Računanje plodnih dana kao kontracepcija

mr.sci. Darko Husar, ginekolog
Računanje plodnih dana kao kontracepcija

 

 

Tradicionalno, jedna od najraširenijih “prirodnih” (vrlo čest izraz u mojih pacijentica ukoliko se ne koristi nikakvo posebno kontracepcijsko sredstvo) kontracepcijskih metoda jest računanje odnosno predviđanje plodnih dana te apstinencija od spolnih odnosa u vrijeme tih “opasnih” dana.

 

 

Naravno, metodu je moguće koristiti i suprotno ukoliko postoji želja za zanošenjem. U stručnoj literaturi metoda se naziva Ogino-Knausova, prema autorima koji su je prvi sustavno izložili. Nažalost, zbog nepoznavanja točnih fizioloških činjenica postoji mogo krivih “pravila” računanja što je uzrokovalo mnogo neželjenih trudnoća. Izložit ću točan način računanja ali svakako i ograničenja metode. Uobičajeno, menstruacijski ciklus traje 28 dana.U menstruacijskom ciklusu postoji, u pravilu, jedna ovulacija (oslobađanje iz jajnika zrele, za oplodnjiu sposobne jajne stanice) i to otprilite u polovici ciklusa - dakle 14. ± 2 dana nakon početka menstruacije - dakle između 12.-16. dana menstruacijskog ciklusa. Nakon ovulacije jajna stanica je sposobna za oplodnju otprilike 24 sata što znači dodatak novog “opasnog” dana, sada smo na “opasnim” 12.-17. danima ciklusa. I posljednje, spermiji ubačeni u rodnicu su sposobni oploditi oko 48 sati, što znači da spolni odnos ne smije biti nakon 10. dana ciklusa. Sveukupno dakle, ukoliko postoji pravilan ciklus “opasni” su 10.-17. dan nakon početka menstruacije.

 

No, odmah slijedi ali: malo je žena sa posve urednim ciklusima, i u iste žene može ciklus varirati od mjeseca do mjeseca osobito nakon trudnoće, u prvim godinama nakon početka menstruacije i u godinama premenopauze, dakle, nakon četrdesete. Ako je ciklus vrlo kratak (21 dan ili manje) ovulacija nastaje neposredno nakon, ili čak za vrijeme menstruacije. Ukoliko su ciklusi dugi (35 dana ili više) ovulacija nastaje nekoliko tjedana nakon kraja menstrualnog krvarenja Dakle, u žena sa jako varijabilnim trajanjem ciklusa ovulacija može nastati i vrlo širokom rasponu. Stoga, metoda se ne može upotrijebiti ukoliko dužina ciklusa u prethodnih barem godinu dana (što duže to bolje) varira 10 ili više dana. Ukoliko ciklusi variraju treba odrediti najkraći i najdulji ciklus tijekom promatranog perioda.Od najkraćeg ciklusa oduzima se 18 dana (28-10 = 18) a od najduljeg ciklusa se odbija 11 dana (28-17=11). Na primjer, ukoliko ciklusi variraju u dužini između 25 i 32 dana, spomenutom računicom dobivamo da su “opasni” dani 25-18=7 te 32 -11= 21.”Opasni” su dakle dani od 7.-21. dana ciklusa (1. dan menstruacijskog ciklusa = 1. dan menstruacijskog kvarenja). Iz ovoga se dakle vidi, da što je ciklus točniji broj “opasnih” dana se bitno smanjuje.

 

Treba također napomenuti da se metoda mora napustiti i u žena sa posve urednim ciklusima u slučaju bolesti, te neočekivanih fizičkih ili psihičkih napora jer tada se ciklusi lako mogu poremetiti.

 

Ipak, usprkos ograničenjima postoji mnogo parova kojima će metoda biti vrlo dobra, pouzdana i uspješna. Ona zahtijeva nešto više inteligencije te racionalnosti radi dosljednog primjenjivanja svih pravila. Dakako, u vrijeme “opasnih” dana moguće se zaštititi nekom drugom konracepcijskom metodom npr. prezervativom što je sa stanovišta zdravstvenih rizika gotovo idealna kombinacija

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija