Minimalno tri ultrazvučna pregleda u trudnoći

prim.dr.sc. Ulla Marton, ginekolog
Minimalno tri ultrazvučna pregleda u trudnoći

 

 

Ultrazvučni pregledi tijekom trudnoće, posebice oni koji se izvode s ciljem probira za fetalne anomalije, ubrajaju se među najvažnije preglede tijekom cijelog našeg života.

 

 

 

 

Prema naputcima društva za perinatalnu medicinu, ultrazvučni pregledi nužni su barem jednom u svakom tromjesečju, odnosno pri postavljanju dijagnoze trudnoće te između 16. i 20. tjedna, kao i između 35. i 38. tjedna trudnoće.

 

 

 

Uvođenje ultrazvuka u svakodnevnu praksu ginekologa posljednjih 40-tak godina, uz dinamičan tehnološki napredak napose u posljednja tri desetljeća, omogućilo je intenzivno praćenje svih zbivanja unutar maternice tijekom trudnoće i time se otvorio novi svijet bogat burnim promjenama.

Ovo nadasve intrigantno i nepoznato poglavlje ljudskog razvoja bilo je donedavno rezervirano za patologe i embriologe, a sada je prisutno u svakodnevnom radu porodničara te dostupno budućim roditeljima, koji mogu pratiti dinamične promjene u razvoju svoga djeteta.

Ultrazvučni pregledi tijekom trudnoće, posebice oni koji se izvode s ciljem probira za fetalne anomalije, ubrajaju se među najvažnije preglede tijekom cijelog našeg života. Njima razabiremo normalno od abnormalnog i ujedno razabiremo uvjete rasta i razvoja ploda te možemo uočavati moguće probleme. Stoga je osnovni minimum - tri ultrazvučna pregleda tijekom cijele trudnoće.

Kako izgleda pregled?

Ultrazvučni pregledi su lagani i relativno jednostavni za ženu. Trudnica je ispružena na krevetu, a na razotkriveni trbuh joj se nanese gel koji pospješuje prolaz ultrazvučnog snopa. Ovalnom ultrazvučnom sondom ginekolog nježnim pokretima klizi po površini trbuha trudnice. Ultrazvučne slike se jasno prikazuju na monitoru ultrazvučnog aparata, i tako postaju dostupne ginekologu koji raspoznaje dobro od lošeg, ali i ženi i njezinom partneru.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija