Prezervativ i dijafragma

mr.sci. Darko Husar, ginekolog
Prezervativ i dijafragma

Mehanička, odnosno barijerna kontracepcija svoje djelovanje temelji na stvaranju prepreke odnosno barijere između spermatozoida, te grlića maternice. Ova kontracepcija ima samo lokalno djelovanje bez ikakvih sistemskih utjecaja na cijeli organizam. Stoga je njezina primjena praktično potpuno bezopasna i nema nikakvih kontraindikacija za njezinu upotrebu. Mogu je koristiti i žene koje doje. Uz pravilnu upotrebu efikasnost ovih metoda je vrlo visoka. Osim kontraceptivnog djelovanja ova vrsta kontracepcije pruža i vrlo dobru zaštitu od spolno prenosivih bolesti kako klasičnih , tako i danas vrlo aktualnih i opasnih, virusima HPV-a te AIDS-a. To ne pruža niti jedna druga kontracepcijska metoda. U mehaničku kontracepciju spadaju: prezervativ, dijafragma, cervikalna kapica te ženski prezervativ.

Prezervativ je oduvijek bio među najpopularnijim i najdostupnijim kontraceptivnim metodama, no pravu renesansu doživljava nakon otkrića AIDS-a, budući da predstavlja najefikasnije sredstvo zaštite kod seksualnog odnosa sa nepoznatim partnerom.To je pogotovo aktualno u najmlađeg ali i seksualno najaktivnijeg dijela populacije. Također je vrlo uspješan i u zaštiti od infekcije HPV-om ( humani papiloma virus), uzročniku kondiloma, odnosno bradavica u predjelu spolovila u oba spola, te utjecaju na pojavu atipija u stanicama epitela grlića maternice, odnosno pojavu displazija te kasnije mogućeg karcinoma što se dijagnosticira promjenama u nalazu PAPA testa.

Današnja industrija nudi najrazličitije oblike, veličine, boje pa čak i mirise prezervativa. Danas se uglavnom koriste tzv. vlažni prezervativi. Prednost im je da ne “žuljaju” a impregnirani su spermicidnim sredstvima koja poboljšavaju kontraceptivno djelovanje. Najozbiljnija nezgoda je pucanje prezervativa za vrijeme seksualnog odnosa. To se događa razmjerno rijetko. U roku od 72 sata nakon “incidenta” može se pomoći tzv. “morning after” kontracepcijom.

Dijafragma je metoda mehaničke kontracepcije koja je tradicionalno popularnija u SAD no ne I u Europi. Ipak, u posljednje vrijeme metoda je i u Europi u ekspanziji. U odnosu na prezervativ, kao najzastupljeniju metodu mehaničke kontracepcije, ima prednosti i nedostatke. Prije početka upotrebe potrebno je odrediti potrebnu veličinu. Određuje se potreban promjer dijafragme, a on varira od 65 mm do 105 mm. Potrebno je ovladati vještinom stavljanja i vađenja dijafragme što je kompliciranije nego staviti prezervativ. No, nakon nekoliko tjedana ”uvježbavanja”, to ne traje više od nekoliko sekunda . Dijafragma se također koristi sa kemijskim kontraceptivnim sredstvom koje poboljšava njezino djelovanje. Prednosti su da se dijafragma može staviti i nekoliko sati prije seksualnog odnosa. Seksualni odnos sa dijafragmom je “kao da nije stavljeno ništa”. Ukoliko je pravilno postavljena, dijafragma se ne osjeća. Također, moguće je imati nakon jedne aplikacije i nekoliko seksualnih odnosa. Zaštita od spolno prenosivih bolesti je nešto slabija nego kod prezervativa , ali ipak bolja nego kod drugih kontraceptivnih metoda. Za ženu, dijafragma ima suštinsku prednost u odnosu na prezervativ, jer se u svojoj zaštiti žena može osloniti samo na sebe i biti neovisna u tome od partnera.

Prezervativ za žene ja metoda mehaničke kontracepcije, uvedena u upotrebu u razvijenom svijetu prije dvadesetak godina. Ovaj prezervativ kombinira svojstva dijafragme i prezervativa. Njegova je prednost da je žena također neovisna u kontracepciji od volje partnera.

Mehaničku kontracepciju se preporučuje koristiti zajedno sa kemijskim kontraceptivima. Kemijski kontraceptivi svojim djelovanjem onemogućuju pokretljivost spermatozoida. Mogu se koristiti i samostalno, bez mehaničkih kontraceptiva, no njihova efikasnost je tako manja. No, zbog jednostavne primjene ostaje to dobra kontracepcija “za prvu pomoć “.

Ukoliko postoji stabilan menstruacijski ciklus mehanička kontracepcija se može primijeniti samo u vrijeme ”opasnih “ dana dobivenih računanjem plodnih dana prema prethodnim ciklusima. Uz nešto racionalnosti, sa stanovišta nuspojava i škodljivosti, predstavlja praktično idealan kontracepcijski izbor.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija