2D, 3D i 4D ultrazvuk u ginekologiji i trudnoći

dr.med. Sanja Boras, ginekolog
2D, 3D i 4D ultrazvuk u ginekologiji i trudnoći

4D ultrazvuk, za razliku od 3D ultrazvuka koji prikazuje 3 dimenzije, pokazuje i kretnje djeteta u stvarnom vremenu.

Što je ultrazvuk?
Ginekološki pregled je bez ultrazvuka danas nezamisliv, ovo je nezamjenjiv alat za otkrivanje bolesti maternice, jajnika te pregled ploda.

Ginekološki 4D prikaz nas često iznenadi prilikom pregleda, pa vidimo smijeh djeteta, plaženje jezika, zijevanje ili kada dijete spava. Ultrazvučni pregled je značajan s medicinskog stajališta kako bi liječnik otkrio eventualne anomalije ploda ali je s druge strane i veliko zadovoljstvo za trudnice.


Kod 2D ultrazvuka su se slike prikazivale u tankim ravnim dijelovima. Ovaj ultrazvučni pregled je i dalje nezamjenjiva metoda u našoj svakodnevnoj praksi. Pojavom 3D ultrazvuka pregled u trudnoći je dobio revolucionarni napredak za ginekologiju. 4D ili dinamični 3D ultrazvuk se radi najnovijom generacijom aparata ultrazvuka.

3D je dakle ultrazvučna metoda snimanja ploda na trodimenzionalan način. “3D” znači upravo to – trodimenzionalno prikazivanje slika.

Rezultati snimanja 3D ultrazvukom su prostorne ali nepomične slike fetalne strukture ploda. 3D ultrazvuk ima svoju veliku primjenu i u ginekologiji a ne samo u porodništvu – praćenju trudnoće.

O ultrazvuku smo već pisali u članku: “Ultrazvuk – sve što ste htjeli znati a niste imali koga pitati

4D i 3D ginekološki ultrazvučni prikazi za bebe i trudnice su sigurni kao i 2D ultrazvuk. Ultrazvuk je neinvazivna metoda, ne koristi ionizirajuća zračenja kao u rendgenu, nego tijelo izlaže valovima visoke frekvencije.

3D ultrazvuk u ginekologiji

U ginekologiji 3D ultrazvuk:

- koristimo za otkrivanje i bolju dijagnostiku tvorbi u maternici polipa i mioma,
- služi boljoj kontroli položaja intrauterinog uloška,
- je nezamjenjiv u dijagnostici anomalija maternice,
- koristi se u boljoj detekciji cista i tumora jajnika – daje nam bolji uvid u volumen same ciste, bolji pregled njezine stijenke i time daje bolju odluku u daljnjem liječenje.

Ultrazvučni pregledi u trudnoći

4D ultrazvuk za razliku od 3D ultrazvuka je trodimenzionalno snimanje u stvarnom vremenu, dakle ovo je trodimenzionalno gledanje stvarnih pokreta fetusa i njegovih struktura.

Za vrijeme trudnoće je u određenim vremenskim razdobljima potrebno raditi ultrazvučne preglede. Ultrazvukom pratimo zdravlje i razvoj djeteta.  Ovi preporučeni ultrazvučni pregledi se obavljaju pomoću vaginalnih ultrazvučnih sondi.

Za preporučene preglede u specifičnim tjednima trudnoće pogledajte naš interaktivni kalkulator za trudnice i kalendar preporučenih pretraga.   

3D ili 4D ultrazvuk može se provesti bilo kada tijekom trudnoće i može biti prikladan dodatak konvencionalnom 2D ultrazvuku. Osim što pokazuje obrise lica, vidimo bitnije stvari poput strukture udova i kralježnice. Tako u ranoj fazi trudnoće možemo otkriti nepravilnosti ploda što je jako bitno za visokorizične trudnoće. 3D i 4D ultrazvuk se mogu raditi i transvaginalnom i abdominalnom sondom.

Slike bebe 4D ultrazvukom u 26 tjednu trudnoće i jedan dan nakon rođenja   

3D ili 4D ultrazvuk često se koristi kao učinkovita metoda demonstracije fetusa roditeljima, što je nesumnjivo nezaboravno emocionalno iskustvo. Prije svega, ovi se modaliteti koriste kao medicinsko dijagnostički alat. 3D ultrazvuk omogućuje bolje i preciznije dijagnosticirati patološke strukture . Također omogućuje bolju vizualizaciju kostura fetusa, prosudbu nekih površnih fetalnih anomalija, npr. rascjep usne, tumora, malformacije fetalnih udova itd.

Klasični 2D ultrazvuk je i dalje najbitnije dijagnostičko sredstvo

Važno je naglasiti činjenicu da ne postoji takva fetalna anomalija koja za svoje otkrivanje zahtijeva isključivo 3D ili 4D ultrazvuk, a klasični 2D ultrazvuk je bitan dijagnostičko sredstvo te i dalje predstavlja glavni dijagnostički alat prenatalnog ultrasonografskog pregleda i druge bolesti.

Kada raditi pregled 4D ultrazvukom u trudnoći?   

4D ultrazvuk je moguće raditi u bilo kojoj fazi trudnoće, ali postoje periodi trudnoće kada je prikaz najbolji. Taj period je negdje od 20. do 28. tjedna trudnoće, tada plod još nije prevelik i ima dosta plodne vode te je prikaz slike najidealniji. Valja napomenuti da je ovo različito od trudnoće do trudnoće.   

Kako se pripremiti za 4D ultrazvuk?

Bilo bi dobro da imate prazan mokraćni mjehur prije pregleda.

Koliko traje pregled 4D ultrazvukom?

Pregled može nekada potrajati i preko 30 minuta, pa čak do jednog sata.  Položaj djeteta i neki drugi faktori mogu nekad usporiti pregled.

Kod pregleda ultrazvukom prikaz vašeg djeteta ćete osim slike dobiti snimljeno i na DVD-u, a uz odgovarajući pametni telefon moguće je prenijeti snimljene slike pomoću mobilne aplikacije “Hello Mom”.

Ograničavajući čimbenici ultrazvučnog snimanja

Ograničavajući čimbenici ultrazvučnog snimanja (to vrijedi za 2D, 3D i 4D ultrazvuk) su debljina trbušne stijenke, ožiljci u području skeniranja, položaj posteljice, položaj fetusa, nedostatak plodne vode itd. Kvaliteta konačnog snimanja u trudnoći je kod različitih pacijenata različita, a u nekim je slučajevima čak i nemoguće na zadovoljavajući način izvesti 3D ili 4D ultrazvuk.

3D i 4D ultrazvučni pregledi su potpuno sigurne metode dijagnostike kao i 2D ultrazvuk. Ovo ne samo da je odličan dijagnostički alat nego i roditelji mogu vidjeti sliku svoje bebe prije rođenja.

Izvor: Poliklinika Boras - 2D, 3D i 4D ultrazvuk u ginekologiji i trudnoći

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija