Trudnoća i putovanje

mr.sci. Darko Husar, ginekolog
Trudnoća i putovanje

U ovom nastavku  napisat ću za sve čitateljice odgovore na najčešća pitanja svojih trudnica u vezi sa ljetom, kupanjem , sunčanjem te odlaskom na godišnje odmore.

Ukoliko je redovitim kontrolnim pregledima ustanovljena uredna trudnoća, sa urednim tijekom nema razloga da se trudnici ne omogući uživati u svim ljetnim radostima.

Ukoliko želite putovati, krenite. Izaberite najudobniji prijevoz, po mogućnosti avion-najkraće traje. Uobičajeno, avionske kompanije nakon što trudnoća postaje jasno uočljiva dakle, nakon otprilike 5. mjeseca trudnoće zahtijevaju svježi ginekološki nalaz koji dokazuje kako je trudnoća uredna. Nakon 37-og tjedna, odnosno termina, neke kompanije ne odobravaju putovanje. Slijedeće za preporučiti je putovanje vlakom. To omogućuje češće ustajanje i šetnje.

Ukoliko putujete vlastitim automobilom potrebno je praviti češće pauze jer predugo sjedenje je najzamorniji položaj za trudnicu. Ukoliko sama želi voziti, do otprilike 30-og tjedna trudnoće, to i može. U većoj trudnoći  zbog dugog sjedenja može doći do pritiska gravidne maternice na velike krvne žile majke, te stoga do nesvjestice. Ukoliko trebate, možete koristiti uobičajena sredstva protiv mučnine i povraćanja za vrijeme vožnje. U većini zemalja Europe trudnice u visokoj trudnoći ne moraju stavljati sigurnosni pojas zbog eventualnog pritiska na trbuh. Na put nakon 35-og tjedna je bolje ne kretati jer je termin suviše blizu.

Tijekom cijele trudnoće kupanje i sunčanje su dozvoljeni. Ukoliko želite prije ljetovanja kožu pripremiti za djelovanje sunčevih zraka možete to učiniti u nekom od komercijalnih solarija. Uobičajene lampe imaju kontrolirane i neškodljive spektre ultraljubičastog zračenja. Treba se kloniti predugog izlaganja suncu, pogotovu preko podneva. Kod nekih trudnica sunce, odnosno vrućina mogu izazvati nesvjesticu.

Plivanje je idealna tjelovježba za trudnice. Nastojte pri tome ne postizati sportske poduhvate. Kupanje u suviše toploj vodi, u toplicama može zbog i inače jače prokvljenosti u području zdjelice izazvati krvarenje.

Za ljetovanje nastojte odabrati mjesta gdje će vam zdravstvena služba biti lako dostupna jer nažalost, mnoge komplikacije počinju iznenada, bez prethodnog upozorenja.

Uvijek valja imati na umu da trudnoća nije bolest ali je ipak drugo stanje. Stoga, ukoliko je trudnoća uredna možete zapravo činiti sve kao i ranije, prije trudnoće, ali uvijek sačuvajte osjećaj za mjeru. Prije no što bilo odlučite učinite kontrolni pregled da se uvjerite kako je sve u najboljem redu.

Ovo je bilo, nadam se, nekoliko korisnih savjeta. Želim vam prijatan, ugodan i siguran odmor.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija