at zg dot t-com dot hr
  • komentara: 53,
  • ukupno ocjena: 135
4,61
Pogledajte sve objavljene članke