Ginekološki pregled - kako bi trebao izgledati

mr.sci. Darko Husar, ginekolog
Ginekološki pregled - kako bi trebao izgledati

Pokušat ću reći nekoliko riječi o tome kako bi sam pregled uopće trebao izgledati i u kakvoj bi se atmosferi trebao odvijati. Na žalost, ginekološki pregledi su uz stomatološke na glasu kao najneprijatniji i od njih se zazire. Naravno da ginekološki pregled, budući da direktno zadire u najintimniji dio žene uvijek predstavlja određenu nelagodu i odbojnost, no taj osjećaj je potrebno što je moguće više umanjiti atmosferom ordinacije, mirnoćom i strpljivošću te toplim i neposrednim kontaktom liječnika i medicinske sestre. Sve, cijeli susret mora biti organiziran na visokoj profesionalnoj razini i bez suvišnih familijarnosti što može predstavljati drugu krajnost.

Uvijek valja izbjeći dugo čekanje u čekaonici jer to pogotovo pojačava osjećaj nelagode i uzbuđenja. Pogotovu je sve ovo važno kod prvog ginekološkog pregleda koji treba uslijediti nakon početka spolnog života. Naiđe li tada, obično mlada adolescentica, na neugodan pristup, posrami li se ili pregled doživi suviše bolno najvejrojatnije će otezati sa drugim odlaskom u ginekološku ambulantu, a to je neugodno iskustvo i za cijeli život. Ginekolog, premda specijalist orijentiran na sasvim specifične probleme u zdravlju žene, ima vrlo odgovornu ulogu savjetnika često i za druge zdravstvene potebe budući da može biti zapravo jedini liječnik kojeg žena viđa u redovitim vremenskim razmacima. Za probleme i razgovor sa pacijenticama treba uvijek imati dovoljno vremena. Svaki susret sa ginekologom treba uvijek imati i edukativnu ulogu.

Pacijentica u cijelom procesu kontrole zdravlja, dijagnostici i eventualnom liječenju mora igrati aktivnu ulogu što je najbolje postići tako da se na pristupačan način omogući dovoljna spoznaja o svim važnim aspektima funkcioniranja njezinog tijela. Uvijek kada se čini i rutinski pregled edukacija treba biti usmjerena prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, prilagođeno naravno, životnoj dobi pacijentice. Npr. tehnika samopregleda dojki ili važnost redovite kontrole PAPA je podjednako važna za sve životne dobi žene, dok kontracepcija ili problemi fertilnosti predstavljaju važnu problematiku za žene mlađe životne dobi. Žene koje se približavaju menopauzi moraju biti informirane i moraju razumjeti normalne i patološke događaje koji se tada mogu pojaviti (neredoviti ciklusi, krvarenja, klimakterični simptomi) te kasnije sekundarne promjene u menopauzi npr. osteoporoza. Ukoliko se pacijentica obraća radi specifičnih problema npr. nepravilno krvarenje, iscjedak, bolovi u zdjelici, sterilitet, treba nakon brižljivo saslušanih poteškoća te učinjenog pregleda i učinjene druge dijagnostike na kraju susreta pokušati na razumljiv način dati tumačenje teškoća i pregledom nađenog stanja odnosno potrebne terapije. Ovo će sve rezultirati prije svega zadovoljnom ženom, odnosno pacijenticom, a vjerojatno i objektivno visokom razinom ove specifične i delikatne zdravstvene skrbi.

Na kraju, od osobite je važnosti skrb u trudnoći, jer to je svakako posebno važan ali i osjetljiv period u životu svake žene. Čak i ukoliko nema posebnih poteškoća potreban je simren i pažljiv ali ujedno i visoko profesionalan, znalački pristup. Sve nastupajuće poteškoće potrebno je, ukoliko je to moguće, unaprijed predvidjeti i prevenirati. Tada, u ulozi opstetričara, treba zadobiti potpuno povjerenje svoje trudnice ali baš zbog tog potpunog povjerenja ponašati se potpuno odgovorno.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija