Promjene u boji, mirisu i obimu vaginalnog iscjetka

mr.sci. Darko Husar, ginekolog
Promjene u boji, mirisu i obimu vaginalnog iscjetka

Najmanje 25% žena koje dolaze na pregled ginekologu navodi da je iscjedak postao obilniji, promijenio izgled ili da zaudara. To je dakle jedan od najčešćih ginekoloških problema u svakodnevnoj praksi.

Što je iscjedak, kako izgleda i zašto zaudara?

Iscjedak koji se nalazi u rodnici je mješavina sekreta iz rodnice, grlića i trupa maternice te jajovoda. Njegovo postojanje je normalna pojava u svakoj životnoj dobi žene, ali količina i izgled mu se mijenjaju ovisno o hormonskom statusu te fizičkim i psihičkim okolnostima. Normalni sadržaj rodnice je najčešće bjelkaste boje, mrvičast. Količina iscjetka se mijenja tijekom menstruacijskog ciklusa. Najmanje ga ima nakon menstruacije. Tijekom prve polovice ciklusa rastu količina i prozirnost iscjetka. Neposredno oko vremena ovulacije iscjedak je obilan, staklast, proziran i rastezljiv. To veći broj žena  osjeća kao pojačanu vlažnost i prema tome se može jasno orijentirati o skoroj ovulaciji. Nakon ovulacije količina iscjetka se smanjuje, on postaje oskudniji, gušći i mrvičast.

Ukoliko iscjedak iz rodnice pogledamo mikroskopski, vidimo odljuštene stanice sa zidova rodnice i sa grlića maternice, a rjeđe i stanice iz šupljine maternice. Osim njih, u iscjetku su prisutni i leukociti te tzv.doederleinovi bacili.

Prema količini leukocita, odnosno doederleinovih bacila, zaključujemo o upali odnosno nekoj bolesti u rodnici. Što je broj leukocita veći, broj doederleinovih bacila je manji i obrnuto. Tako se prema količini leukocita u iscjetku određuju stupnjevi čistoće.

Ukoliko je broj leukocita minimalan tada je to stupanj čistoće 1, kojega uglavnom nalazimo u žena koje nisu seksualno aktivne. Stupanj čistoće 2 znači leukocite prisutne u znatnijem broju i to je uobičajeni nalaz u svake seksualno aktivne žene.

Kod stupnja čistoće 3 u vidnom polju je masa leukocita i taj nalaz znači težu upalnu promjenu u rodnici. Kod stupnja čistoće 1 pretežu doederleinovi bacili.

Kako stupanj čistoće raste njihova količina se smanjuje tako da ih kod stupnja čistoće 3, odnosno kod teže upale u rodnici praktično nema. Doederleinovi bacili u rodnici su važni u njezinim obrambenim mehanizmima. Oni se hrane odljuštenim stanicama koje su prisutne u iscjetku, a čijim se raspadanjem stvara mliječna kiselina.

Mliječna kiselina i bakterije

Mliječna kiselina je prirodni dezinficijens koji povećava kiselost iscjetka i tako onemogućuje rast patogenih uzročnika koji izvana dolaze u rodnicu. Ona održava normalnu kiselost rodnice ( ph 4,1-4,9). Na tome počiva sposobnost samoobrane i samočišćenja rodnice. Ako taj mehanizam zataji nastaju kvalitativne i kvantitativne promjene vaginalnog iscjetka.

Pojačani cervikalni sekret ( npr. kod velike “ranice”), deficit hormona, davanje antibiotika, šećerne bolesti i neke druge bolesti mogu dovesti do promjene kiselosti rodnice. Uzrok promjene kiselosti može biti u bilo kojem od organa koji sudjeluju u stvaranju iscjetka. Ipak, najčešće se radi o upalama u rodnici i grliću maternice gdje je zbog upalnih promjena došlo do zatajivanja obrambenog mehanizma. Isto se može dogoditi i kod inače zdravih žena koje prečesto tuširaju i ispiraju rodnicu, a napose nakon upotrebe (uobičajeno) lužnatih sapuna i dezodoransa. To omogućuje razvoj bakterija i drugih mikroorganizama koji se u rodnicu unose spolnim aktom ili drugim manipulacijama u rodnici. Iscjedak se mijenja po izgledu, količini i mirisu. Isjedak tako može biti obilan, ili rjeđe oskudan, vodenast, sluzav, gnojan, pjenušav, grudast ili sukrvav, često uz zaudarajući miris.

Uzročnici upala

Najčešći specifični uzročnici upala u rodnici su: trichomonas vaginalis, candida albicans (popularno rečeno gljivice) te gardnerella vaginalis. Slijede rjeđi uzročnici: klamidija trahomatis, streptokoki, stafilokoki, gonokoki te herpes virus i dr. Daleko najčešći način prenošenja svih uzročnika je spolni put.

Budući da se približava ljetni period valja napomenuti da do infekcije može doći i kupanjem u nečistim bazenima s toplom vodom. No uzročnici mogu biti i neinfektivne prirode: ispiranje rodnice različitim sapunima i dezodoransima, različiti kemijski kontraceptivi i sl. Opisane su također iritacije kod nošenja sintetičkog ili tijesnog rublja, osobito hlača.

Simptomi upale i liječenje

Simptomi upale u rodnici su: osjećaj žarenja i svrbeža, ponekad češće mokrenje i osjećaj peckanja kod mokrenja. Iscjedak je obično pojačan,  konzistencija mu varira od vodenastog do sasvim gustog. Miris je često neprijatan. Boja mu varira od bijele ili žućkaste do zelenkaste ili sukrvave. Prema izgledu iscjetka vrlo je teško točno otkriti uzročnika odnosno odrediti točno liječenje. Potrebno je učiniti mikroskopski pregled, što u ogromnom broju slučajeva otkriva uzročnika te tako omogućuje pravilno liječenje. Dodatne pretrage su vrlo rijetko potrebne. Liječenje se najčešće provodi lokalno, dakle vaginalnim tabletama. Ponekad je potrebna i peroralna terapija. Liječenje je katkada potrebno provesti u oba partnera. Često puta potrebno je promijeniti i higijenske navike. Problem je naime, često-prekomjerna čistoća. Uz pravilnu i točnu dijagnozu liječenje je obično kratkotrajno, s brzim poboljšanjem, bez posljedica. Stoga preporuka: kod poteškoća sa iscjetkom posjetiti ginekologa koji će pregledom te analizom iscjetka pod mikroskopom (bez mikroskopskog pregleda najčešće nema točne dijagnoze) odrediti uzročnika i pravo liječenje.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija