Izostanak menstruacije i trudnoća

mr.sci. Darko Husar, ginekolog
Izostanak menstruacije i trudnoća

Kod svakog izostanka uredne i uobičajene menstruacije u spolno aktivne žene postoji sumnja na trudnoću. Trudnoća je u tom životnom dobu daleko najčešći, premda ne i jedini razlog izostanka menstruacije.

Taj događaj žene proživljavaju sa različitim emocijama -on za neke znači ogromnu radost zbog željene trudnoće i majčinstva ali na žalost mnogo je i žena za koje on znači veliku zebnju i brigu zbog neželjene trudnoće. Za sve je međutim zajedničko da je potrebno dati što raniju, točnu i pouzdanu dijagnozu. O njoj ovisi dalje eventualno potrebno liječenje ali i cijeli niz drugih ponekad i sudbonosnih životnih odluka.

Osim izostanka menstruacije sumnja na trudnoću postoji i kod svakog poremećaja dužine ciklusa i intenziteta krvarenja. Naime, u početku trudnoće relativno često se javljaju tzv. decidualna krvarenja koja se vrlo često zamijene sa menstruacijom.No, ta krvarenja u pravilu nikada ne dolaze u vrijeme uobičajene menstruacije nego nešto ranije ili kasnije i u pravilu su oskudnija i kraće traju od uobičajene menstruacije.

Najranije pozitivan test na trudnoću u rutinskoj praksi je test koji u krvi određuje nivo hormona odnosno jednog dijela njegove molekule kojeg proizvodi tkivo zametka koje se usadilo u sluznicu maternice. To je beta HCG. Vrijednosti su pozitivne već oko tjedan dana prije menstruacije koja je trebala nastupiti. Testom se danas koristimo za preciznu dijagnostiku trudnoće, njezine vitalnosti te kod vanmaternične trudnoće.

U ljekarnama su danas lako dostupuni mnogi testovi za ranu dijagnostiku trudnoće iz urina. Testiranje je jednostavno a i njihova cijena nije suviše visoka. U prospektima obično piše da mogu dijagnosticirati trudnoću već 1. dana izostanka menstruacije. Uputnije je ipak sačekati nekoliko dana jer svakom danom izostanka menstruacije koncentracija hormona u krvi , odnosno u urinu je sve viša što svakako povisuje točnost testa. Također, poželjno je testirati prvi jutarnji urin jer se u njemu koncentrira veća količina hormona. Testovi su rađeni tako da budu što osjetliviji dakle da su što ranije pozitivni no zato može izostati specifičnost - može ih dakle “prevariti” neki sličan hormon u tijelu što je moguće. Pozitivan rezultat testa je svakako vrlo jaka indicija u simislu trudnoće no sve svakako treba potvrditi ginekološkim odnosno ultrazvučnim pregledom.

Ukoliko menstruacija “kasni” tjedan dana , uz pomoć ultrazvučne vaginalne sonde trudnoću nesumnjivo možemo dokazati, odnosno prikazati unutar maternice. Već tjedan dana kasnije možemo točno prikazati broj zametaka odnosno embrija (jednoplodna ili višeplodna trudnoća) te prikazati otkucaje njegova srca i tako dokazati živi embrio.

Kada je menstruacija izostala oko 2 tjedna u većini slučajeva trudnoća se može dokazati i ginekološkim pregledom sa popriličnom sigurnošću. Sve navedeno se kombinira i tako povećava točnost. Tako se vrlo rano mogu otkriti eventualni poremećaji - bilo da se trudnoća ne razvija kako treba ili ukoliko ne uspijemo prikazati trudnoću unutar maternice može se raditi o vanmaterničnoj trudnoći što potencijalno može biti fatalna komplikacija trudnoće. Sve se ponovljenim kontrolama u kraćim vremenskim razmacima može točno i ustanoviti.

Preporučujem stoga ukoliko je menstruacija izostala tjedan dana ili se dogodilo krvarenje koje je bilo neuobičajenog intenziteta ili trajanja učiniti test na trudnoću iz prvog jutarnjeg urina ili se javiti u ginekološku ordinaciju na pregled. Na pregled se također treba javiti ukoliko je rezultat pozitivan radi točnije dijagnostike.

Ukoliko sami učinite test na trudnoću i rezultat je negativan sačekajte još oko 2 tjedna. Ukoliko do tada ne uslijedi spontano krvarenje biti će potrebno učiniti pregled i ukoliko se stvarno isključi trudnoća ciklus regulirati lijekovima, odnosno hormonskom terapijom. Tako se izbjegava pojava dugotrajnih i obilnih krvarenja koja mogu nastati nakon dužeg izostanka menstruacije.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija